Како узгајати целерну трешњу на кревету

Целери целери
Целери целери
Фото: Схуттерстоцк

Припрема садница и кревета

Целерна целера се најбоље развија кроз саднице, тако да ће ове године производити производе. Крајем фебруара – почетком марта припремите саднице. Попуните их плодним земљиштем. Сјећати семе, покривати стаклом или ставити кутије у великој пластичној врећици. Ставите у собу са температуром од 20-22 ° Ц. У 12-18 дана ће се појавити прве пуцње. Скините стакло или филм. Уклоните слабе погаче, водите рачуна о остатку – воду, уклоните коров. Након појаве 2 листова, покупите.

У мају припремите саднице за садњу на отвореном простору. За ово, потребно је да буде темперирано. Извадите целер на балкон или неогревани тријем. Брзо ће се навикнути на нове услове освјетљења и температуре.

Припремите место за изливање. Морате то почети на јесен. Да бисте то урадили, ископирајте изабрано подручје и припремите дубоке 30 цм бразде. Њихова ширина – најмање 40 цм. Пошто зелена воли пуно азотних ђубрива, попуните бразде с хумусом и напуните малим слојем земље.

Тајне растућег стабла целера

У пролеће, после гашења садница, биљни херубички целер на растојању од 22 цм један у другу у рову или на кревету. Све зависи од тога који разред користите. У биљкама до овог тренутка би требало да буде 5-6 садашњих листова. Неопходан је други начин засада, јер је целера подијељена на сорте за самољепљење и традиционалне (ровове). У првим сочним пецељама се појављују, па биљке не требају брдо и могу се узгајати на једноставном кревету. Посљедњи су посадјени у рововима и потребно је покрити стабљике слојем сламе у висини од 20 цм. Или додати ров у земљиште док се стебла расту. У мраку се формирају нежни сочни пецљи, који се користе у кувању. Ако узгајате хрквене сорте целера на равном патцху, онда након достизања висине од 30 цм наварите стабљике дебелим папиром. Под њим, и биће “избељивање”.

Целера се не плаши малих мраза, али боље је избацити када се добро време угради

Често је водено пијетолом, а воли влажно земљиште. Али немојте претерати, то ће довести до појаве гнуса. Уклоните коров и опустите тло.

Уклоните залезану целеру саморазливајућих сорти 11-16 недеља након слетања у земљу и ровова – крајем јесени пре јаких мраза. Али не пропустите тренутак жетве, иначе ће стабљике постати влакнасте.