“Uporabne” bakterije so ubile bolnike

Koristne bakterije
Koristne bakterije

Nizozemska federacija bolnikov in potrošnikov (NPCF) je zahtevala preiskavo mlečnega izdelka Yakult, ki vsebuje aktivne bakterije.

Predstavnik federacije je dejal: “Yakult in druge pijače vsebujejo probiotike. Menimo, da takšna študija lahko povzroči paniko. Zdravstvene organizacije morajo začeti preiskavo in se odzvati na skrbi ljudi. “

Rekla je, da so organizacije za varstvo potrošnikov že dolgo dvomile o koristnosti nekaterih izdelkov, ki vsebujejo probiotike. “Probiotiki morda niso tako varni, kot zahtevajo proizvajalci,” je dejala.

Proizvajalci nekaterih probiotikov trdijo, da pomagajo pri boju proti alergijam, krepitvi imunskega sistema, odpravljanju posledic prekomernega pitja in premagovanju stresa.

Raziskava lani britanske Agencije za živilske standarde (Food Standardna agencija), je privedla do naslednjih zaključkov: “Za celovito analizo učinkovitosti probiotikov učinke na človeško potrebo po bolj popolne informacije o njihovem vplivu na imunski sistem.”

Znanstveniki iz Kliničnega centra v Utrechtu (UMCU) izdal podatke o smrti 24 oseb v obdobju od leta 2004 do 2007, v času raziskave o učinkih probiotikov na bolnikih s pankreatitisom, v kateri so sodelovali 296 ljudje.

Nekateri od mrtvih bi lahko bili še vedno živi, ​​če niso vzeli probiotikov, v skladu z UMCU. Znanstveniki so opozorili, da se morajo “resno bolne” izogibati uporabi probiotičnih izdelkov.

Proizvajalci Yakult trdijo, da je pijača “prehrambeni proizvod, ne pa zdravilo”.

Predstavnik podjetja je dejal: “Milijoni ljudi že več kot 70 let uporabljajo Yakult. Pijača vsebuje Lactobacillus casei, probiotik z dolgo zgodovino varne uporabe. Ta raziskava ni povezana z Yakult ali drugimi izdelki našega podjetja. Za resno bolne bolnike so bile bakterije direktno v črevesje vbrizgane s cevjo, kar pa sploh ni, kaj je običajen oralni vnos probiotikov. “

Nizozemska uprava za varnost hrane in potrošniških izdelkov pričakuje zaključek zdravstvene inšpekcije, da se odloči o primernosti lastne preiskave.

Nizozemski zdravniki so naročili, da ne predpiše probiotike za bolnike z boleznimi notranjih organov, so na intenzivni negi ali prejemanje prehrane preko IV.

Agencija za prehranske standarde je dejal, da morajo proizvajalci zagotoviti, da je varnost teh proizvodov v skladu z zakonodajo v živilski industriji. Tiskovni predstavnik Agencija je dejal: “Zakonodaja EU zahteva, da so vse zahteve za hrano, ki temelji na trdnih znanstvenih spoznanj, in naša politika je zasnovan tako, da se zagotovi, da so bile te zahteve legalizirana.”