Zakaj se učenci razširijo v osebo – glavni razlogi

iz katerih se učenci razširijo
Kdaj in od česa se učenci razširijo?
Foto: Getty

Od tega, kako se učenci razširijo v človeka: nenevarni vzroki

Učenec se zoži in razširi pod vplivom različnih dejavnikov. Najpogosteje so vzroki psihološko stanje ali stopnja svetlosti svetlobe v kraju, kjer je oseba v tem trenutku. Zato lahko govorimo o takih dejavnikih, ki niso nevarni, ampak povzročajo dilatacijo učenca:

 1. Temnica. Ko se nivo osvetljenosti zmanjša, se učenec samodejno razširi. Tudi pri normalizaciji svetlobe to stanje dijaka ostane nekaj časa.
 2. Čustveno stanje. Vsaka situacija, ki povzroča močna čustva, pozitivna ali negativna, povzroča dilatacijo učenca.
 3. Koncentracija na eno temo. Če skrbno preučite predmet, se učenec takoj začne širiti. Takšna reakcija lahko povzroči zanimanje za osebo, ki se močno všeč.

Vsi zgoraj navedeni dejavniki povzročajo fiziološko ekspanzijo, nevsiljiv in hitro poteka. Če pa takšno stanje spremljajo drugi simptomi, lahko to kaže na nevarnost za zdravje.

Zakaj se učenci dihajo: patološki vzroki

Enostranska širitev je jasen simptom patologije. Lahko se izzove:

 • paraliza optičnega živca;
 • travma očesnega očesa;
 • vnetni proces;
 • resni glavobol.

Če je razširitev posledica enega od teh razlogov, potem ima oseba druge simptome. To je krvavitev vida, fotofobija, trganje, krvavitev v očesu.

Dvostranska ekspanzija, kadar ni reakcije na svetlobo, je resen simptom, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. To se lahko izzove:

 • zastrupitev z drogo, alkoholom, kemikalijami, zdravili;
 • botulizem;
 • resna možganska travma;
 • akutno vnetje.

V takih primerih morate poklicati rešilca ​​ali takoj iti v zdravstveno ustanovo.

Ko se učenci razširijo in ta pogoj ne spremljajo drugi resni znaki, potem ne smemo skrbeti. Najverjetneje, ta fiziološka ekspanzija, ni nevarna za zdravje in zato ne zahteva medicinskega posredovanja. V nasprotnem primeru morate čim prej poiskati zdravniško pomoč.