10 најбољих дечијих књига ове јесени

Фото: Гетти Имагес

Конкуренција “Нова дечја књига”, основана 2009. године од стране издавачке куће дечије књижевности “РОСМЕН”, сумира резултате шесте сезоне.

Конкуренција задатак – да скрене пажњу читалаца на савременом домаћих дечју књижевност, отворен је за јавност новим талентованим ауторима дечјих књига и дати им могућност да објаве своје радове.

Победник у категорији “детета прича и прича” је Ана Никола са производом “Марта и фантастичним цепелин.” У номинацији “Ворлд оф Фантаси” Екатерина Мерзлиакова освојила је роман “Разарач”. У номинацији “Нова дечја илустрација” прва је била Елизабетх Третиакова.

За млађе школске дјеце. Иури Лигун. “Салапон и Месија”. Издавачка кућа “РОСМЕН”

Фото: архив новинарских услуга

Конкурс победник књига “Нев Дечја књига” у 2014. у категорији “за децу приче и приче” – око два несташан приповедач Салапапона и Мздириу. О њима је сигурно познато да је “Салапапон био слободан и велики, Ретардинг, напротив, велики и слободан”. Имена су, наравно, неуобичајена за ликове. Али, према ауторима, књига није о њима. А о нама. Брзе приче (како их зове сам аутор) Лигун је бескорисно читати људе и тражити образовне патосе у књигама. Овај књижевни хулиганизам у својој чистој форми, пуњен апсурдношћу и игром ријечи. Хулиганизам и не би волео све. Али сви ће наћи нешто у овој књизи за себе …

Мариа Берсхадскаиа. “Море које није на мапи.” Издавачка кућа “РОСМЕН”

Фото: архив новинарских услуга

Ово је збирка песама финалиста такмичења “Нова дечија књига” о љубави. Љубав је обострана, срећна, неразвијена, чак и одсутна. Љубав је неограничена, попут мора. Љубав је свеприсутна. Мариа Берсхадскаиа говори са својим читаоцем, тинејџером, једноставно и искрено. На језику који он разуме, док не дозвољава баналности масовне књижевности. Њене песме уопште нису написане, али се у удобној кухињи каже блиском пријатељу на чаши чаја.