Aspirin in kaj storijo znanstveniki

Dejavnost aspirina
Dejavnost aspirina

Ki se je pojavila na policah lekarn leta 1893 in drog, je še vedno na voljo brez recepta (ne da, na primer, kokaina, ki je bil v teh letih se prodaja kot zdravilo za zobobol). Glavna aktivna sestavina aspirina – snov z Neizgovorljiv imenom “aspirin”. To je del popularne tsitramona, Sedalgin, ibuprofen, diklofenak, in več kot 400 zdravil.

Poleg znanih lastnosti so znanstveniki odkrili tudi nekaj novih – koristnih in ne zelo uporabnih. Zdravniki (in mi) vas opozorili.

Pulmonologi: se lahko uporabljajo za preprečevanje razvoja astme.

Približno 37 tisoč zdravih žensk, starih 45 let in več, je bilo razdeljenih v dve skupini. Deset let so vzeli vsak dan dan kasneje z jemanjem tabletke. Tablete za prvo skupino so vsebovale 100 mg aspirina, za drugo – brez aktivnih snovi, je bilo placebo za nadzor. Po podatkih British Medical Journal Toraksa, v naslednjih desetih letih je bilo pri ženskah, ki so jemale aspirin, tiste z astmo 10% manj.

Zaščitne lastnosti aspirina ni bilo videti pri debelih ženskah (tistih, katerih indeks telesne mase večji od 30) Avtorji pozoren, da njihova študija ni bil posebej zasnovan za analizo tveganja astme, zato pred vami dal kakšen nasvet, kar potrebujete, da organizirajo posebne preiskave.

Onkologi: se lahko uporabljajo pri terapiji začetnih stopenj raka

Znanstveniki iz Univerza v Newcastleu (priljubljena od vseh bralcev znanstvenih novic Britanski znanstveniki) je ugotovil, da aspirin preprečuje nastajanje krvnih žil, ki krmijo rastoči tumor.

Znanstveniki teorije, da je aspirin ima tak ukrep za poseduje iz istega razloga protivnetno: deluje na proteinske molekule NFkappaB, ki ureja odziv organizma in o vnetnih procesov in razvoj raka.

Zobozdravniki: ne žvečite!

Zdravniki zobozdravniki z Univerze v Marylandu v Baltimoru so ugotovili, da ima aspirin negativen učinek na zdravje zob, če se vzame v skladu s pravili.

Strokovnjaki so povedali o dveh primerih, ko so bolniki imeli zobne težave zaradi stalnega vnosa aspirina. Vse bi bilo nič, ampak namesto da bi vzeli topne tablete ali umivali z vodo, so jih bolniki žvečili. Kakršna koli kislina ima aspirin uničujoč učinek na zobno sklenino.

Poleg tega, aspirin ne priporočam kot analgetik, če je zobobol spremlja gingivalno krvavitev. Aspirin se lahko poveča, zato je bolje, da vzamete ibuprofen in pohitite zdravniku.

Kardiologi: imenovati malo

Milijoni ljudi bo dnevno aspirina za preprečevanje njenih žilni blokado, srčni napad in srčnega infarkta, saj prispeva k utekočinjanje krvi, in s tem zmanjšuje tveganje za zamašitev žil oblikovali strdkov – strdkov.

Res je, to morate opraviti samo po zdravnikovem receptu, le pri določenem odmerku, in smiselno je, da to storite okoli starosti upokojitve.

Oftalmologi: samo-zdravljenje ogroža slepoto

Že omenjena sposobnost aspirina za zmanjšanje koagulabilnosti krvi je privedla do dejstva, da je krvavitev v mrežnici postala pogostejša pri tistih, ki ga redno uporabljajo, v skladu s študijo, ki je bila dolgo časa objavljena v New England Journal of Medicine. Krvavitev se je spremenila v zmanjšanje vidne ostrine do slepote. Redni ljudje sprejemajo včasih sebe, ne da bi se posvetovali z zdravnikom.

Ta zdravila so varna za večino ljudi, če jih vzamete do potrebnega odmerka (poznate odmerek, preberite navodila v paketu). In ne jemljite aspirina, če:

  • Vzamete druga zdravila, ki razredčijo kri (predpisana so, na primer, s trombozo)
  • S črevesjem želodca
  • Z boleznijo jeter in ledvic
  • Če porabite več kot tri porcije alkohola na dan.

Aspirin (kot tudi druga zdravila) hranite izven dosega otrok: to je najpogostejši vzrok zastrupitve.

Aspirinu na splošno ni priporočljivo dajati otrokom, mlajšim od 12 let, kot antipiretik: zelo redko, vendar se lahko pojavi zelo nevarna oblika odpovedi jeter – Reyeov sindrom. Vprašajte svojega pediatra – svetoval bo nekaj primernega in varnega za otroško drogo.