Деодорант или антиперспирант: шта да изаберете и како да их користите

Шта да одаберете – деодорант или антиперспирант, како их користити током спорта и шта преферирати у свакодневном животу – одговорите на најважнија питања.

Деодорант или антиперспирант?

Деодорант и антиперспирант решавају различите проблеме. Деодорант је дизајниран да елиминише непријатан мирис, док антиперспирант првенствено решава проблем знојења. Питање шта одабрати зависи искључиво од потреба појединца и његових индивидуалних карактеристика. Ако знојење није интензивно и не узрокује нелагодност, онда је, највероватније, деодорант најбољи избор. А уз интензивно знојење и контролу влажних ознака на одећи, боље је осигурати максималну заштиту и користити антиперспирант.

Како функционише деодорант

Као што знате, зној особе која стоји на површини коже практично не мириље. У ствари, узрок непријатних мириса – отпадни производи бактерија које се појављују у воду каналима знојних жлезда у неком тренутку након појаве зноја. Посебност деодоранта јесте да не омета знојење, али неутралише мирис зноја, потискујући активност бактерија услед специјалних антибактеријских састојака.

Како функционише антиперспирант

Сви антиперспиранти пружају заштиту од знојења због соли алуминијума, данас је то једина антиперспирантна компонента. Делује као што следи: време коже је врста “кратера”, соли алуминијума се налазе дуж ивице, сужавајући, али се не затварају до краја. Стога, соли делимично блокирају саму знојење и зно не истиче на површини коже.

У том случају, саме соли остају на површини коже и не улазе у тијело, а затим се лако опере водом.

Како одабрати одговарајући формат

Данас се скоро сваки деодорант и антиперспирант производе у три формате одједном: спреј, штап и ролна. Важно је схватити да ефикасност заштите од зноја и мириса не зависи од њихових формата, зависи од формуле која се користи у њима. Избор формата је питање потрошачких преференци, субјективне одлуке одређене особе. Формат утиче на пут и сензације у процесу примене, али не на принципу акције. Мора се имати на уму да прије наношења производа у форму распршивања мора бити темељно потресен.  

Како користити у теретани

Да бисте одлучили који формат је боље користити за обуку, довољно је одговорити на два питања. Ако вас омета неугодан мирис у спортским подухватима, али не и влажне ознаке на одећи, користите дезодоранс. Ако нисте сами и бојите се мрље од зноја на одећи, онда је антиперспирант боље прикладан, који не само да мирише мирис, већ и престаје знојење што је више могуће.

Приликом избора средстава за заштиту од зноја и непријатног мириса у теретани постоје многе опције, али у поступку примене овог лијека све је недвосмислено. Пре спорта, треба се туширати (и не само испирати, већ опрати зону пазуха и обрисати га сувом), а затим нанијети производ. Важно је да се примењују производ је сува кожа испод пазуха, ако су знојне жлезде напуњене водом – Мислим да је све бесмислено, а заштита неће радити.

Трендови у развоју тржишта деодорантних производа

Заштита од мрља на одећи

Многи су се суочили са проблемом спотова који се појављују на одећи након употребе неких деодоранти. Светле тачке на тамној тканини појављују се због честица соли, које садрже све деодоранте. Иеллов мрље на светло-боје одеће су приказани и појачавају се с временом због загађења и дезодоранси честица продре дубоко у ткиво влакна, то деформације.

Комплекс парфемских композиција

У последњих неколико година, произвођачи производе за негу су открили да ако потрошачи не воле маса дезодоранси танак и неутралан мирис ─ многи одлучују дезодоранси са упорним и изречених укуса који стварају и одржавају осећај чистоће и свежине. Због тога се данас све више деодоранти појављују на тржишту с комплексним, богатим парфемским композицијама заснованим на води, дрвету и цветним нотама.

Наш избор:

1/10

Деодорантски штап са ароматичним мирисом култног мириса Ј’Осе, Еисенберг

Деодорант Стицк Гентлеман са мирисом исте цвјетне цвјетне ароме (лаванда, ирис и слатке крушке), Гивенцхи

Цитрусни дезодорант 24 сата Ролл-Он (без соли од алуминијума и парабена), Веледа

Дезодорансна лопта “Свежина”, Л’Оццитане

Хипоаллергениц освјежавајући деодорант “Биодерма Сенсибио Део” за осјетљиву кожу, Биодерма

Аеросол деодорант у дизајну издања Цхампионс, Адидас

Антиперспирантна лопта «Несташица латица» са летњом цветном аромом, Дове

Деодорант антиперспирант у Стронг Слуггер штапићу
(ограничено издање у “фудбалском” дизајну), Олд Спице

Интензивни антиперспирант у облику суве креме “НЕО Пантхенол Плус” са помирљивим ефектом, Гарниер

“Спортс” аеросол-антиперспирант Цхампионс (ограничено издање), Рекона Мен
  1. Лоша девојка: правила лепоте која никад не радимо
  2. Баке старе жене: тајне преураног старења сестара Олсена
  3. Отхелло синдром: кад љубоморност постане манија

Фото: Гетти Имагес