Pigmentacija las in barve: tanke barve las, o katerih bi morali vedeti

Ali ste imeli situacijo, ko po barvanju las niste dobili barve, ki je bila na sliki? Izkazalo se je, da je rezultat odvisen od nekaterih odtenkov pigmentacije, ki ga preprosto morate poznati, da bi se izognili neželenim presenečenjem.

Glavna stvar je odvisna od barve obarvanosti ali jasnosti kodrov, – pigmentacije las in barve.

Kaj določa barvo naših las

Naravna barva las je odvisna od prisotnosti melanina v pigmentu, količine zraka, ki je v pigmentu, in barve melanocitov, ki jih vsebuje las. Melanin je odgovoren za intenzivnost barve, za samega odtenka pa sta še dva druga pigmenta – eumelanin in femelanin.

Lasje katere koli barve vsebujejo oba pigmenta. Eumelanin – črno-rjave barve (podolgovate granule) in femelelin (okrogle in ovalne zrnca) – rumeno-rdečkaste barve. Toda porazdelitev obeh v laseh je neenakomerna, večina pigmentov je v sredini, vendar v kožici skoraj ni pigmentov.

barvne oblike videza

Ko se sintetizira večji eumelanin in veliko manj femelelin, dobimo temne lase. Če je eumelanin manjši, potem lase postane rdečkasto. Če sploh ni nobenega femomelana, in eumelanin je majhen, se pridobijo svetlobe (pepel siv, siv).

Kakšne so naravne barve las

Glavne barve las so črne, rjave, rdeče, svetlo rjave in blond. Toda le v “spektru” je 54 odtenkov lase. Vendar se ne bomo osredotočili na vsakogar, govorili bomo samo o petih glavnih.

  1. Brineta – sprememba sence las od črnega do temnega kostanja.
  2. Rjava – variacije odtenkov od kostanjeve barve do temno rjave barve.
  3. Rdečelaska – od bakra do svetle rdeče in temno rdeče, kar je v naravi zelo redko.
  4. Svetlo rjava – Sivo-rjava barva se spreminja od svetlo rjave do temno rjave barve z prelivom iz pepela ali medu. Večina Slovanov ima to senco las.
  5. Blondinka – svetlo-rjavi odtenki, s pepelom in zlatimi prelivi. Najpogostejši med prebivalci severne in vzhodne Evrope.

kako najti svojo barvo tipa 1

Barva las se dokončno določi za približno 5-6 let, včasih med puberteto. Po 20 letih lahko kodri postopoma izgubljajo pigmentacijo zaradi sivega videza. Prenehanje proizvodnje melanina in tvorjenje velikega števila zračnih mehurčkov v dlani vodi do sipanja. In starost, ko se pojavi siva, je genetsko določena. Poleg tega lahko telo preneha proizvajati melanin zaradi stresa.

kako najti svojo barvo

Kako pigmentacija vpliva na rezultat obarvanja

  • Porozne lase je težje razsvetliti in madeže, saj pigment prodre v lase težje. Blond barve, barvane v temi brez postopka repigmentacije, je skoraj nemogoče. To pomeni, da boste, seveda, dobili želeni kostanj ali črni ton, pigment pa bo zelo hitro izpiral in na lasje boste dobili zelenkasto senco.
  • Rdeča je najbolj obstojna barva, saj je rdeči pigment zelo težko odstranjen iz las. Najpogosteje, ko se svetloba izkaže le rdeče na nekaj tonov lažje. Zato je po razsvetljavi vedno treba tinta, da dobite blondinka.
  • Temne barve imajo v svoji strukturi rdeč pigment, tako da boste pri osvetlitvi dobili rdečelasko. Pomembno bo razjasnjeno v več fazah z odmori na teden. Pomembno je tudi, da senčite lase, da ne bi pokazali grdo žilavost. Praviloma se rahlo lasje zelo hitro olajšajo, tudi s 3% oksidantom. Toda na kostanjevih in črnih kurjih očiščevalnik deluje počasneje. Čeprav, vse posamično.
  • Nikoli ne uporabljajte barve, ki je lažja od barve las. To velja za barvane lase. Rizite lahko opazno razliko med osnovno dolžino in koreninami. Po dolžini žice bodisi ostane enak ton ali dobite želeno senco, vendar bodo korenine svetlejše in svetlejše. Za barvanje las v svetlejšem odtenku sperite obstoječo barvo s strokovnim osebjem in s pomočjo strokovnjaka.
  • Repigmentacija las je pomemben postopek za blondine – naravno in razbito. Sodobna kozmetologija široko uporablja metodo repigmentacije las, to je saturacijo kodrov z naravnimi pigmenti. Repigmentacija se izvede le v dveh primerih: pred očiščenjem očiščenih las v temnih tonih, na razjasnjenih, poškodovanih in poroznih lasih pred niansiranjem v blond barvah.

Kako določiti barvni videz

Vzmet Cvetotyp: Blond lase – od pšeničnega senca do svetlega kostanja. Koža je nežno roza ali barva breskve, včasih se pojavijo pege. Svetloba oči – od zeleno-modre do svetlo-rjave barve. Predstavnik je Carly Kloss.

barva lasje spomladi barva las

Barvno poletje: las – temno in svetlo blond, koža – mlečno bela, včasih s hladno ali oljčno senco. Svetloba oči: siva, modra, sivo-zelena, oranžno-rjava. Predstavnica je Natalya Vodyanova.

barva las za poletno barvo

Barvna jesen: od rdečega do zlato-kostanjevega dlaka. Koža je mlečna, zlate, pege se pogosto pojavljajo. Pri lastnikih barvnega tipa so lahko jesenske oči zelene, modre, rjave, oranžne. Predstavnik – Julianne Moore.

Barva jesenske barve las

Cvetotip zima: ton las je gosto in temno. Koža lastnikov barvne vrste je svetel, ali obratno, beli porcelan. Oči – temno rjave ali hladne odtenke zelene in modre barve. Predstavnica je Monica Bellucci.

zimska barva