Katera dekleta v Sudanu so najlepša in zaželena

Ivan Bezugly je izvedel vse podrobnosti o lepotnih obredih za neveste iz Sudana, Afriškega šanela št. 5 in kožnega pilinga, ki dejansko očisti svoj um.

Sodobna sudanska poroka v tradicionalnem slogu

Z belim las in strojenih italijanski Carla smo klepetali celoten polet iz Milana v Moskvi, in smo si rezervno letalo sedeža. Carla je potovalna agencija. Natančneje – idealen potovalni agent, ker vse ve o strankah in virtuozno ve, vendar brez bolečin potisne svoje slabosti. Poglej moje roke zlovešč obseg Heike Ovuzu “Simboli za Afriko”, s polaganjem novinarski kartice lepoto-urednik Marie Claire v njen dovolj. Poizvedovanje in nato močno razburjena, da nisem bil z mojo ljubeznijo za Afriko, v Sudanu (sicer to smer, da se ukvarja z agencijo Italijanska Turizem Co.), Karl takoj naredi moje srce bije hitreje. Ne UNIMA, je dejal v barvah z italijanskim naglasom o kraljestvu črnih faraonov, Nil križarjenje med peščene sipine, posebna kava s kardamom in cimet, pomaranča sončnim zahodom in starodavnih piramid. In na koncu tudi neusmiljeno navaja, da “obstaja, če parfmanyaki v Afriki, ki živijo v vseh Sudanu.”

Slika na steni pravi, da tu lahko kupite vse potrebne stvari za sudansko poroko – iz akacijevih vej “šapa” za ritual “duhan” do kane za dekorativno sliko telesa.

S tega mesta podrobneje sprašujem. V arabščini, ali vpliv s svojo strast za poslovno dišave, ali je razlog, da je Sudan dolga stoletja bila tranzitna točka za dostavo aromatičnih začimb iz Afrike do Bližnjega vzhoda, pa ženske v tej državi, kot nobena druga na celini, z omejenimi možnostmi aromatičnimi prostorih in telo. Rituali vžig in posledično propadanje posebnih zmeseh “Bahr” in “tahriga” nekoliko drugačno tehniko izvedbe, ampak v končni vedno napolni hišo z vonjem kadila, kumine, jantarja, ingver in kafre. Kot teh spojin, na lokalnih trgih, je še vedno mogoče kupiti parfum “Khumri” (to je sestavljen iz sandalovine čipov; “mahleb” Bone lokalne češnje, da vonj marcipana in cvetje, prahu lupine “morje žebelj” v Rdeče morje, pasta, nageljnove žbice, muškatni orešček oreh in mnogi drugi), aromatski prašek “mizeek” dried krokodilje žlez (se uporablja kot deodorant ali dodamo vodi za likanje).

Sodobna sudanska poroka v tradicionalnem slogu
Sodobna sudanska poroka v tradicionalnem slogu

Da bi se prepustili parfumeriji v Sudanu, je dovoljeno le poročena dekleta. Ali dekleta, ki se bodo ukvarjali. Prva izkušnja parfumiranja za katerokoli od njih se imenuje “duhan”. To je resnično zdraviliški postopek doma, ki ga je po pravilih treba ponoviti vsak dan vse dni štirideset dni pred poroko. V tej nevesti pomagajo vse ženske v družini. Res je, da se danes takšna težavna shema redko drži, poenostavlja pa jo en ali dva pred mejnim dogodkom. Za te namene je na dvorišču vsake sudanske hiše jama, kjer je izkopana velika glinena kad. Prodaja ščetk, ki je vidna povsod na cestišču, ni le gorivo. To so podružnice lokalnih akacijev “shaf”, ki so postavljene na premogah tlaka, ki je bil predhodno razredčen v jami.

Vrvice iz akacije “shaf”, ki oddaja aromatično smolo pri peki, lahko kupite v Sudanu na kateri koli strani ceste.

Dekle se potaplja, zmeša se s sezamovo olje, se obleče v pločevino, sedi na blatu ob jami in se previdno obleči v toplo odejo in jamo, pri čemer le zunaj izstopa iz glave. Izkazalo se je podobo savne – talne veje akacije začele izhlapevati aromatično smolo, ki temeljito prežema ogrevano telo s čudovitim vonjem. Po žganju kadila, nevesta leze ven iz podboja in se trsa s testo podobno mešanico. To je obrok grobih zrn, sireva in pomarančnih lupin, namočenih v vodi in kislo na soncu. Ta kruh deluje kot piling, ki čisti ne samo kožo, ampak tudi misli. Koža začne sijati in pridobiva lep zlaten odtenek. Mir, ki prihaja iz neveste, deluje na ženina kot afrodiziak.

Glinene kadi, ki kopajo v jamo na dvorišču katere koli sudanske hiše. To je osnova rituala lepote tukaj – “duhan”.
“Duhan” je pripravljen za uporabo. Mimogrede, pri zaplinjanju telesa s smolo iz drugih dreves je postopek lahko tudi kurativ – kažejo ga radikulitis, revmatizem, ženske bolezni in prehladi.

Na dan poroke dekle s svojimi prijatelji gre v kozmetični salon. Tu so dobili manikuro, pedikuro, ličenje, sliko kane “mehendi” in pričeske. Če nevesta ne bo všeč njenih las, se spere spet, njen make-up se opere in vse se naredi znova. Dekleta, seveda, so kapricične in spremenijo svoje lase do trikrat. Seveda je račun za vsa dekleta izpostavljen ženu. Medtem ko čakajo na klic, da je nevesta pripravljena in jo je mogoče odvzeti, se zabava in ples s prijatelji doma, ne pusti iz dlani pečice mokre kane (za barvanje roke). Medtem ko je ženin na poti, njegova prihodna ženska uspe uporabiti končno dišavo. Tista, ki jo je naročila, je na trgu izdelala parfumer ali tovarniško proizvodnjo Bint el Sudan.

Prijateljice neveste kažejo sliko kane, ki jo je pravkar naredila.
Steklenice z aromo Bint el Sudan

Neverjetna zgodba Bint el Sudan (kar pomeni “hči Sudan”), je dobil neizrečeno slavo Chanel številko države 5, ki so nastale kot simbolično leta 1920, Anglež Eric Burgess, povej vsem tukaj. Aroma je mastna, brez alkohola, saj je bila ustvarjena za muslimane. Evropa tega ni seznanjena, vendar je vsa Afrika in Bližnji vzhod nori zanj. Kot najbolj neznan v svetu dišav, Bint el Sudan hkrati za več let vodil seznam top prodajanih parfumov. V začetku devetdesetih let se je letno proizvedla v količini 11 milijonov steklenic. Parfum se proizvaja doslej in od zadnjega stoletja ni spremenil prvotne sestave ene jute. Ko je potoval kamel, zdaj raje leti. “Sudan Daughter” je bil vedno ritual – se ženske uporabljajo, da bi pritegnili pozornost, je sodelovala pri obrezovanju, je bil (in je), ki so sestavni del poroke. V suhih območjih vonjem Sudan in Nigeriji se uporablja tudi kot blažilo za kožo in lase (zaradi vsebnosti glicerola).

Kar se je odcepila, je Carla rola pred nosom in ji slišala vonj jasmina, lila, lila doline, jantarja, mošusa in hrastove mahovine. “Če se še vedno znajdete v Sudanu, pojdite na trg v Omdurmanu, kjer so ti duhovi vredni manj kot dolar. In vam ni treba, da bi poroko. “

Trg v Omdurmanu, kjer je povsem vse
Ženske v proizvodnji dišave Bint el Sudan (fotografija Khalil Khalilu za revijo Brownbook).
Deklica na steklenici Bint el Sudan nosi krilo “rahat” iz slikanih slonov.
To krilo z nalepke.
  1. Nekdanja boginja: kako tisti, ki niso več kraljevi Kumari v Nepalu
  2. Dve neveste: Pippa Middleton vs Kate Middleton
  3. Kraljica poroka # 2: kako se poročiti “rezervna” princesa Margaret
  4. Obtožba predsednika: možnosti Donalda Trumpa

Foto: instagram.com/everydaysudan/, arhivi tiskovnih storitev