Потрес мозга је уобичајена траума главе. Степен озбиљности и терапије

Садржај чланка:

 • Симптоми потреса
 • Различити степени озбиљности
 • Како лијечити потрес мозга
 • Последице

Потрес мозга
Потрес мозга
Фото: Схуттерстоцк

Симптоми потреса мозга

Ово стање, које је последица повреда различите тежине, дијагностикује се годишње у 300.000 људи у Русији, од којих се многи окрену љекарима не одједном, не препознајући оштећење мозга у то вријеме. Наравно, не свака траума, чак и када изазива повреду церебралне циркулације, стимулише развој потреса, али ипак то је једна од најчешћих оштећења нервног система. Медицинска статистика, која се води у развијеним земљама, каже да се око 60% становништва суочавало са овом државом у различитим степенима озбиљности.

Примећено је да прате потрес није само лупа главу или у главу, а њени трзаје док успоравање или убрзавање целог тела, у овом сценарију потрес мозга може да заради чак и ако нанио повреде може изгледати неозбиљно.

Због тога је важно знати симптоматологију како би се на време тражила медицинска помоћ

Главни знаци који омогућавају сумњу на потрес мозга су:

 • губитак свести, истовремено, дуже је особа несвесна, већи је степен оштећења
 • погоршање јаког светла или гласне музике
 • конвулзије које се јављају у тешким случајевима
 • напади повраћања и мучнине, поремећена координација покрета, вртоглавица и неуједначени ученици
 • главобољу која се може појавити одмах након повреде и траје дуго времена
 • нестабилан крвни притисак, који узрокује црвенило или бледост коже
 • ретроградна амнезија, у којој особа не сећам се део догађаја који су непосредно претходили повредом, у овом случају, то је већи временски период је испао из његове меморије, озбиљнија повреда
Прва помоћ жртви: лежи на равној површини, благо подижући главу. У случају незавести, хитно збрињавање треба хитно назвати

Јасно је да је одмах после догађаја тешко одредити колико је степен потреса. Дијагноза може да буде јединствено направљен тек након свеобухватног истраживања ће бити спроведена и квалификованог медицинског прегледа, посебно због тога што људи у овом тренутку није у стању да адекватно процени њихово стање. Током лекарског прегледа од потреса у присуству ових симптома може говорити тек након скенирања, када је показао недостатак фокалних и дифузне патологија. Невидљива оштећења међуларних веза, карактеристичних за потрес мозга, узрокују ове симптоме.

Различити степени озбиљности потреса мозга

Главни критеријуми помоћу којих лекар може поделити ову врсту оштећења мозга је трајање несвестице и периода који је погођен амнезијом, као и присуство или одсуство напада. Јасна градација, наравно, не постоји, али се сматра да је мали потрес мозга карактерисао одсуство или кратко, до 5 минута, губитак свести и опште задовољавајуће стање жртве. Са просечним степеном свести може бити одсутно до 15 минута, а опште стање се процењује као умерено. Озбиљно стање прати кома или продужено несвестје, које траје више од 15 минута, док постоји повреда виталних функција.

Имајте на уму да је дијагноза је добио потрес мозга може да буде само специјалиста, тако да особа која је имала повреду главе, морате бити сигурни да лекару

Лечите потрес мозга
Лечите потрес мозга
Фото: Схуттерстоцк

Како лијечити потрес мозга

Лечење оваквог стања захтева усаглашеност са лежајем у кревету, потпуном одмору и, у умереној и озбиљној тежини, прописивање лијекова. Ако је лакши потрес мозга, то ће бити довољно да проведу 2 недеље у кревету код куће да се брину за себе на оштре звуке, светала, гласне музике.

Такође је забрањено гледати ТВ, провести време на рачунару и књиге, затварајући вид

У тежим условима, лекар који присуствује лекарима одређује појединачно време трајања усаглашености са креветом. Здравствени третман се састоји у постављању васкуларних и диуретичких лекова, седатива и хипнотици, мултивитаминских комплекса. У овом случају не постоји посебна исхрана, али боље је искључити акутни, масни, димљени и слани, неопходно је олакшати опоравак тела и не одвлачити га од пребацивања тешке хране.

Последице потреса мозга

Уз правовремене дијагнозе и правовремено лечење одређеног главног последица потреса – је, у ствари, веома траума која је постала његов узрок. Може оштетити не само ткива и кости, већ и цервикални пршљен. Поред тога, након повреде може доћи крварење у мозгу или свог изолованог контузије, који је испуњен посттрауматских епилептичних манифестацијама, развој астхениц синдрома и чак промене личности. Важно је благовремено открити такву опасност, као и исправити дислокацију цервикалних пршљенова.

Прочитајте више: састав и својства јајника