Pomladne in zimske sorte ječmena

Značilnosti sort ječmena

Jedro ječmena vsebuje proteine, vlaknine, škrob, aminokisline, vitaminsko-mineralne komplekse, encime. Bogata prehranska sestava postane ta kultura nepogrešljiva pri prehrani, pivovarstvu, pitniškem živalstvu. Od surovin ječmena so izdelana zrna – jak in biserni ječmen ter moko in slad.

sort ječmena
Zimske in pomladne sorte ječmena hitro rastejo in se ne bojijo suše
Foto: Getty

Pridelali sta dve vrsti ječmena: zima in pomladi. Zimski ječmen je posajen pozimi, jeseni. Takšne sorte so bolj produktivne, vendar ne predstavljajo več kot 10% celotne količine žita, ki se letno goji. Vegetativno obdobje traja dlje, približno 300 dni, medtem ko spomladanski ječmen zori v 60-100 dneh. Setvena sezona za zimske sorte je prva polovica septembra, spomladi – zgodaj spomladi.

Splošne značilnosti ječmena kot kulture:

 • visoka produktivnost;
 • odpor do suše;
 • zgodnje zapadlost;
 • nezaupanje v sestavo tal;
 • dobro prenašanje vročega sončnega in hladnega oblačnega vremena.

Poleg tega so vzmetne sorte hladno odporne. Medtem ko rastlina postaja rast, je neupoštevanje temperaturnih razmer. Po zavrženju konice, kultura potrebuje toploto. Ugodna razlika vseh sort ječmena iz pšenice je sposobnost prenosa suše in segrevanja do 40 ° C, ne da bi pri tem izgubili hitrost polnjenja semen.

Na ozemlju Ruske federacije gojijo okoli 200 sort poljščin. To je na drugem mestu v smislu razširjenosti po pšenici.

Najboljše sorte ječmena

Med zimskimi trdnimi sortami rastlinskih rastlin so priljubljeni “Prikumsky”, “Dobrynya”, “Casket”. Najboljše pomladne sorte so Jin, Bios in Gonar.

 • “Prikumsky”: srednje velika žita, težka pravokotna ušesa do 7 cm dolga, 1 tisoč zrn tehta 40 g. To je zgodnja zrelostna krma, ki se ne boji zmrzali, suše in gnilobe korenin.
 • “Dobrynya”: dolgozrnata, težka, v 6 vrsticah, uho, teža 1 tisoč zrn – 30-40 g. Srednjezrastna sorta krme.
 • “Krst”: srednje velika zrna, uho tudi povprečno, do 6 cm, napolnjeno, valjasto. Teža 1 tisoč zrn je 39-41 g. Povprečna odpornost na zmrzal, ki daje enako visokim donosom pri setvi območij jeseni in spomladi.
 • “Gin”: velika dolga zrna, dvoredno uho 6-9 cm, teža 1 tisoč zrn – do 50 g. Srednjezrastna sorta, ki se uporablja za pivovarstvo in predelavo v žita.
 • “Bios”: groba zrna z gostim srednje dolgim ​​ušesom. Teža 1 tisoč zrn – 45-55 g. Pivovarna, ki jo lahko predelamo v žitarice za potrebe hrane.
 • “Gonar”: zaokrožena ovalna zrna, nabrana v gosto srednje srednje uho. Teža 1 tisoč zrn – 40-55 g. Hrana visoko donosna sorta.

Med drugimi priljubljenimi sortami – “Dina”, “Heather”, “Sonnet”. Rastlinski rejci v vsaki podnebni coni raje uporabljajo določene pridelke ječmena.

Ječmen je dragocen prehranski izdelek, ki se uporablja v živilski in živalski industriji. Na drugem mestu je glede na obseg pridelave po pšenici.