12 занимљивих фотографа Владивостока

Фото: лична архива

Јана Калина

О мени. Већина мојих слика направљена је у жанру “портрета”. Волим живе и емоционалне фотографије и покушавам да избегавам отворене снимке. Дуго се интересовала за фотографију, у доби од 17 година, када је још била у школи. Онда је то био једноставан хоби. Волела сам да правим једноставне слике за блогове, пуцам у школске девојке и аутопортрете. Постепено је прерастао у озбиљније окупирање, људи су почели да ме питају да их фотографишем за таксу – тако да се хоби претворио у професију. Од недавних достигнућа, могу да истакнем свој најновији пројекат за компанију за накит са Ирене Понарошком.

Родио сам се у Комсомолску-на-Амуру, у 11 сам отишао са мојом мајком у Москву, а 20-тог – упознао сам младић из родног града. Почели смо да се сусрећемо, однос на даљину траје 3 године, летели смо једни другима кад год је то могуће. На крају су одлучили да дођу у један град. У Москви нисам желео да живим, за мене је у овом граду више минуса него плусе. Мој младић уопште не толерише Москву. Избор је пао на Владивосток с прекрасном природом и морем.

О фото индустрији у Владивостоку. У децембру ће бити тачно годину дана, док сам се преселио у Владивосток, и већ могу рећи нешто о предности и слабости у мојој области дјеловања. Највећи недостатак, прва ствар на коју сам налетела је био недостатак правилног фото студија за мој правац. Дуго су мислили да је са овим, на крају са мојом девојком-фотографом Таша Разгизаиева отворио свој властити фото студио.

И, наравно, утиче на растојање од главног града, поред тога, град је мали, а правац фотографске индустрије у целини није тако развијен. Али они који су укључени у фотографију: фотографи, модели, ликери, стилисти су веома талентовани и мотивисани људи. Стога, сигуран сам да ће сви мањи недостаци на крају нестати. Поред тога, град има огроман плус: море! Поред инспирације и енергије, ово су и прелијепа места за снимање, која се одмах издвајају из бројних студијских и паркских фотографија других региона наше земље.

О људима. Постоји много занимљивих тренутака, често морате радити са медијима. Увек је занимљиво упознати звијезде лично. Одлично је када стари познаници дођу до вас да пуцате, са којима нисте видели 5-10 година. Ево једног од ових случајева: модел са којим сам радио сачувао моје претходне слике и сањао сам да радим с њиховим аутором. А тек неколико дана касније схватио сам да је овај аутор био ја. Било је веома лијепо.