Kuhanje okusno zavito zelje

Zamrznjeno zelje
Zamrznjeno zelje: kako kuhati
Foto: Shutterstock

Kako okusno, da iz svežega zelja

Potrebovali boste: – 1 majhna svečke zelja – 2 čebuli – 3 žlice paradižnikove paste, – peteršilj in koper – rastlinsko olje za cvrtje – sol – mlet črni poper.

Gumeni vilice zelja se osvobajajo od zunanjih listov, izrežemo panj. Rahlo zrezek zelje. Čebulo odrežite na tanke polovice obročev. Razpršite rastlinsko olje in žgajte čebulo, dokler ni jasno. Zelje dodajte v posodo, malo malo popražite, prelijte kozarec vroče vode in dodajte paradižnikov paster. Dobro premešajte zmes in pustite kuhati. Da bo zelje postalo mehko, bo trajalo vsaj pol ure.

Zlasti okusno spremeni žetev zelja, pozne sorte

Pet minut pred kuhanjem sezono posodo s sesekljano zelišči, na primer koper in peteršilj. Zamašeno zelje, potresemo s sveže mletim črnim poprom in dobro premešamo. Postrezite vročo kot okras na meso na žaru, kocke ali klobase.

Sauerkraut, zamrznjena z mesom

Potrebuješ: – 500 g kislega zelja – 250 g puste svinjine – 2 velika zrela paradižnika – 1 čebula – 2 stroka česna – 0,25 žličke Posušen rožmarin – 0,25 žličko semen kumine; – lovor list – črn poper – rastlinsko olje za cvrtje – sveže mlet črni poper.

Čebulo odrežite na tanke polovice obročev in jih položite v globoko ponev z ogretim rastlinskim oljem. Pržite jo, dokler ni jasno. Lean pusto svinjino, odlepite filme in razrežite na kocke. Meso postavite na čebulo in mešajte, premešajte na rdečo skorjo.

Sesajte zelje in ga dodajte k ponvi na meso. Posodo pokrijte s pokrovom, dodajte lovorjev list in poper. Stew za 10-15 minut, dokler je zelje mehko.

Če je kislo zelje preveč kislega, pred cvrtjem, ga sperite z vodo in dobro stisnite

Svež paradižnik je pokrit z vrelo vodo, odstranite kožo in odstranite semena. Meso izrežite in ga dajte v ponev. Nato vrzite sesekljan česen, sušen rožmarin in kumina. Premešajte vse in kuhajte 5-7 minut brez zapiranja pokrova. Izčrpana tekočina iz ponve je treba izhlapeti. Pazite, da se zelje ne pere, redno ga premešajte.

Pred vročino sezono kuhajte s kislo skorjo s sveže mletim mesom črnega popra. Vroči za drugo, skupaj s svežim črnim ali zrnatim kruhom.