Zdravje noge: zdravljenje kalcanskih sper

Vsebina članka:

 • Zdravljenje odvisnosti od kalcija
 • Home metode zdravljenja pete špric

Zdravljenje potegne na nogo
Zdravljenje potegne na nogo
Foto: Shutterstock

Zdravljenje odvisnosti od kalcija

Preprosta, a učinkovita metoda brez zdravil za zdravljenje kalcanalnega spurja je uporaba posebnih ortopedskih vložkov in ortopedske obutve, ki je izvedena ob upoštevanju posameznih značilnosti strukture pacientovih nog. Posledično je mogoče zmanjšati obremenitev stopal, zmanjšati travme okoliških tkiv s kalcanalno potezo. In to vodi do zmanjšanja bolečine.

Ne-zdravilni načini zdravljenja vključujejo:

 • masaža stopal
 • terapevtska gimnastika
 • ultrazvočno terapijo
 • krioterapija
 • mineralne in blatne kopeli
 • razumno odmerjanje tovora na nogah

Poleg tega, če je pacient prekomerno telesno težo, je treba sprejeti ukrepe za njegovo zmanjšanje, z uporabo prehrane in telesne vadbe.

Vendar se izogibajte prevelikim obremenitvam, dvigovanjem težkih uteži!

Takšne metode so učinkovite predvsem pri začetnih stopnjah bolezni s pojavom prvih simptomov. Ko postanejo kostne rastline tako velike, da povzročajo opazne nevšečnosti pri hoji in hudih bolečinah, lahko zdravljenje s šokovnim valom pomaga bolniku. S pomočjo posebnih zvočnih valov, ki jih človeško uho ne zaznava, se zdi, da so pete špricje razdrobljene na majhne koščke. Ti fragmenti postopoma rešujejo. Ta postopek je neboleč in zelo učinkovit. V večini primerov zadošča ena serija zdravljenja z udarnimi valovi.

Vendar pa je ta postopek kategorično kontraindiciran pri nosečnicah, pa tudi pri ljudeh z zmanjšano koagulacijo krvi ali z malignimi novotvorbami

Običajen način zdravljenja kalcanalnega sproščanja je zdravljenje z zdravili.

Zmanjšajte bolečino s kalcanalnim sproščanjem z uporabo zdravil, ki spadajo v skupino nesteroidnih protivnetnih zdravil, kot so:

 • diklofenak
 • ibuprofen
 • njihovi analogi

Narežejo jih v obliki tablet ali nanesejo na bolečino v obliki mazil, gelov.

Treba je opozoriti, da takšna zdravila niso namenjena za dolgotrajni sprejem. Uporabiti jih mora le zdravnik, strogo po predpisanem odmerku

S hudimi bolečinami, kadar so druga zdravila neučinkovita, lahko zdravnik predpisuje hormonska zdravila – kortikosteroide, na primer:

 • Diprospan
 • “Florestin”

Lahko jih jemljete v obliki tablet ali intramuskularnih injekcij. Da bi se izognili neželenim učinkom, je bolje, da jih upravljate lokalno, v regijo kalcana. Navadno injicirajte 0,5 ml zdravila. To mora storiti specialist!

Na žalost nobeden od zgoraj naštetih načinov zdravljenja ne daje 100-odstotnega jamstva za odpravo te bolezni

Pogosto se pojavijo primeri, ko po začetku pozitivne dinamike začne bolezen znova napredovati. Potem se morate zateči k operaciji.

Operacija se izvaja v lokalni anesteziji. Iztrebljeni kosti se odstranijo. Če je potrebno, kirurgi prav tako trošijo okoliška tkiva na nogo, da se znebijo vira vnetnih procesov in sindroma bolečine. Po operaciji se praviloma izboljšuje.

Home metode zdravljenja pete špric

Za boj proti tej bolezni lahko uporabite ljudske recepte. Na primer, vsak večer pred spanjem postane vroče noge kopel. V vodi je potrebno dodati sol (morje ali kuhanje) s količino: 1 liter 3 polne (z zgornjimi) žlici.

Trajanje postopka je od 30 do 40 minut. Takoj po njej je treba vaše noge obrisati suho in dati na debele volnene nogavice. V njih je treba iti spat, se toplo skrivati.

Trajanje zdravljenja – od 10 do 14 dni

Priporočamo tudi uporabo črne redkvice za brušenje, zmešamo z lupino na majhnem graterju. To kremo je treba rahlo stisniti iz sokov, pritrjene na bolečino, pokrito s plastično vrečko in pritrjeno z nogavico ali povojom. Naslednje jutro izvlecite krompir in operite peto s toplo vodo. Po 3-4 takšnih postopkih je treba opaziti izboljšanje.

Znebite se pete
Znebite se pete
Foto: Shutterstock

Uporabljate lahko tudi sveže listje rajčkov. Nanesite jih na bolečino s stranjo, na kateri žile prodrejo in jih pritrdite z zavojem. Ko se list se posuši, ga zamenjajte z drugim. Nadaljujte postopek, dokler se ne počutite bolje. Prav tako lahko uporabite “mrežo” na bolečino s jodom.

Naredite stisk neseljene domače maščobe. Če želite to narediti, rezite koščke maščobe, pritrdite na prizadeto območje in ga popravite z zavojem, pustite ga čez noč.

Postopek je treba ponoviti vsak dan, dokler ne postane boljši

Uporabite krompirjev škrob. Zjutraj dodajte čajno žličko škroba v prst, ne odstranjujte stisnjenega vsaj 8 ur. Nanesite sveže starejše listje v peto. Takšne obloge naredite vsak dan.

Zanimivo je tudi, da se glasi: katere frizure so mlajše.