Veliki petek: kaj lahko in ne more biti storjeno na predvečer velikonočnih dni

Verjame se, da v Veliki petek – dan, ko je bil Jezus Kristus umorjen, nič ni mogoče storiti. Samo molite in žalite za križanega Gospoda. Kaj pa gospodarske zadeve – je zdaj nemogoče in nepostyaschimsya družinski člani zajtrk kuhar, in tla zamah, če je po splošno čiščenje na Veliki četrtek je že uspelo, da bi dobili umazano in z otrokom na sprehod, in prijatelje, da se srečujejo in uživajo knjigo in na koncu delati, izpolnjevati svoje dolžnosti do delodajalca in družbe?

Kako pravilno preživeti dan danes, Wday.ru podrobno je pojasnil duhovnika, ki smo ga prosili za razjasnitev vseh teh večstoletnih prepričanj.

Fotografija: Getty Images

Verjamemo, da morate v petek ob petek ostati doma …

– Ni tako, – je povedal našo spletno stran Protipravnik Aleksandar Iljašenko, rektor Moskovske cerkve All-Merciful Odrešenika. – Najprej se ne morete izogibati neposrednim dolžnostim za delo, samo če niste vzeli prostega časa ali odšli. Delo na ta dan lahko in bi moralo, kot ponavadi, s polno močjo. Drugič, v Veliki petek je vredno šolanja. Ta dan je tako žalostno, da je tudi liturgija ne izvajajo, vendar so druge storitve – za tri: poleg zjutraj in zvečer, in celo vsak dan, tako da boste lahko našli čas, tudi če so zelo zasedeni. Poleg tega, če ima družina majhne otroke, morajo seveda iti na sprehod, toda na nekem mirnem in mirnem mestu, na primer v parku. Ampak od hrupnega drsenja na gugalnice in vrtilce je bolje, da se vzdržite. Če želite videti svoje prijatelje na ta dan, jim lahko daste tudi čas, vendar vam tega dne ni treba posebej urediti, če se lahko srečate drug dan.

… ne moreš storiti nobenega gospodinjstva.

– To tudi ni povsem res, – pojasnjuje oče. – Seveda bi večina gospodarskih zadev je bolje, da se, preden spremeni dan, na veliki četrtek, ampak v petek pa je zagotovo nekaj, kar ni mogoče preložiti na kasnejši datum. Torej, prava ljubica pometa tla v kuhinji, očisti posodo, vsak dan odnese smeti. Poleg tega, če ste videli, da je nekoč prišlo do prahu, dobro in ga obrišite. Pomembno je, da tukaj ne greste v skrajnosti. Ni vam treba vsakodnevno čiščenje v petek, če vas ne popelje ves dan, preveč vrednosti. V njem zagotovo ni greha.

… Ni ničesar za kuhati in nič za jesti. In celo piti.

– No, če zdravje dopušča najstrožje dan popolnoma vzdržijo hrane in biti zadovoljen z nekaj požirkov čiste vode, ampak bi ogrozili moč telesa zaradi nepotrebnih dejanj – to ni prijeten za Boga – opozarja naš sogovornik. – Samo tisti, ki so prosili za ta blagoslov ne samo od duhovnika, ampak tudi od zdravniškega dovoljenja, lahko jedo in pijejo nič. In, seveda, greh je, da obdržimo tiste družinske člane, ki sploh ne postijo z lakoto: ne pridejo ravno v vero vernikov. Predvsem se vzdržite mesnih in mlečnih jedi in jejte, kadar je to mogoče, zmerno, ampak na sile. Če vaše telo potrebuje ne le kruh kruha, temveč, na primer, vročo piščančje juhe, zato ga jejte za božjo voljo. Ne muči se.

Fotografija: Getty Images

… ne smeš se smejati in govoriti glasno.

“To je dan največjih stisov na Zemlji, dejansko ni smejočih stvari,” potrjuje duhovnik. “Potrebno je govoriti v petek in to je zelo tiho in samo na poslu – se vzdržati prostega gibanja.

… ne morete gledati televizije, prebrati in se zabavajte.

– Res ne morete biti zabavali, – podpira Oče Alexander. – Od televizije in interneta na ta dan, če jih ne potrebujete za delo, je vredno tudi vzdržati. Lahko berete, vendar le shranjujete literaturo, zlasti Biblije in molitvene knjige. Tudi ta dan ni blagoslovljen, da bi praznovali svoje osebne počitnice, če so padli v Veliki petek, kot je rojstni dan ali obletnica poroke. Bolje je, da se zabava prenese v prvi ponedeljek po veliki noči. Prav tako se vzdržite nepotrebnih vsakdanjosti, na primer nakupa novih oblačil ali načrtovanja potovanj za majske počitnice. Ta dan bi moral biti namenjen predvsem Bogu.