Ништа није ванземаљско: жене у судбини Максима Горкија

2017. – 150. рођендан писца. У част овог догађаја у Музеју уметности у Нижњем Новгороду изложба “Маким Горки. Референтна тачка ». Изложба обухвата више од 70 уметничких дела и формирана је на основу сликарских и графичких радова из средстава Института и Музеја А.М. Горки Ацадеми оф Сциенцес, од којих су многе никад раније изложене не само у Нижњем Новгороду, већ иу главним музејима. Међу представљеним сликама налази се и портрет једине званичне супруге Цатхерине Пешкова. Нажалост, она није била прва, а не последња жена Петре Револуције. Дан жена подсећа на најгласније романе нашег људе сељака.

Прва љубав

Први ванбрачни супруга писца Олга Каминска, дипломац Института за племените Маиденс, пошто већ два пута у браку, био је знатно старији од младе Алиосха Пешков. Била је врло активна природа: ангажована је у револуционарној пропаганди, фалсификованим пасошима, направљеним шеширима и сликаним портретима. Али то је била жена која је стварно знала како волети!

Олга Каминскаиа са својим првим мужем

Била је она која је први осетила крхкост своје синдикалне везе са Алексејем Пешковом. Његов допринос у настајању односа односио је Олга други муж, који је неколико пута покушавао да је врати без успеха. После другог таквог покушаја, Алексеј није могао одољети, а они су се раздвојили. У једном од писама које јој је писао: “Већ смо поставили много хаоса једни другима. Не кривим вас за било шта и не оправдавам се у било чему. Увјерен сам да ништа неће доћи од наших даљњих односа. “

Неједнак брак

Након раздвајања са Олгом, Горки је отишао у Самару, где је упознао своју прву и једину свадбену супругу Цатхерине. Са овом изузетном лепотом, писац се састао у новинари у Самари, где је радио као дописник, и била је лектор. Катеринини родитељи су били у почетку против њиховог брака. Прво, Катија је била млађа од њене изабране скоро 10 година, а друго, била је племићка, и он је био “без клана и племена”. Али тврдоглава ћерка је показала вољу, а ускоро и љубавници су се удали. Путник Горки је имао прави дом, упркос чињеници да је пар живио стално у изнајмљеним становима. Кетрин није била само жена са писацом, неком врстом домаће мачке, већ активном јавном личном особом.

Кад су се после осам година раздвојили, понашала се као мудра жена и веома брзо се нашла за Горкија. Током свог живота у најтежим тренуцима Алексеј Максимовић обратио се за подршку и помоћ. У тренуцима депресије, писао јој је: “Мој драги пријатељ! Ђаво зна колико је смешно, колико је тежак мој живот и колико сам усамљен на овој несретној земљи. Понекад пожелим да одем, да је први слободан проститутку са свим својим болестима, са свим празним душе, да идем са њом у кафану и целу ноћ да јој кажем највише добро да остаје у срцу. Свакој особи је потребна мајка. Иако је за 48 година смешно и глупо сањати о мајчинској љубави, али то је оно што желите. Хоћу да разговарам са човеком мајком. Не смеј се. Тешко је. ” Горки, у недостатку мајчинске љубави у детињству, у свакој жени близу њега сањао је да пронађе комад мајчинске љубави.

Жртвена љубав

Екатерину Песхков заменила је једна од најлепших жена Русије, талентована глумица Уметничког позоришта Мариа Федоровна Андреева. Горки и Андреева су били истог доба. Када су се срели, имала је 32 године. Обојица су били незадовољни, али због нове љубави напустили су своје породице, у којима су одрасла двоје млађих дјеце.

Мариа Андреева

Од секуларне лавице, позната глумица се претворила у верну супругу и пратилаца. Када се Горки суочио са питањем емиграције, она је напустила позориште, упркос чињеници да је Станиславски имао велике наде за њу. У иностранству, Мариа Феодоровна постала је секретарица и преводилац Горкија, као и мудри критичар. Опростите, током времена, ова осећања су се охладила. Враћајући се у Русију, одлучили су се учешћа.

Фатална жена

Алексеј Максимовић није дуго био тужан у самици. Ускоро, поред 52-годишњег писца, појавила се спектакуларна млада племићка – Мариа Закревскаиа (грофица Бенцкендорфф, бароница Будберг). Ексцентричност и шарм ове “жељезне жене”, која је до своје 28 године била удата и имала двоје дјеце, није разбио ни једно мушко срце. Горки је однео његов нови познаник, а ускоро се вољена преселила да живи с њим. Али породична идила није трајала дуго. “Руска Милади”, како се звала, ушла је у душу и освојила срце британског писца Херберта Велса, који је, стигавши у Русију, населио са Горкијем.

Енглез је озбиљно однела изванредна дама и имали су аферу. Иако је Горки опростио издају “погубне жене”, породични живот је направио паузу. Након раздвајања са Горкијем, Закревскаја је постала Велсов пратилац, мада се није сложила да се ожени са њим. Али први Мооре, како је писао Закревскаја, пратио је Горкија у Италију, где је ишао на лечење. И четири године касније писац се вратио у Русију већ сам. Закревскаиа остао у иностранству. Умире 1936. године, Горки га је замолила да дође да се поздрави. Дошла је и довела своју архиву, коју је оставио за складиштење. Писац Мариа Закревскаиа написао је роман Тхе Лифе оф Клим Самгин. Оно што није спречило његову вољену Мури да оде у Херберт Веллс.

Цијели живот Горки окружен женама: неки су га волели, други волели, преварени су и преварали, али на крају живота писац је остао сам.