12 asana joge, nevarno za zdravje

In zakaj ljudje izberejo jogo kot glavno delo s telesom? Najpogosteje zato, ker je gladka in počasna praksa, ne zahteva resnega napora, ne izčrpa. Zdi se, da celo zdravi. Oseba pride v poklic v nekem kul fitnes centru, nato pa se bo zasukal, zvit in upognjen (in ne takoj, seveda), in nekega dne se bo nekaj dotaknilo v hrbet, in ne more priti iz postelje. Se bo ta oseba povezala z jogo?

Asane joge so nevarne
Ashtavakrasana – položaj osem vogalov. Lepa, a zelo nevarna
Fotografija: Getty Images

Morda. In morda ne. Bistvo je, da niso vsi asani enako koristni. Mnogi od njih škodijo najpomembnejšemu delu telesa – živčnemu sistemu. Kako? Poškodba njenega glavnega “zaščitnika” je hrbtenica. Oglejmo si nekaj najpopularnejših vaj, ki se izvajajo v skupinskih razredih in da ne bi smeli vaditi. Razlogi in alternativa so priloženi.

Stoječe pozi

Trikonasana, poza trikotnika. Običajno se izvajajo s široko razporejenimi nogami, narazenimi rokami in telo nagnjeno na eno nogo čez stran.

Prednosti: krepi noge, izboljša gibljivost kolčnih sklepov, odpira prsni koš.

Asane joge so nevarne
Fotografija: Getty Images

Škoda: Med izvajanjem tega asana je hrbtenica v takem položaju, da okrepljene noge ne bodo prinesle veselja. Za človek po naravi ni predviden globok naklon na strani – to potrjujejo prečni procesi na vsakem vretencu. Redna izvedba tega asana bo pripeljala do premikanja vretenc, vpenjanja živčnih korenin in bolečine ne le v hrbet.

Alternativa: Krepiti noge s pomočjo utkatasana, stališče stolu, z razprostranjenimi rokami. Tukaj delate in noge, hrbet in prsni koš. Druga možnost je ista triconasana, le brez obračanja in nagiba na straneh – raztezanje krone navzgor, roke na straneh in mobilnost kolčnih sklepov se bo povečala v drugih asanah.

Parivrtta Trikonasana, položaj obrnjenega trikotnika. Vseeno kot zgoraj je prav tako samo zvitje telesa, na nogo pa se praktikant razteza z nasprotno roko.

Prednosti: vlečenje hrbtne strani nog, masaža organov trebušne votline.

Označite obrnjen trikotnik
Fotografija: Getty Images

Škoda: Si kdaj videl pravo skoliozo vidno golim očesom? Google. Torej, medtem ko je zvijanje hrbtenice, ki ima fiziološke kolen naprej in nazaj (ne levo-desno), je v taki obliki. Kako se ne bi raztegnili. Lepo? Fiziološka? Je to koristno? Ne, ni. Prebremenitve vretenc in medvretenčne kile so zelo verjetne.

Alternativa: Lahko opravljajo pravilno Trikonasana izvedbo zgoraj opisane in drsenje v kolčnih sklepov, da bend naprej, dokler noge občutje vlečnega površino zadnjega. Popraviti položaj, ne da bi šel skozi bolečino pobočju, in pusto svoje roke na svojih bokih. Potegnite se iz kokice na krono. Nagib se lahko poglobi zaradi mišice kolka, ko so na voljo, vendar je spet naj bi ostala. Masaža trebušne votline se pojavlja v skoraj vseh naklonih. Na primer, v Uttanasani, kjer je želodec nagnjen naprej, so noge rahlo upognjene in zasedajo podrejeni položaj glede na razširjeno hrbet.

Utthita Ardha Dhanurasan, položaj polmeseca. Ravnajte na eni nogi z deformacijo in prijemom druge noge zadaj.

Prednosti: povečuje prožnost hrbtenice, zvišuje trebušne organe, krepi noge.

Asane joge so nevarne
Fotografija: Getty Images

Škoda: eden izmed najbolj priljubljenih razpravo o jogi, dne XIV stoletja pred našim štetjem, pravi: “Z vajo Asana, oseba pridobi telo in um stabilnost, odsotnost bolezni, fleksibilnost okončine in enostavnost telesa” ( “Hatha joga Pradipika”). Prilagodljiv ne bi smel biti hrbtenica, temveč okončine. Tako nas je ustvarila narava. Na primer, ima humerus eno sidro, tako da lahko roko zasukamo v različnih smereh. Vsako vretence najmanj šest takšnih točk (dve medvretenčni diski, sklepne operacije, dva, zgornji in spodnji). Naša hrbtenica je dodatna mobilnost, fleksibilnost je neuporabna.

Alternativa: vse ravnovesje asana z ravnim hrbtom. Na primer, Vrikshasana, poz drevesa, ali Shivanataradjasana, poza plesne Shive. Noge okrepite – bodite zdravi!