Нема горе него Италијани! 23 врста тестенина које морате знати

Сада не морате да се жалите што нема слика у менију ресторана. Сазнајте италијанске речи и изаберите пасту за укус.

У Италији се традиционално називају тестенине све тјестенине, куване на бази пшеничног брашна и воде, као и бројна јела од њих.

Врсте тестенина
Фото: Гетти Имагес

Врсте тестенина

Састав тестенина подељен је на пасту ди семола ди грано дуро (тестенине од дурум пшенице и воде) и тестенине све ‘уово (јаја тестенине). Паста од тврдих сорти је јача, не претвара у лепљиву масу и погодна је за већину јела италијанске кухиње. Јајца теста је нежнија и често кувана у пећници (лазање, канелони).

Кроз кување подијељен је на пасту фресца (свеже тестенине) и пасту сецца (сува паста). Уколико је раније припремљена свежа тјестенина код куће иу малим породичним ресторанима, сада је успостављена и његова индустријска производња. Складишти се кратко време и увек у фрижидеру. Сува паста – најчешће тестенине у пакирању – не губе своје храњиве и укусне особине више од годину дана. Као боја за РАСТА цолората (обојена паста) коришћењем парадајз, спанаћ, шаргарепа, репа, сипа мастило, тартуфима.

Недавно је постала популарна биљка из егзотичних врста брашна: чешњака, ражи, хељде, јечма и свињетине. Поред тога, припремите пасту од полиестера и додавањем мекиња.

Шпагети
Фото: Гетти Имагес

Шпагети (шпагети) – један од најчешћих врста тестенина. Направљен је од пшеничног брашна и воде. Прави италијански шпагети – заобљена, строго дефинисана дужина (од 35 до 40 цм), пречник секције – 1,8-2,0 мм. Спагхетини је тањи од шпагета.

Пенне
Фото: Гетти Имагес

Пенне (Пенне) – тубуле до 10 мм у пречнику и дужине до 40 мм са дијагоналним резним ивицама. Често се припремате за породична прославе (рођендане, венчања).

Пенне Ригата
Фото: Гетти Имагес

Пенне је ригидан – Валовите пенне.

Буцатини
Фото: Гетти Имагес

Буцатини (буцатини) – “Совјетске” тесте: са дебелим зидовима и отвором, пречник – 2,6-2,9 мм.

Зити (зити) – највећи макарони, са рупом унутра.

Цапеллини
Фото: Гетти Имагес

Цапеллини (цапеллини) тањи него шпагети. За кухање довољно је ставити у врелу воду неколико минута.

Таглиателле
Фото: Гетти Имагес

Таглиателле (Таглиателле) – дугих равних јаја резанци у облику траке. Један од најомиљенијих пецива формата за ресторарете. Веома ефикасно комбиновано са најскупљим сосовима, које укључују деликатесе рибе, меса, печурака (истих тартуфа). Често се сервира са сосом од болоњезе.

Феттуццини
Фото: Гетти Имагес

Феттуццине (Феттуццине) – дугачко равно јаје резанци, мало уже од таглиателле.

Паппарделле
Фото: Гетти Имагес

Паппарделле (паппарделле) – један од највећих врста резанци, ширине око 2 цм.

Лингуини
Фото: Гетти Имагес

Лингуине (лингуини) – равне шпагете. Дакле, рез изгледа као око. За разлику од тога, шпагети лингуини се најчешће послужује морским плодовима или песто сосом.

Фусилли
Фото: Гетти Имагес

Фусилли – у преводу из италијанског “вретена”. Кратка паста у облику извора. Захваљујући површини жљебова, сос је одличан.