Znebimo se depresije, melanholije in apatije

Vsebina članka:

  • Kako priti ven iz depresije
  • Kako se znebiti depresije

znebiti se depresije
Kako se znebiti depresije, vranice in apatije
Foto: Shutterstock

Kako priti ven iz depresije?

Pomembno je razmišljati o sklicevanju na specialist (zdravnik-terapevt, psiholog ali psihoterapevt) v naslednjih primerih:

  • če ponavadi obdobja obupa niso značilna, se je apatija nepričakovano in brez očitnega razloga
  • Če je melanholija odložena in poskusi samo obvladati z njo, ne da rezultat
  • če je slabe volje spremlja poslabšanje zdravja, slabost, glavobol, omotica, nepojasnjena bolečina, izguba apetita ali, nasprotno, da je neobvladljive želja, da stalno
  • Če apatijo spremljajo pomnilniške pomanjkljivosti, težave s koncentracijo
  • če imate stalni stres, ste utrpeli hudo bolezen ali resen šok

V drugih primerih, skuša premagati blues sama ne sme imeti samo nobenega vpliva, ampak tudi resno poškodoval – to velja za klinično depresijo, ki se razlikuje od začasne šibkosti morda ne bo mogoče brez pomoči izkušenega strokovnjaka. Depresija zdravljenja brez pomoči psihologa ali psihoterapevta in brez pomoči drog ni vedno mogoča.

Apatija in šibkost sta lahko simptomi endokrinih bolezni (hipotiroidizem), anemija, hipovitaminoza, počasna okužba

Kako se znebiti depresije

Če imate zaupanje, da vam ni potrebna strokovna pomoč, se poskusite boriti z apatijo in dolgočasjem. Razmislite o urniku dela, prehrani in spanju – ali vaše telo preprosto signalizira potrebo po počitku? Redno delo, pomanjkanje živih vtisov, pomanjkanje spanja in slaba prehrana vam omogočajo, da vidite cel svet v črno-belem.

Ne zahtevajte od sebe nemogoče, ne poskušajte delovati s silo – rezultati še vedno verjetno ne bodo zadovoljili vas in vaših nadrejenih. Vzemite oddih ali uporabite ves vikend – ne poskušajte obnoviti vseh nakopičenih primerov v enem tednu in si vzemite čas sami, spomnite se, kaj ste že dolgo želeli storiti, vendar ves čas odložite.

Razvajajte se, vendar je bolje, če to storite brez pomoči alkohola ali okusne hrane – tako enostavno je priti v navado, da si zaslužite težave. Masažna seja, izlet v kinodvorano ali ustvarjalni mojstrski razred bo ravno prav

Spremenite razmere – odnesite se izven mesta z ljubljenim ali prijateljem, organizirajte vikend potovanje in pojdite na zabaven turistični izlet.

Bodite na zraku čim pogosteje, še posebej, če je apatija sezonska.

V zimskem in jesenskem napadu depresije in šibkosti lahko pride do pomanjkanja vitaminov, vključno z vitaminom D, ki jih povzroči obsevanje s sončno svetlobo

Če je prehitro hoditi, pojdite v solarij. Preverite prehrano – morda bi morali zmanjšati količino hrane, ki vsebuje hitre ogljikove hidrate, obstaja več mastnih rib in sveža zelenjava.

Ne poskušajte ponovno pridobiti moč z uporabo prehranskih dopolnil ali zdravil – tudi priporočljivo, kadar je treba vztrajno depresivno razpoloženje in šibkost Adaptogen delo zdravnika.

Zanimivo je, da se glasi: pecilni soda za hujšanje.