Трансцендентална медитација – шта треба да знате о новом тренду у веллнессу

Трансцендентална медитација је древна техника експанзије свести, која је у нашем времену постала популаран тренд веллнесса. Вежбали су га преко 5 милиона људи широм света, укључујући светски познате звезде.

Трансценденталну медитацију практикују не само ведски наставници, већ и многе светске познате личности. Међу њима, наравно, највећи фан праксе – Дејвид Линч, као и Пол Макартни, Цамерон Диаз, Боно, Јенни и Паттие Боид, Еллен ДеГенерес, Цлинт Еаствоод, Јефф Бридгес, и други. Чак и неки политичари прате праксу, међу њима гувернер Калифорније, Џефри Браун.

Шта је трансцендентална медитација?

Техника трансценденталне медитације заснована је на древној Ведској индијској традицији просветљења. Знање преносе наставници из генерације у генерацију на миленијум. Пре скоро 50 година, Махариши, представник ведске традиције, открио је свету трансценденталну медитацију. Оживио је учење и искуство виших стања свести.

Ово није филозофија, не религија, ни начин живота. Ово је метод саморазвијања. Пракса је једноставна, једноставна, не захтева напор. Процес траје 15-20 минута, вежбати два пута дневно.

Шта се догађа с вама током медитације?

Научници су извршили мета-анализу контролне групе у време медитације. Физиолошка анализа података је показала да је пракса ове технике је особа стање дубоке релаксације, дах не успорава и током сна, проводљивост коже (отпорност коже) се не смањује. Ви сте у стању будности и истовремено сами. Ваш мозак у овом тренутку функционише са много већу кохерентност.

техника трансценденталне медитације

ПРОЧИТАЈТЕ ТАКО: Јога за губитак масе: како се вежбати на губитку тежине

Шта утиче на трансценденталну медитацију (ТМ)

  • Креативност: ТМ отвара свест, отвара приступ унутрашњој бескрајној креацији.
  • Интелигенција: ТМ јача везу између свих дијелова мозга и фронталног кортекса, што убрзава свој рад. Целокупни ментални потенцијал се развија, коефицијент интелигенције расте.
  • Стрес: ТМ промовише здравље, физичко и ментално. Покретање симпатичног нервног система се смањује. То, заузврат, шири крвне судове и смањује садржај хормона кортизола (стрес хормона). Анксиозност, стрес и депресија нестају.

Како научити технику трансценденталне медитације

Пракса се сведе на само 20 минута два пута дневно. Морате удобно да седите и затварате очи. Вежбати технику може бити од 10 година, за децу испод овог узраста постоје посебне технике.

За тренинг, потребан вам је учитељ. Махариши је рекао да су мантре које се користе у трансценденталном медитацијом, се бирају појединачно, не треба откривати никоме. Ове мантре имају за циљ да обичним људима и да не привид молитве не могу се користити за мистичне сврхе.

Након избора мантре, можете технику вежбати било где.

Ако желите да сазнате више о овој пракси, погледајте овај документарни мини-филм Дејвида Линча, у којем је даје све потребне информације о технике Трансценденталне Медитације.