Silikoni v kozmetiki: 7 resnih razlogov, da se jim izognemo

Povemo, kateri silikoni so resnično, kakšen učinek imajo na našo kožo in kako (in kar je najpomembneje, zakaj) jih prepoznati v sestavi izdelkov.

Ne glede na to, kako občutljiva je vaša koža in kakšen tip ga pripisujete, večina znanstvenikov priporoča, da ne uporabljate izdelkov iz silikona. Zato je glavni problem: ne morejo biti vedno takoj in zlahka našli na etiketi – učil proizvajalci življenjskih izkušenj so jih uspešno naučili “skrivalnice” s šifriranjem sestavin za vse vrste visoko znanstvenih strokovnih izrazov. Poleg tega ne smemo pozabiti, da so vse nove nove modifikacije silikonov še vedno izumljene skoraj vsak dan.

Zakaj kozmetična podjetja ne opustijo silikonov

Zaradi pravice smo to opozorili Škoda silikonov še vedno ni pogost dejstvo (obstajajo številni znanstveniki, ki se odločno upirajo temu hipotezi). Hkrati pa podporniki dejstva, da kozmetičnih izdelkov, ki temeljijo na silikonih, ni mogoče storiti, med strokovnimi strokovnjaki vsak dan postaja vse več. Na primer, je avtoritativen ministrstvo za zdravje Kanade na nacionalni ravni priznani številne podtipe silikonov odkrito škodljivih (najmanj škodljivo za celotno okolje: silikoni ne razpadejo in, posledično, ogromno količino nabrali v naravi).

Več kot 75% lepotilnih izdelkov vsebuje silikone in parabene.

Tekstura lepotnega izdelka postane bolj homogena. In poleg tega silikoni lahko naredijo izdelek veliko bolj odporen in plastičen. Torej, če menite, da je tekstura vaše kreme na primer žametna, prav tako pa na koži ne pušča neprijetnega lepljivega občutka, potem pa je najverjetneje izdelana na osnovi silikona. Kot rezultat: vaša koža izgleda bolj hidrirano – zaradi česar mislite, da izdelek dejansko deluje, čeprav je v resnici le kratkoročen in, kar je pomemben, površinski učinek.

To je ceneje. Bodimo realni: vsako podjetje se prvenstveno ukvarja s koristmi. Torej je nizki strošek silikona glavni razlog, zakaj je dodan kadarkoli je to mogoče. Navsezadnje so naravne sestavine, ki se razgrajujejo, precej dražje, celo očitne razloge za njihovo dolgo življenjsko dobo pa je veliko hitrejše.

7 glavnih razlogov za preprečevanje silikonskih proizvodov:

Silikon je hidrofobna snov (to pomeni, da njegove molekule praktično ne delujejo z vodo – tik pod, mi bomo povedali, zakaj je to slabo). Tako lahko rečemo, da “pečat” kožo, zaradi česar je veliko kozmetičnih podjetij menijo, da je pravica do pohvali “uradno dokazano” podaljšan učinek globoko vlažilnimi (pojasnilih “vlaži 24/48 ur” paketi posredno na tej točki).

Za vlaženje kože poiščite naravne sestavine, kot so aloe vera in neškodljiva olja – na primer shea in jojoba.

1) Silikoni ne izboljšajo vaše kože. Silikoni v resnici ne vlažijo in ne negujejo kože – to je dejstvo. In ne glede na to, kako drago etiketa v kremi se pojavijo (kot smo zapisali zgoraj, zaradi blokade filma, nevidni za človeško oko, da se ustvari le površno in prehoden občutek na koži se dejansko napaja z vlago). Toda naravne sestavine, kot so aloe vera, neškodljiva olja – na primer shea in jojoba – se bodo s to nalogo spoprijemale.

Silikoni najlažje prepoznajo po končnicah: -metikon, -silikon, -oksan …

2) Silikoni lahko naredijo kožo dolgočasno in dehidrirano. Če je vaša koža naravno normalna ali suha, potem je možno, da se boste lahko izognili izpuščaji. Vendar pa boste v tem primeru naleteli na še večjo krčenje in občutek suhega. Seveda zaradi pravičnosti ugotavljamo, da ne le silikoni preprečujejo zadostno vlago. Vendar pa so ti “pomočniki”, vse druge stvari, ki lahko vplivajo na naravne procese obnove kože. In tudi telo se bo manj osredotočilo na naravne procese vlaženja.

3) Silikoni zamašijo pore. Kot polietilenska folija so silikoni ovira na koži in pregrada v negativnem pomenu besede. Dejstvo je, da blokira dostop do kože od zunaj, “ga zapira” z umazanijo, nenehno razvija sebum in nove mrtve celice.

Najpogostejši silikon – dimetikon (dimetikon) – je tudi najbolj škodljiv za našo kožo.

4) Silikoni motijo ​​naravno obnovo celic. Kot veste, je približno 28 dni (odvisno od starosti osebe) potekalo od trenutka nastopa kože do njegovega izsuševanja. To obdobje se imenuje cikel obnovitve kože. Silikoni vplivajo tudi na ta naravni proces: pregrada na koži preprečuje izločanje mrtvih celic in nastanek novih. Posledično se poveča verjetnost razvoja pigmentacije, pojav gub in rdečica.

5) Silikoni lahko povzročijo nastanek aken. Ista pregrada, s pomočjo ustvarjanja okolja za množenje bakterij, tako povzroča draženje in izbruhe. Torej, če ste nagnjeni k manifestiranju simptomov te bolezni, se posebej izognite proizvodom, ki temeljijo na silikonih.

6) Silikoni preprečujejo, da se druge sestavine absorbirajo pri plastenju (to pomeni, ko uporabljate serumski serum, kremo, eliksir, primer, ton itd.). Torej, na primer, če začnete vsakodnevno lepotno rutino s čistilom na osnovi silikonov, to vpliva na stopnjo absorpcije kasnejših umikov, zaradi česar so nenadoma veliko manj učinkovite čez noč.

7) Silikoni je težko odstraniti s kože. Najpogostejši silikon – dimetikon (dimetikon) – za našo kožo je zelo “težka” in ustvarja precej gosto nezaželeno pregrado. Mimogrede se s tem uspešno soočajo samo kakovostni dvofazni čistilni izdelki. Z lasmi je seveda vse težje – voda ne bo spirala silikonov, a še vedno gre za izdelke za nego las in lasišče, da se te snovi najpogosteje dodajajo (praktično pri vseh!).

Kako prepoznati kakršne koli silikone v izdelku

V nadaljevanju predstavljamo seznam imen, ki so najverjetneje najdeni v vaših zbirkah in orodjih za dekoracijo (citiramo v angleščini, ker se običajno označujejo na ta način – na mednarodni ravni). Torej, najpogostejši silikoni so:

Konus:

Dimetikon
Metikon
Trimetikon
Ciklometikon
Amodimethicone
Trimetilsililamodimetik

Siloxane:

Ciklopentasiloksan
Polidimetilsiloksan

Conol:

Dimetikolol

Polimeri:

C10-30 Alkil akrilatni križni polimer
VP / VA kopolimer
Polibuten
Poliizobuten

  1. Lepotni pregled: Botox je varen
  2. Barva z učinkom anti-age: katere odtenke so mlajši (in kako jih izbrati)
  3. Kako razumeti, da je čas, da vrgel kozmetiko
  4. Kako in zakaj se Megan Mark vrne na izlet z ladjo

Fotografija: Getty Images