Kaj in kako palmovo olje

od kaj palmovega olja
Kakšno palmovo olje je narejeno
Foto: Getty

Kako palmovo olje?

Moramo takoj opozoriti, da se beseda “olje” ne uporablja pravilno. Namesto tega je maščoba, ki se pridobiva iz mesa plodov.

Za pripravo je zorjeno sadje postavljeno v velike kadi za toplotno obdelavo. Po kratkem kuhanju se maščoba dvigne, kjer se zbere za nadaljnjo rafinacijo. Med tem procesom se očisti nečistoče, nevtralizirane iz prostih maščobnih kislin, beljene in deodorizirane. Po tej obdelavi je surovina pripravljena za porabo.

Najbolj dragoceno je olje palmovega sadja, pridobljeno s pomočjo varčevalne tehnologije. Ni rafiniran, zato je maksimalno obogaten s koristnimi komponentami. Tako olje je rdeče s prijetnim okusom in aromo. V nekaterih delih Afrike je rudnik miniran.

Obstaja tudi tehnično palmovo olje. Uporablja se za kozmetične namene in industrijske lestvice (za mazanje različnih delov). Za proizvodnjo vsake vrste olja uporablja svojo posebno tehnologijo.

Uporaba palmovega olja

Obseg uporabe te surovine je širok. Palmovo olje se uporablja po vsem svetu za slaščice, jih nadomeščajo z mlečno maščobo, jo dodajajo v hitro prehrano in različne omake.

1. V pekarni se takšna maščoba doda pečenju, da podaljša rok trajanja, izboljša okus. Za slaščice je tudi nenadomestljiv – različne testenine, sladkarije, polnila, piškotki, pecivo vsebujejo palmaste maščobe. Prisoten je v čokoladi.

2. Potrošniki sploh ne ugibajo, kako narediti mleko iz palmovega olja. In ne samo njega, temveč vse izdelke iz kislega mleka. Kremo je ločeno od mleka na separatorju, zbrani so kazein in mlečni proteini. V posnetem posnetem mleku se doda palmovo maščobo in drugi elementi, da naredijo okus proizvoda “naravni”. Nič manj spretno obdelani in drugi izdelki: skuta, sladoled, kondenzirano mleko, maslo, kisla smetana – podaljša rok trajanja in obseg proizvodnje, kakovost gre na stran.

3. Poleg živilske industrije se ta maščoba uporablja tudi v kozmetologiji. Dodaja se v milo, šampone, kreme. Zahvaljujoč vsebini vitaminov A in E, olje odlično vlaži kožo, ga mehča, izboljša stanje las.

Uporaba olja iz palmovih sadov je pogosta po vsem svetu. Želim verjeti, da proizvajalci ne kršijo tehnologije proizvodnje hrane in uporabljajo visoko kakovostne surovine, ki ne bodo škodovale našemu zdravju.

Preberite tudi: pranje madežev iz barve