Ovsena kaša: korist, škoda, načini uživanja

Sestava in uporaba ovsene kaše

Uporaba ovsene kaše je, da se za njeno pripravo uporabljajo najbolj dragoceni deli zrnja – lupina in zarodek. Zato je priporočljivo navadno moko. Pražena ovsena kaša nekoliko spominja na kakav in se lahko uporablja za hrano brez toplotne obdelave – preprosto dodajanje v solate, mlečne izdelke, pijače ali juhe.

ovsena kaša ovsena kaša
Ovsena kaša lahko nadomesti vsak obrok ali jo uporablja kot prigrizek
Foto: Getty

Posebnost tega izdelka je bogata sestava. Tolokno vsebuje približno 20% beljakovin, kot tudi lecitin, kar je potrebno za dobro asimilacijo beljakovinskih izdelkov. Poleg tega sestava vsebuje:

  • Ligin – iz telesa izliva slab holesterol in zato je koristen za krvne žile.
  • Bioflavonoidi so močni antioksidanti, ki sprožijo mehanizme obnovitve in regeneracije celic, preprečujejo nastanek tumorjev.
  • Vitamini B – pomagajo v boju proti depresiji in kronični utrujenosti, izboljšajo spomin, ugodno vplivajo na stanje kože, nohtov in las.
  • Aminokisline – očistite krvne žile, normalizirajte metabolične procese v telesu, vključno s lipidnim ravnotežjem kože.

Ta izdelek vam omogoča pripravo pravega koktajla mladosti in lepote pri mešanju z različnimi pijačami. To bo omogočilo obogatitev prehrane, tudi v njej 1/5-dnevno beljakovinsko normo in vlaknine, kar je potrebno za normalno delovanje gastrointestinalnega trakta.

Uporaba ovsene kaše

Tolokno iz celih zrn se lahko porabi v vseh starostnih obdobjih – to bo ustrezalo otrokom in starejšim ljudem. Najpogosteje se ta izdelek uporablja na naslednji način:

  • Priprava otroške hrane – nadomestna pripravljena instantna kaša, ki jo lahko uporabimo, ko se otrok spremeni v starosti 4-6 mesecev
  • Kozmetologija – ovsena kaša se uporablja za izdelavo maske in pilinga, koži pa zagotavlja potrebno prehrano, prav tako pa se dobro bori s kozmetičnimi nepravilnostmi in znaki zgodnjega staranja.
  • Izgubi težo – moka iz celih zrn ovsa se počasi prebavi in ​​zagotavlja dovolj energije. To je zdrava in uravnotežena prehrana, ki vam omogoča, da dobite dovolj hranil.
  • Specializirana prehrana – ovsena kaša je predpisana za kršitve prebavnega sistema, anemijo, težave s trebušno slinavko. Ta proizvod je nujno v obdobju okrevanja po hudih težavah.

Pomembno je upoštevati koristi in škodo ovsene kaše. Veliko število ovsenih izdelkov zmanjšuje absorpcijo kalcija, zato so monodiete kategorično kontraindicirane. Najbolje je, da tako moko vzamemo v hrani v kombinaciji z mlečnimi izdelki.

Ovsena kaša, pripravljena iz celih zrn ovsa, ima široko paleto uporabnih lastnosti. In čeprav je zdaj ta izdelek nezasluženo pozabljen, ga je vredno vključiti v svojo prehrano – to bo pomagalo ohraniti mladost in lepoto že vrsto let.

Preberite več: vzroki za rdeče mole