Zakaj nohti poškodujejo roke in kako zmanjšati občutljivost

Zakaj so nohti boli?

Glavni vzrok bolečine v nohtnih ploščah je napačna manikura, ki vodi v porast nohtov. Nelagodje lahko povzroči alergija na nohte in druge izdelke za nego nohtov. Navada, da grižijo na nohte, trkajo na trde površine, lahko povzroči bolečino.

nohti poškodujejo roke
Pogosto boleče žeblje na rokah zaradi podhranjenosti, slabih navad
Foto: Getty

Vzroki za bolečine v nohtih:

  • oslabljena imuniteta, kužna, prehlad;
  • hormonsko neravnovesje – telo preneha absorbirati nekaj uporabnih elementov v sledovih;
  • pogoste prehrane, prekomerne telesne teže, odvisnost od škodljive hrane, beriberi;
  • pomanjkanje ali presežek kalcija;
  • genetska nagnjenost k krhkosti in deformaciji nohtne plošče;
  • modrice, poškodbe;
  • glivične okužbe – povzročajo bolečino, razbarvanje in obliko nohtov.

Nokti lahko poškodujejo s pogostim nanašanjem in odstranjevanjem laka. Tudi izdelki z najboljšo kakovostjo negativno vplivajo na stanje nohtne plošče.

Gospodinjske kemikalije uničijo nohtno ploščo, agresivne snovi prodirajo v posteljo, začne se vnetni proces. Da bi se temu izognili, je treba opraviti vso domačo nalogo v rokavicah, pogosteje uporabiti zaščitno in vlažilno kremo za roke.

Kaj pa, če bi poškodoval moje nohte?

Če želite izbrati posebno metodo zdravljenja bolečin v nohtih, lahko le zdravnik – samo-zdravljenje vodi do popolne deformacije plošče. Če imate neprijetne občutke, morate obiskati dermatologa, da izključite glivične bolezni.

Z modricami in poškodbami je potrebno posvetovanje s kirurgom in travmatologom. Če bolečino spremljajo pogoste prehlade, poiščite pomoč od imunologa.

Kako lahko hitro odpravim bolečino:

  • Ko je travma, zmečkanin izpolnite pod nohte nekaj kapljic joda, da je obloga iz svežega zelja.
  • Salt kopel – v 1 litru vroče vode, razredčite 100 g morja, jodirane ali navadne soli. Ponovite postopek za nohte najmanj četrtino ure, ponovite postopek na vsaki 2 uri.
  • Močan raztopino sode so tudi odpravlja bolečine in vnetja – na 1 liter tople vode, da se raztopi 250 g natrijevega hidroksida, da imajo nohte 10 minut.

Naj nohte pred škodljivimi učinki medicinske pomoči, brezbarvnim lakom, da vsebuje snovi, ki krepijo ploščo in jo zaščitijo pred negativnimi vplivi zunanjih dejavnikov.

Da bi se izognili bolečinam v nohtih, morate okrepiti imunski sistem, narediti manikuro, ne zlorabljajte laka za nohte. Uravnotežena prehrana, pravočasno zdravljenje nalezljivih bolezni bo pripomoglo, da bodo nohtne plošče močne in zdrave.

Glej tudi: oljčno olje