Аиса Долматова: “Након рођења нашег сина желимо још једну кћерку”

Заиста се радујемо овој беби

Фото: Артем Гвоздулин
Да ли сте ви и ваш муж планирали да имате бебу или да се то не деси намерно?
Аиза Долматова

Планирамо дете, није случајно. Припремљена унапред са својим мужем јасним планом акције. Захваљујем Богу да ми не морамо радити дуго времена, све се испоставило први пут. Дима и ја смо двоје одраслих и знамо шта желимо, па када смо се спојили, нисмо желели да чекамо ништа. Одлучили смо се одмах да се венчамо и имамо бебу како не би трошили вријеме узалуд. Веома се радујемо овој беби и изузетно смо срећни.

Како сте сазнали о трудноћи?
Аиза Долматова

Мој лекар који је похађао прву трудноћу каже да сам веома осетљив. Вероватно, стварно јесте. На крају крајева, о трудноћи, претпостављам готово одмах, осећао сам како су бесни хормони, моје расположење се мењао. Рекла је Дими да је она тачно трудна и одговорио је да је прерано да се извуку закључци, морали смо да чекамо. Затим је дошло вријеме када смо заједно направили тест који је показао позитиван резултат. Дима је био веома срећан, али нисмо сумњали у победу, знали смо да ће се то догодити и брзо се десити.

На који месец си?
Аиза Долматова

Скоро је већ шест. Време врло брзо лети, чини се, тек недавно је сазнао за бебу и прошло је више од пола времена.

Како се осећате? То мучи токсикозу?
Аиза Долматова

У првим недељама сам се осећао веома лоше. Већ скоро три месеца лежала сам у кревету. О трудноћи, мој супруг и ја смо одлучили да се не ширимо, Дима је био веома забринут и плашио се да ће нешто погрешити. Токсикоза није била таква, али је постојала јака осетљивост на мирисе, апсолутно није желео да устане. Плакала сам, онда се насмејала, а онда сам поново плакала.

Покушавам да једем у праву

Фото: Артем Гвоздулин
Као што сада једете. Шта је укључено у вашу исхрану?
Аиза Долматова

Моје преференције за храну су се драстично промениле. У првим месецима нисам могао ни погледати месо. После трећег месеца, поново сам почео јести. Уопште покушавам да једем исправно, у фрижидеру је увек пун свежег поврћа и воћа. Дуго ми је било лако уносити само хлеб са парадајзом, постало је боље с временом, али и даље трпим, а заједно са мном и мојом породицом, када одлуче шта ће ме хранити. Од штетних производа, дозвољавам себи само хлеб. Слатка ми је престала да постоји, не могу се чак ни сетити укуса свих врста деликатеса, које сам раније користио.

Зар се не плашиш да добијеш много додатних килограма?
Аиза Долматова

Нисам баш забринут због вишка тежине. Сигуран сам да ће килограми прикупљени током трудноће брзо нестати, знам како да једем исправно, играм спорт, активно живим са великом жељом. Сад ми је стало до тела уз помоћ масаже. Сваког дана ручам кожу уља специјалном четкицом како би га одржавала. Тако да не, не бојим се да растем дебело, веома је важно за мене да је беба здрава, а онда све остало.

А како је било с Самом? Током трудноће се у великој мери опоравила? Брзо након доставе у облику?
Аиза Долматова

У првој трудноћи сам много постигао. Са 44 килограма се опоравио на 65. Чинио сам се огромном, у другим, тако да јесте. До образца је био месец и по након испоруке, али не и на најбољи начин. Одлучио сам да се ослободим вишка тежине одбијањем да једем, а апсолутно то не могу учинити, сада разумем ово. Прошли пут сам скоро пао у болницу са исцрпљењем. Изгубила је тежина брзо, али тежина је поново постигнута, због погрешне исхране, то се дешава. После неуспјешних експеримената, опоравио сам се након годину дана, требало ми је толико времена да обновим метаболизам, хормоне и опет волим своје тело. Због тога, на основу горког искуства, увек препоручујем свим девојчицама да не журе никуда и да изгубе тежину компетентно, без штете по њихово здравље.

Можете ли упоредити прву и другу трудноћу? Сигурно другачија осећања. Сада све више и више свесно?
Аиза Долматова

Прва и друга трудноћа су веома различита једни од других. Први пут сам био нека врста небрига. Тада сам пуно радио, међутим, као сада, али то је било другачије. У то време сам правио украсе, седим у тамном углу с столном лампом. Неколико се померило, болело од болова у леђима, засадило вид. Другим речима, у животу ми је било стреса, сва ова искуства нису имала користи од мене и моје бебе. А сада мој рад је повезан са сталним покретом, немогуће је седети на једном мјесту. Током прве трудноће није било таквог односа са дететом. Сада разговарам стално са бебом, а онда ми се чинило потпуном идиоцијом. Овај пут сам научио да осећам контакт са својим сином и не пуштам у стрес, иако то није увек могуће због моје импулсивне природе.

Стварно сам хтео девојку

Фото: @аизаловесам
Ко је желео више дечака или девојчице?
Аиза Долматова

Сада је већ познато да ћу имати дечака, али стварно сам желео дјевојку. Очигледно је Бог боље чуо жељу мужа и послао нам сина. Дуго се не жалим, мислим да Дима заслужује наследника, али дефинитивно ћу родити моју ћерку.

Да ли сте већ почели да купујете све што вам треба за дете?
Аиза Долматова

Уистину, нисмо ништа купили. Ако сам са Самом постигао цијелу кућу са свим врстама “смећа”, које тада нисам користио, али сада сам смирен због свега овога. Има доста времена унапред и сви ћемо бити на време. Допустила је да наручи само кревет, била је тако лепа да се није могла одупрети.

Где планираш родити на Балију или у Москви? Можда постоји трећа земља?
Аиза Долматова

Још увек размишљамо о овом питању. Разматрамо три опције: Бали, Москву и Лос Анђелес. Последња опција је највише, али још увек постоје сумње у ово. Мислим да ће доћи време и ми ћемо бити одређени где желимо да родимо нашу бебу.

Да ли планираш да подигнеш свог сина на острву од првих дана? Како су ствари са медицином? Нема проблема са осигурањем? Уопште, које тешкоће се плаше у овом погледу?
Аиза Долматова

Ми, наравно, планирамо да подигнемо бебу на Балију, јер овдје је наш дом и живот. Са лековима на острву све је у реду. Уопште није јефтино, али добро. Нема великих страхова, у Москви, по мом мишљењу, на сваком кораку има много опасности. Поред тога, родим у октобру, прехлади почињу у Русији, а овде на Балију моја беба може увек бити топло на отвореном. По мом мишљењу, острво је идеално за подизање дјеце.

Фото: @аизаловесам
Да ли планирате унајмити дадиљу за дијете?
Аиза Долматова

Већ имамо дадиљу, живи са нама већ шест година, не планирамо да унајмимо још једну. На срећу, већ постоји поуздана особа која може помоћи у кући и код детета.

Да ли ће муж бити присутан на рођењу?
Аиза Долматова

На рачун присуства њеног супруга приликом порођаја, и даље ми је тешко одговорити, ово питање је још увијек отворено за мене. Вероватно, пустите све да иде сам по себи, то ће бити како треба. Још не зна какав ће бити посао, ако све буде природно, онда не бих желео да Дима буде сведочио неколико тренутака. У случају да рођење неће бити природно, муж дефинитивно не би био близу мене. На прошлим породицама на одељењу, нико осим доктора није био са мном и све је прошло прилично добро.

Како припремате Сама за појаву бебе?
Аиза Долматова

Чини ми се да Сам чека бебу више од свих нас. Стално говори о стомаку, проверава програм, где је написано колико је дијете порасло, колико теже и тако даље. Сам заиста жели да има брата.

Зар се не плашиш да ће након појављивања бебе бити љубомора, борба за мамину пажњу?
Аиза Долматова

Не, не бојим се да ће Сам бити љубоморан, јер ми се чини да се то неће догодити. Мој син се навикавао да добије пуно љубави од мене, од мог оца, од Дима, од мојих деда и дједа. Стога, мислим да је већ способан да да ту љубав. Ја се придржавам чињенице да ће Сам бити веома близак са својим млађим братом, од првих дана даћу му дијете у руке, вјерујем му. Дима и ја смо одлучили да желимо да наши синови увек подржавају и воле. Знаш, једном кад сам сањала о четири сина, изгледа да је сан постао стваран. Али ја се још надам за бебу принцезу.

Ми смо се свађали са супругом на тему имена

Фото: @аизаловесам
Има ли пар прикупљених имена?
Аиза Долматова

Још нисмо одлучили за име. Мој муж и ја се кунемо на тему имена, зато немојте причати о овој теми, али сачекајте, када нам дође инспирација.

Како се ваш муж сада третира? Сигурно штити и брине још више?
Аиза Долматова

Мој муж, прије трудноће, бринула се за мене, као главно благо у његовом животу. Сада наставља да ради. Дима ме храни, штити и веома је забринута када се осећам лоше. По изгледу, он је тако озбиљан и бруталан, али уствари је осетљив и емотиван. Понекад ми се чини да се још плаши од мене. Дакле, између нас постоји међусобно разумевање и љубав. Дима ми пуно подржава, вероватно нисам видела срећније жене током трудноће. Не можете се толико похвалити, али заиста сам имао среће са својим супругом.

Да ли читате књиге о подизању дјеце? Можда постоји нека техника коју пратите?
Аиза Долматова

Подизањем дјеце, у свом животу нисам прочитала ни једну књигу и не сматрам да је потребно започети. Верујем да свака мајка има интуицију, којој треба веровати.

Колико сањаш да имаш децу?
Аиза Долматова

Нећу се зауставити на два, мој муж је наредио најмање троје деце, не могу га разочарати. Сањам да ћу имати дјевојку, па ћемо покушати побиједити.

Фото: @аизаловесам