Узроци и контрола маховине на дрвету

Зашто махови и лишаји расте на дрвећу?

Чини се да су ове биљке безопасне. Да, расте на пртљажнику или гране, али се налазе на површини кортекса и нису паразити. Лишаји су симбиоза гљивица и алги. Они су непрестани, хране се влагом са површине на којој се смире, суше у суши, али након кише поново расте.

маховина на дрвету
Мосс расте на дрвету са осенченом и влажном страном
Фото: Гетти

Миши захтевају влагу, више воле сирове и сенке. Немају цвијећа и коријена. То су мале, зелене биљке које чине густе групе. На дрвећу расте много врста. Спољно су сличне, те их је тешко разликовати.

Пропагирају споре, које се налазе у споропхитеу, мала кутија на стаблу, зреже и лете. Долазећи на влажну лубу дрвећа, расте и расте под влажним временом. Ово се дешава у прегушеним и сенђеним вртовима и старим и ослабљеним дрвећима са лабавом и порозном корејем, у којој се задржава влага.

Верује се да изглед махова и лишаја сведочи о еколошкој чистоти врта. На крају крајева, ове биљке су осетљиве на загађење ваздуха. Али не изгледају естетски пријатни, дајући дрвећу занемарен изглед. Много је погорније да се разни инсекатни штеточини и паразитске гљивице које се хране храњивим саповима расте у густој вегетацији. Зелени мат, формиран од махова, покрива велике површине кортекса, блокирајући поре и ометајући уношење кисеоника.

Борба против маховине

Да бисте спречили проблем, планирајте да растиње дрвеће на довољној удаљености један од другог, уклоните грмље расте између њих и исећи гране.

Ако се ипак појављују махови, неопходно је предузети мјере што је раније могуће, не дозвољавајући њихово ширење. Примијените један од једноставних и ефикасних начина:

  • Механичко чишћење. Користите дрвену плочу или грубу рукавицу, али не метални стругач који оштети кору. Након кише, омотач се омекшава и лако се уклања.
  • Вхитевасхинг. Припремите раствор од 10 литара воде и 3 кг креча. Може додати 100 г бакар сулфата, глина, муллеина. У касној јесењи, са овом композицијом, бијеле су труп и гране скелета.
  • Прскање. У пролеће, са раствором гвожђа витриол, третирајте круну дрвећа и земљу око ње. Могуће је користити за прскање готовог препарата “Скор”, мешавине пепела, соли и сапуна или кречног млека.

Ако у башти има превише маховине, извршите санитарно сјечивање дрвећа, прво уклоните погађене гранчице.

Мосс за башту није опасан, али слаби дрвеће. Спроведите превентивне мере. Борба против проблема је тежа него што је спречава.