Аероиога: 7 разлога који вас спречавају да то урадите сада

Лепа држа, осећај удобности, хармонија душе и осећај да пливате у облацима: анти-гравитациона јога је тако лепа колико је корисна. Али, упркос очигледним предностима, мало се одлучује да покуша да се избори са тим. Директор групних програма фитнесс клубова “Територија фитнеса” Дмитриј Петров рекао је Марии Цлаире, шта плаши јогу у висећим мрежама и како се суочити са овим страховима.

Анти-гравитациона јога, аеро-јога или анти гравитација – јога у висећим свиленим висећама – појавила се у Русији релативно недавно пре око седам година. Изнајмио је технику Цхристопхер Харрисон – познатог кореографа и плесача, звезде музичара у Броадваиу. Аероиога је брзо постао популаран захваљујући употреби хаммоцк-а и “обрнутих” асанаса. Није изненађујуће: ко није желео да доживи незабораван осећај летења? 

Аероиога је одличан лек у борби против свакодневног стреса. Понекад би било пожељно да неко време напусти проблеме код куће и на послу, да заборави на лоше време, само да се уђе у свет мирности и равнотеже. У аероиоге постоји одређени елемент медитације човека постиже хармонију са самим собом, са свијетом (и један од делова класе претпоставља да је у потпуности умотан у лежаљци у чаури тачно као да се брани од свих проблема).

Анти-гравитациона јога помаже у одржавању тела у тону и води рачуна о здрављу. У нашем времену, када толико људи има проблема са кичмом, аеробна вјежба је постала посебно атрактивна. Замислите, не добијате само предиван положај, већ ћете се ослободити неугодности у леђима. Приликом вршења инверзних асанаса, растојање између пршљенова се повећава, кичма се протеже – и добијате такозвани ефекат декомпресије.

7 разлога зашто се можете бојати аероиога

Не могу

Антигравитација је погодна за људе апсолутно сваког нивоа физичке способности. Ако у пракси обичне јоге захтева одређену снагу и физичко стање, онда је основа методе против гравитације водећа вежба која омогућава глатко укључивање у процес. Свака, чак и најтежа поза, особа може постепено и лако савладати, а већ у првој лекцији имат ћете прилику да изведете обрнути асана. Не брините због недовољног истезања или недостатка жељене физичке форме: моћи ћете то учинити исправно.

Могу пасти из висеће мреже

Не пада. Да, хаммоцк стена, тако да у почетку то може бити застрашујуће. Али вежбе у њему су потпуно безбедне. Најважније је пратити инструкције тренера (наравно, то мора бити сертификовани специјалиста). Инструктор ће научити тачну технику слетања у висећу мрежу и добићете само задовољство од тренинга. 

Висећа мрежа може срушити, а ја ћу и даље пасти

Хаммоцк – ово је густа свилена платна, која је прикачена на једра поред мора. Не брините: дизајн је врло чврст. Она је у стању да издржи тежину чак и најтежег атлетичара – до 160 кг. 

Аероиога не даје видљиве резултате

У ствари, постоје резултати. Аероиога је једна од ретких метода која омогућава јачање здравља, јер се кичма уклања из оптерећења (бонус – постаје лијеп положај). Осим тога, приликом извршења обрнутих позова, снабдевање крвљу се побољшава: ум постаје јасан, сна је снажна, а радни капацитет се побољшава. Ово је можда једино подручје фитнеса који може учинити да се осећате читав низ разнородних осећања: прво, страх од обављања инвертоване асане, онда налет снаге и радости, и коначно, опуштање и уклањање из вреве, када анксиозност, мисли хаос замењени спокој и пацификацију. Између осталог, током вежби, стабилизујући мишићи су веома добро обучени, флексибилност се побољшава: сви делови тела (леђа, ноге, руке) раде током асана. 

Страх од свега новог и непознатог

Ово је природно. Само немојте се плашити покушати непознате смјернице. Човеково тело се навикава на било који терет, а тачан фитнес стрес ће помоћи да се склони са земље. 

Можда сам болесна или болесна

Ако имате слабе вестибуларне апарате, не можете укључити инверзне положаје у ваш тренинг (или то постепено). Мозак има висок садржај кисеоника и осећате се боље. Осим тога, приликом навикавања на “обешење” наопачке, обучавате вестибуларни апарат и не можете се плашити болести кретања у разним ситуацијама у будућности. 

Не волим да радим тете-а-тете са инструктором

Часови се често држе у малим групама, тако да у тренингу нећете осјећати сами или напуштени. 

Стручњак

Дмитриј Петров, директор групних програма мреже фитнес клубова “Територија фитнеса” 

  1. На почетку, пажња: како одабрати патике, почети трчање и изгубити тежину
  2. Савет Остеопатх-а: три једноставне вежбе за уклањање отока ногу
  3. Не треба ми ово: како се решити лоших навика
  4. Принцеза плаже: бикини-стиле Диана

Фото: Гетти Имагес