Metode obnavljanja zob: kako narediti zobne proteze doma

Kako narediti zobne proteze doma
Le strokovnjaki vedo, kako varno in zanesljivo narediti zobne proteze doma
Foto: Getty

Kaj narediti protezo doma?

Popravilo zobnega izdelka se izvede s pomočjo dikloroetanskega lepila, ki se nanese na cepilno linijo za lepljenje delov. Ta stopnja ni dokončna, temveč pripravljalna, namenjena natančnim naknadnim manipulacijam – pripravi ulitkov iz mavca in priključnih delov.

Strokovnjaki uporabljajo akrilno plastiko in specialne smole, da lepijo protezo, ki jo je mogoče kupiti samo v zobozdravniški trgovini. Nekateri obrtniki ga lepijo z voskom, pridobljenim iz rahlo taljene proteze. Ta pristop priznajo zobozdravniki kot nepravilni in nezanesljivi – najverjetneje popravljeni izdelek ne bo trajal več tednov.

Kako narediti zob z lastnimi rokami?

Pri obnavljanju lažne čeljusti v domu je bolje, da se osredotočimo na delo mojstrov. Kakšen je proces obnove proteze?

1. Brušenje. Na površini vseh delov izdelka ne sme biti neenakomernosti ali hrapavosti. To se naredi s kamerunskimi kamni ali diski.

2. Čiščenje. Vsak element proteze odstranjuje kontaminacijo in razkužuje.

3. Skupščina. Vsi deli izdelka so pravilno nameščeni drug proti drugemu –

tako da ni razpok.

4. Lepljenje. Ta stopnja zahteva največjo skrb in koncentracijo – neuspešni poskus povezovanja delov bo pripeljal do dejstva, da bo izdelek končno prišel do neprimernega videza.

Če proteze ni pravilno popravljeno, ga je običajno treba zamenjati z novim. To je posledica dejstva, da sveže črte, v skladu s katerimi lahko poveljnik določi odmor, izgine in postane obnovitev nemogoča. Nakup nove proteze je veliko dražji od popravila. Zato je bolje, preden se pripravite na samo-popravilo, večkrat razmisliti: ali je vredno tvegati? Kakovostna obnova takšnega izdelka pa je še vedno mogoče za profesionalce.