Priljubljeni superfood: 5 razlogov za začetek prehranjevanja semen chia zdaj

Chia semena so nedavno postala priljubljena superfood, ki jo ljubijo supermodeli, znane igralke, pevci in navijači zdravega življenjskega sloga. Preberite, kako so chia semena tako koristna in zakaj morajo zdaj začeti jesti.

Chia je letna zelnata rastlina, doma v Južni in Srednji Mehiki. Chia semena so zelo majhna, imajo nevtralen okus. Ta superfood je postal neverjetno priljubljen zaradi številnih uporabnih lastnosti.

Kakšna je uporaba semen chia?

1. Semena čija vsebujejo veliko kalcija, zato jih še posebej zahtevajo pri veganu. Na primer, samo dve žlici semen imajo v sestavi 6-krat več kalcija kot v skodelici mleka.

PREBERITE TUDI: Top 5 uporabnih prigrizkov, narejenih v Ukrajini, ki so prisegli glavred

Chia semena

2. Prav tako so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, magnezijem, železom, kalijem, fosforjem in cinkom. Zahvaljujoč tako številnim uporabnim lastnostim vam bodo sesalci Chia dali moč in pomagali preživeti dan aktivno, ker so to koncentrirani vitamini v njihovi naravni obliki.

3. Superfood je koristen za izboljšanje dela prebavnega trakta in normaliziranje telesne mase, če vzporedno držite pravilne prehrane in uravnavate vodno bilanco. Le nekaj žlic semen lahko nasiči telo in dolgo časa utopi občutek lakote. Zato je uporaba chia semen za hujšanje nesporna – poskusite to superfood, če želite izgubiti nekaj dodatnih kilogramov.

Korist čija seme za izgubo teže

4. Semena s pomočjo maščobnih kislin pomagajo izboljšati delovanje kardiovaskularnega sistema in znižati raven holesterola v krvi. In pri zdravljenju sladkorne bolezni se seme spopadajo s funkcijo zniževanja krvnega sladkorja. Na njihovi osnovi se razvijajo tudi zdravila za zdravljenje diabetesa druge stopnje.

5. Chia semena krepijo tudi zobe in kosti, krepijo imuniteto in zagotavljajo preventivno delovanje proti različnim prehladom. Sprememba se zaradi njegove uporabne sestave šteje kot analog farmacevtskih antibiotikov in pomaga hitreje zdraviti rane.

Kako imeti seme chia

Kako uporabljati seme chia?

Chia seme v surovi obliki so precej neprijetno, saj so zelo majhne in neprijetno žvečenje. Zato je bolj običajen način priprave semen s tekočino, na primer mleka, jogurta ali vode, ki jo prelivajo. Po tem se seme naraste in postane uporabno.

PREBERITE TUDI: Vitaminsko polnjenje: sedem poleti razlogov za češnje

Kako vzeti seme chia

Zato lahko semena chia jedo kot kaša ali jih lahko dodamo različnim pudingom in pecivom skupaj s sadjem. Chia-pudingi so postali pravi zadetek za Instagramo, zato odkrivanje okusnega in uporabnega recepta ne bo problem.

ALAY: Sok Aloe: zakaj pijejo trendetnike in supermodele?

Kako drugače lahko vzamete seme chia? Lahko se drobijo in doda v sadne in zelenjavne solate, ovseno kašo, omake in celo sladice.

Chia-puding

Kje in za koliko si lahko kupite seme chia?

Chia semena lahko kupite v številnih spletnih trgovinah ekoloških proizvodov ali v maloprodajnih eko trgovinah. Če je dobro videti, tudi v velikih trgovinah s hrano lahko najdete nekaj vrst te superfood. Stroški semen za 500 g je približno 100-200 USD, in za kilogram boste morali dati ven 300 UAH. Kar ni visoka cena za veliko število uporabnih lastnosti tega čudežnega izdelka.