Шта урадити ако је длан руке испрепадан

Зашто се на длановима коже пуцају?

Пилинг, црвенило и пукотине на рукама дају доста непријатности. Уједначеност може бити толико јака да најједноставнији поступци постану немогући. Ако се појаве ране и ограничења покретљивости, консултујте дерматолога за узрок.

на длановима кожних пукотина
Зашто се на длановима коже пуцају?
Фото: Гетти

Зашто постоје пукотине на кожи:

 1. Неповољан утицај околине. Хладност, врућина, прегријавање помоћу централног гријања, промена ваздуха и температуре негативно утичу на мекани поклопац.
 2. Чврста водоводна славина.
 3. Акција агресивних детерџената за домаћинство. Они превладају кожом и опере заштитни слој масноће.
 4. Недостатак витамина, најчешће ретинола и токоферола.
 5. Хемијска, термичка или опекотина од сунца.
 6. Разни дерматитис, укључујући неуродерматитис и алергије.
 7. Продужени третман антибиотиком.
 8. Гљиве, екцем, алергије.

Сви ови разлози су различите природе, они су другачије решени. Важно је консултовати дерматолога, иначе неправилне мере могу погоршати проблем.

Шта урадити ако се кожа длака пуца

Проблеми на кожи – то је често симптом, а не независна болест. Не почиње да снажно подмазује руке кремом или уљима. У неким случајевима то доводи до погоршања стања. Наставите на лечење само након рецепта лекара.

Опције за решавање проблема отпуштених дланова:

 1. Ако је узрок сух ваздуха, хладноће или топлоте – масти длани с интензивно хидратантном кремом. Држите мокре листове на батеријама или купите овлаживача. У лето, нанети сунцобран.
 2. Носите рукавице док радите домаћи задатак. Ово ће заштитити кожу од прекомерног сушења водом, дјеловање агресивних детерџената и спречити контактни дерматитис.
 3. На крају зиме и пролећа, узмите додатне витаминске комплексе.
 4. Ако је узрок дерматитиса повећан стрес, узмите прописане седативе и избегните неугодне ситуације.
 5. Тешко је лијечити кожну гљивицу. Пратите све рецепте дерматолога и додатно заштитите кожу од негативних спољашњих утицаја.

Третман дланова може се продужити дуго, важно је да га не прекидате.

Ако пукотине на длановима не пролазе дуго времена, то је сигнал неуравнотежености у телу. Посавјетујте се са дерматологом или терапеутом. Чак и ако сте сигурни да једноставно немате довољно витамина, боље је знати тачну дијагнозу.

Прочитајте у следећем чланку: мала кожа на врату