Črne olive: dobro ali slabo?

koristi oljk
Koristi oljk – v vitaminih in elementih v sledovih
Foto: Getty

Oljke se pridelujejo z dreves v različnih stopnjah zorenja. Nezrelo sadje ima zelenkasto (olivno) barvo. Ripened – temna barva, odtenki se razlikujejo od svetlo rjave do vijolične.

Sadje, ki se običajno imenujejo oljke v naši državi, ni zrelo. Črna barva se dobi kot posledica industrijske predelave zelenih oljk. Običajno zeleno sadje ne moremo jesti zaradi grenkobe. So namakani in hranijo dolgo časa v slanici. Uporaba oljk, pripravljena na ta način, je nedvomna.

Kakšne so prednosti oljk?

Sadje vsebuje vitamine, mikroelemente, rastlinske beljakovine, maščobe in pektine. Linolna kislina je koristna za dojenje žensk, ima učinek celjenja ran. Oljke priporočamo za bolezni srca, anemijo, pomanjkanje železa.

Oljke uravnavajo delo črevesja. Vsebujejo veliko antioksidantov – snovi, ki preprečujejo razvoj raka.

Uporabljajo se celo oljke, čeprav koristi dietetikov ne potrjujejo koristi

V industrijskem obsegu oljke ne morejo stati v slanici. Grenkost se odstrani z dajanjem sadja v raztopino kavstične sode (alkalije). Prehodite skozi kisik (oksidiraj), da dosežete črno barvo. Popravite barvo glukonatnega železa.

Izkazalo se je koktajl kemikalij, ki prodrejo v končni izdelek. Črne oljke v pločevinkah, katerih koristi in škode nimajo nedvoumne ocene, je bolje izbrati s kostmi. V tem primeru se poveča verjetnost nakupa naravnega sadeža.

Dejstvo je, da so naravne oljke bolj mehke kot oksidirane. Težko je odstraniti kosti iz njih v industrijskem obsegu.

Zelene oljke niso kemično obdelane. V sodih se hranijo s slano raztopino, nato pa se pakirajo v pločevinke

Oljke so polnjene s sardoni, kapri, kornišoni, sirom in drugimi polnili. To daje sadje originalen okus. V sredozemskih državah so oljke priljubljen nacionalni izdelek. Skrivnosti njihove priprave so podedovane in skrbno ohranjene.

Pri nakupu oljk skrbno preglejte embalažo. Kositra ni mogoče dentirati ali rjaviti. Na dnu steklene posode je bela oborina nedopustna.

Če so sestavine samo sadje, sol in voda – kakovosten izdelek

Bolje je, da oljke z neenakomerno barvo: verjetno je naravno sadje. Svetle črne barve in sijoča ​​površina označujejo kemično obdelavo. Pravilno izbrani plodovi bodo okrasili svečane jedi in prinesli zdravje v veliko prednost.

Preberite več: maslo za trepalnice in obrvi