Регина Збарскаиа: прави живот Црвене краљице

Ожењен Дону Жуану

Као иу било којој бајки, заслепљена принцеза чекао је свог принца. И појавио се, али је у судбини играо судбину. Током тих година, Бохемијци Москве и девојчице из Модел куће окупили су се у Националном кафеу, ВТО ресторанима и Хоусе оф Ацторс на Тверској улици. Тамо је Регина и упознао је уметника Лев Збарског. Имао је читав низ доњуана: паметан, са осећањем за хумор, познат, из познате породице. Његов отац, микробиолог Борис Збарски, балзамирао је Лењин.

Регина се заљубила. Убрзо су се венчали и постали један од најлепших и најпознатијих парова у Москви. Једна од париских новина некако је изашла са великим насловом: “Њен таст је замрзао Лењина, а она је разбила Париз и цео Запад!”

Регина је увек сањала да сија у високом друштву, а брак са Збарским јој је пружио такву прилику. У његовом студију окупила се читава боја московске интелигенције, страних новинара, уметника, песника. Писац Сергеј Довлатов је рекао: “Ххрусхцхева мировање за мене почело је управо са цртежима Збарског.” Сретан породични живот трајао је седам година. На 32 пре дугог пута у Монтреал, Регина је сазнала да је трудна. Али њен муж је рекао да категорички не жели да има децу уопште. Регина се ослободила трудноће и отишла у Монтреал. И убрзо након што се повратак приче завршила. Збарски је прво узео велико интересовање за Марианну Вертинскаиа, а затим о Лидмили Максакови.

За Регину, развод из Збарског је био заглушујући ударац, од чега се није могла опоравити. Вољени човјек га је бацио са престола и оставио све на миру. Пријатељи, друштвени скупови нестали су из Регининог живота заједно са својим супругом. И убрзо је Збарскиова цивилна супруга Људмила Максакова родила сина. Регина је шокирана због ове вести, јер је у скорије вријеме Лео није желео децу. Али испоставило се да Збарски неће уживати у животу свог оца, а 1972. емигрирао у иностранство. За Регину ово је била последња сламка. Надам се да ће се бивши супруг вратити, растопити. А онда је први пут отворила вене. У совјетским временима, у психијатријским болницама са тешким лековима лечени су неуспешни самоубиства, често често оштећују психу. Из болнице, Регина је остала снажно промијењена и споља – са величином одеће 48-50 – и интерно, постала је иритабилна, често пила. Али ипак се вратио у Дом модела. Тада су модели представљали одећу свих величина и могли су да раде до пензионисања.