Kako obnoviti dojke po laktaciji

Kako se prsne spremembe po laktaciji?

Po preklopu dojenja se hormonsko ozadje normalizira in v ženskem telesu in v mlečnih žlezah pride do številnih sprememb: žlezasto tkivo se zmanjša v velikosti in z njim prsi. Z ostrim zmanjšanjem prsi lahko koža izgubi elastičnost, sag.

prsni koš po laktaciji
Dojka po laktaciji pogosto izgubi obliko
Foto: Getty

Da bi se izognili strganju dojk, je pomembno, da ga podpirate z nedrčkom, s časom spreminjate na manjšo velikost. Tudi po prenehanju laktacije ne morete močno izgubiti teže. Če se žlezasto tkivo nadomesti z maščobnim tkivom, bo to rešilo obliko prsi.

Včasih ženska opazi, da je dojka po prenehanju laktacije postala asimetrična, ena je nekoliko večja od druge. To ne vzbuja skrbi.

To je posledica dejstva, da ima otrok zelo pogosti eno dojenčke bolj kot drugi

Zaradi tega se oblikuje asimetrija, popolnoma nevidna v nedrček.

Kako obnoviti stare dojke po laktaciji?

Seveda, da bi vrnili dekliške elastične prsi, ki so bili pred nosečnostjo, je nemogoče, vsaj brez posredovanja plastičnega kirurga. Vendar pa je mogoče nekaj storiti, da bi izboljšali svojo obliko:

  • Uporabljajte olja ali kremo za elastičnost kože.
  • Redno masirajte prsi s hladnim tušem.
  • Pazi na svojo držo. Če je hrbet spuščen, potem tudi normalna dojka izgleda poševno.
  • Izvedite vaje za prsne mišice, ki podpirajo mlečne žleze.

Vsi ti ukrepi ne bodo vrnili prostornine prsi, ki je postala manjša, temveč bo postala bolj elastična in urejena.

Podrobneje je treba razmisliti o nekaj vajah za prsne mišice.

Povežite dlani pred vami, tako kot v japonskem ali indijskem pozdravu. Roke držite tesno in ostanite 5 sekund, nato pa sprostite roke, ponovite. To je preprosta, a učinkovita vaja. To lahko ponovite tako pogosto, kot želite čez dan.

Iztegnite tla, koliko se izkaže. To bo pomagalo črpati ne le prsne mišice, ampak tudi roke. Za isti namen je zelo koristno plavati, kolikor je mogoče, s katerim koli slogom. Toda vožnja in skakanje lahko pripelje do še večjih dojk. Zato je zelo pomembno, da med treningom nosite posebno perilo.

Če skrbno poskrbite za dojenje po laktaciji in opravite posebne vaje, lahko po dveh do treh mesecih dosežete znatno izboljšanje videza dojke.

Zanimivo je tudi uporaba tekočega ekstrakta aloe