Celotna resnica o izdelkih klobas: kaj je skrito pod lupino?

Sestavine klobas
Sestava klobase: kaj je škodljivo?
Foto: Shutterstock

Od česa so klobase?

V sodobnih klobase izdelkov (klobase, doktorski, jetra, prekajene, kri, poletni klobase in druge vrste), vsebuje zelo malo mesa. Na primer, je v 30-40 letih ta sestavina približno 98%, v 70 – 95%, in je sedaj le 40 odstotkov. Masa klobase začela dodati druge kemične in naravnih sestavin: – škrob, – soja, – celuloza, – vlažila, – ojačevalcev okusa in arome, – aromatizatory.- barve – konservanty.Chtoby približno določi, kako vsebuje mesa za klobase, potrebnega Stisni jo. Če je mehka, da ima veliko rastlinskih beljakovin, klobasa z normalnim meso je bolj čvrsta.

Svinjsko ali perutninsko meso v klobasah lahko predstavljajo skrbno brušene žile, kože, kosti z majhno količino mesa

Poleg tega meso v klobasah morda ni svinjina ali goveje meso, ampak meso kenguruja. Ali goveje ali svinjsko meso je lahko staro, z rok trajanja. Če želite “izračunati” takšno klobaso, morate pogledati na njegovo rezanje. Na izdelek iz starega mesa v kratkem času bodo dodeljene kapljice maščobe.

Pozor: aditivi za živila

Rdečkasta barva klobase ni pokazatelj kakovosti izdelka. Podoben odtenek je posledica delovanja natrijevega nitrita, ki je kemijski konzervans in barvilo. Klobasa brez njega ima sivkasto, precej neprijetno senco, tako kot kuhano meso. Natrijev nitrit lahko poškoduje telo: kadar je izpostavljen temperaturi v stiku z aminokislinami, lahko tvori karcinogen, ki je nevaren za zdravje. V velikih količinah povzroči raka.

Če želite preveriti klobase za barve hrane, bodite pozorni na to, ko kuhate. V tem primeru bo soljena voda postala rožnata. Bledo barvo klobase je bolj verjetno pokazala večjo “naravnost” kot o kakršni koli poroki ali pomanjkanju proizvodnje.

V proizvodnji se masa klobas preglasi zaradi vlage. To dosežemo s pomočjo rastlinskega vlakna in aditiva karagenana (E407). Te sestavine adsorbirajo in zadržujejo vodo. V klobasah lahko količina vlage doseže do 30-40%. Če želite to videti, stehtajte košček klobase na lestvicah, nato pa pustite dan v suhi in topli sobi. Naslednja tehtnica kaže znatno izgubo teže, saj vlaga izhlapi.

Fiber se običajno doda v klobase namesto na sojo. Pripravljen je iz korenja, pšenice, ovsa, limone, pese, tako da ne škoduje telesu. Pri prehrani lahko karagenan povzroči alergijo pri nekaterih ljudeh. Klobasa s tem aditivom se med cvrtjem iztrebi.

Da bi zmanjšali količino mesa in cenejših proizvodnih stroškov, nekateri proizvajalci dodali velike količine škroba klobaso z ojačevalcev arome in arome. Ta klobasa je precej krhka. Če bom malo padel jod, čez nekaj časa postane modro.

Preveč slan okus klobase kaže, da ima presežek natrijevega nitrita

Zato pred nakupom klobase je treba dvakrat premisliti o tem, ali je treba plačati za vodo in škroba, v najboljšem primeru, v najslabšem – plačati svoje zdravje.