Ali obstaja alergija na laseh in kako se z njo posvetovati?

alergija na lase
Alergija las.
Foto: Getty

Vrste, vzroki in simptomi bolezni

Takšna bolezen, na srečo, se zgodi redko. Poleg tega alergiki to bolezen delijo na več vrst, tako da lahko ugotovite izvorni vzrok in predpisate ustrezno zdravljenje. Torej, strokovnjaki razlikujejo take vrste:

– alergija na lastne lase;

– lase neznanega;

– na umetnih dlakah.

Če poznate vrsto bolezni, lahko ugotovite vzrok, ki ga je povzročil. Torej, alergija pogosto nastane zaradi izbire napačnih sredstev pri odhodu. Šampon, kondicionir ali barva lahko povzroči neprijetne simptome, o katerih se bomo pogovorili tik pozneje.

Uporaba snovi s strani tujca, ki vsebuje potencialni alergen, povzroči drugo vrsto bolezni. Simptomi so enaki, vendar se manifestirajo šele po komunikaciji s to osebo.

Tretja vrsta alergij je izražena z reakcijo telesa na adhezivno podlago umetnih las in s sredstvi, s katerimi se obdelujejo.

Kateri od navedenih bolezni zadevajo osebo, so simptomi v vseh primerih podobni in izraženi:

– solzenje;

– pogosto kihanje in srbenje sluznic;

Močan suh kašelj;

– izpuščaji na telesu;

– močna reakcija vodi do zadušitve in težkega dihanja.

Alergija na človeške lase se kaže na enak način kot katera koli druga. Zato je pomembno, da se pravočasno obrnite na alergologa, da ugotovite vzrok bolezni in izboljšate stanje.

Ali se lahko znebim alergij?

Medtem ko alergist ne izvaja popolnega pregleda, je prezgodaj govoriti o rezultatih zdravljenja. Navsezadnje je pomembno vedeti, kaj povzroča tako reakcijo telesa. Pomembno je, da če imate enega ali več simptomov, se čimprej posvetujte s svojim zdravnikom in se ne zdravite sami. Dokler testni rezultati niso pripravljeni, zdravnik predpiše antihistaminike, pacient pa skrbno izbere.

Z močnim srbenjem je zeliščna kamilica parena in na prizadeto območje telesa nanese kremo. Vendar je pomembno, da se prepričate, da ni nobene alergije na to rastlino. Zato se ne lotite samozdravljenja: čim prej se lotite problema, večja je verjetnost, da se boste spopadli z njo.

Preberite več: gel za lase za učinek vlažnih pramenov