Опасност од адитива за храну за тело

Групе прехрамбених адитива
Адитиви за храну: која је опасност?
Фото: Схуттерстоцк

Пре него што купите било који производ, потребно је пажљиво проучити његов састав, како не би штетио вашем телу, јер су неки од ових адитива забрањени за употребу у одређеном броју земаља због велике потенцијалне опасности.

Који су додатци исхрани и каква штета могу донети?

Додаци исхрани, у складу са општеприхваћеним правилима, означен латиничног слова Е, и дигитални индекса на основу којих се одређују на којој групи припадају. Адитиви су подељени у следеће групе: – боје за храну (до Е100 од Е199), – конзерванси (са Е200 од Е299), – антиоксиданси (до Е300 од Е399) – стабилизатори и емулгатори (са Е400 на Е599); – Укус енханцерс и укус , средства против пенушања (за Е999 до Е600) – група друге адитиве (разни емулгатори, средства за згушњавање, итд) – а он Е1000 Е1525.

Уз помоћ синтетичких адитива за храну, можете дати производ атрактивнијом изгледом, продужити рок трајања и побољшати сензацију укуса. Међутим, многе од ових вештачких твари могу изазвати велику штету организму, па је боље да се уздржите од једења хране која садржи такве адитиве.

Најопасније адитиве из групе конзерванса су натријум бензоат (Е211) пропил естар пара-хидрокси-бензоева киселина (Е216), натријумова со естра (Е217) и формалдехида (Е240). Они имају негативан утицај на бројне системе тела и могу изазвати развој малигних тумора.

Из групе боја најопаснији такви синтетички адитиви као Е102 (тартразине жута), Е110 (жуто-наранџаста), е121 (цитрус црвена ваш), Е122 (црвено-смеђе), Е123 (бордо), Е142 (греен С) . Они се широко користе за фарбање различитих пекарских и кондиторских производа, сосова, конзервиране хране, пића. Ови додатци у исхрани могу изазвати јаку алергијску реакцију, поремећаје у раду органа за варење, бубреге.

Постоје и докази да употреба ових суплемената може изазвати рак. Због тога су такве боје забрањене за употребу у многим земљама Европске уније

Најопаснији адитив за храну из групе стабилизатора и емулгатора је Е425 (конак брашно и његови деривати). Велика опасност су адитиви као што су амонијум сулфат (Е510), коришћено у пецивима и кондиторских индустрија, сумпорна киселина (Е513), који се користи као регулатор киселости у производњи бројних пића, и амонијум хидроксид (Е527). Они узрокују пробавњу, имају штетно дејство на јетру.

Из групе адитива који побољшавају укус и укусе хране, као имају ефекат “пене”, највише опасних материја а и Е924-Е924-б – Калијум бромат и Калцијум Бромат. Могу се користити у производњи газираних пића, као иу печењу хлеба и слаткиша. Њихова главна опасност лежи у чињеници да изазивају развој рака. Поред тога, ови адитиви поремећају ендокрини систем.

Треба рећи да већина синтетичких адитива за храну, чак и оних којима је дозвољено коришћење, у најбољем случају, не доносе никакве користи телу, ау најгорем случају могу да му повреде.

Штавише, механизам дејства многих адитива на људско тело још није у потпуности схваћен
Синтетички адитиви
Синтетички адитиви
Фото: Схуттерстоцк

Како минимизирати ризик од адитива за храну

Постоји једна изрека која гласи: “Спас давања људи је дело самог удивања”. Неопходно је извршити разумну пажњу и опрез. Као минимум, прије него што купите одређени прехрамбени производ, пажљиво прочитајте информације на свом паковању. Посебно обратите пажњу на листу синтетичких додатака који се налазе у производу. Сазнајте какав утицај имају адитиви садржани у производу који купите.

Ако се испостави да производ садржи најнапредније опасне адитиве за храну наведене горе, боље је да се уздржите од куповине. Уопштено гледано, узмите правило: што ретко можете купити производе који садрже многе синтетичке додатке.

Покушајте да једете мање конзервиране хране, полупроизвода, готових пецива и пића. Биће много боље и корисније ако их сами замените куваним јелима и пићима. Наравно, интензивни ритам савременог живота (посебно у великим градовима) не даје увек такву прилику, већ се тиче вашег здравља! Зато покушајте пронаћи време и снагу за ово. Рецимо да можете сами направити конзервирану рибу, припремити пиће од сувог воћа, свежег воћа или џема. Полупроизводи могу бити замењени кутлама, припремљеним од свјежег меса. Немојте уштедјети време на сопственом здрављу!