5 Empresses, ki so vplivali na modo v Rusiji

Baba in obroče, crinolines in bustles, videz svilene nogavice in najbolj neverjetno preobrazbo dodatki ženskih – se je od XVIII do začetka mode XX stoletja opravili nekatere od najbolj pomembnih fazah svoji zgodovini. V Evropi so bile ikone sloga v različnih stoletjih marquis de Pompadour, Marie Antoinette in Queen Victoria, v Rusiji pa je ton določil cesarica. Upoštevajte navadne navadnice cesarice, ki so prispevali k oblikovanju mode svojega časa in izsledili splošne trende v razvoju ženske obleke iz rokoka do obdobja Edvardije.

Elizaveta Petrovna

Empress obleče fotografijo
Portret Elizabete Petrovne, 1758
Fotografija: Getty Images

Avtokratska pravila od 1741 do 1762.

Cesarica Elizabeta I Petrovna, ki se je na prestol vkrila zaradi neskončnega državnega udara, je vladala Rusko cesarstvo že 21 let. In čeprav ona ni bila prva ženska iz dinastije Romanov, ki je avtokratska pravila, da bi študirala zgodovino mode v 18. stoletju v Rusiji, bomo začeli z njo. Zakaj? Dejstvo je, da so bile njene predhodnice – Catherine I (Marta Skavronska, žena Petra I) in Anna Ioanovna značilna zelo skromna garderobne navade. V tistem času, tako v Evropi v začetku XVIII stoletja že kraljuje pompozni rokokoja stil, v ruskem imperiju do kraljice Elizabete ni težava sam ali njegovi dvorjani strogo upoštevanje modnih trendov. Sodobniki znan Anna Ivanovna nedovoljenega za malomarnost cesarice in malo skrbi za njihov videz – recimo, bi kraljica ven na zajtrk neutrjenem in ni primerno oblečeni.

Empress obleče fotografijo
Moderna ikona tistega časa je bil Marquis de Pompadour – uradni najljubši Louis XIV.
Fotografija: Getty Images

Za razliko od njenega predhodnika, je Elizabeth Petrovna, čigar krovu je padla sredi 18. stoletja, postala pravi modni trend. Znano je, da so po smrti cesarice v garderobi našli dva skrinja snap nogavic in 15 tisoč oblek. Cesarica je oboževala vse, kar je francosko, tako da ni treba govoriti o nekakšni izvirnosti in ruski barvi na takratni ruski način. Elizabeta je čakala potopljeno srce, ko sta v Sankt Peterburg prišla francoska ladja z vzorci najsodobnejših tkanin, trakov in dodatkov. Tudi na teh ladjah so prinesli tako imenovane “pandora” – punčke, oblečene v zadnjem pariški modi. V tistem času so opravljali vlogo sijajnih revij, na katerih je bilo mogoče najti najnovejše modne trende.

Empress obleče fotografijo
Elizabeta Petrovna je bila strastna nogavica s satenskimi pokrovi (portret dekle, 1760).
Fotografija: Getty Images

Ženska obleka osemnajstega stoletja je bila najpogosteje sestavljena in vključevala nižjo, preprosto in zgornjo, bogato okrašeno obleko. Ker je bila moda tanek pas, je bil uporabljen korzet. Glavna značilnost slogu rokokoja postala polno krilo, katerega obseg se doseže z uporabo petticoat ali farthingales – poseben okvir, ki je pritrjen na zgornjo obleko. Skozi stoletje se je oblika krila vedno bolj povečala, zaradi česar je silhueta videti kot obrnjeno steklo konjaka. Širina krila, dolžina vlaka in bogastvo dekorjev oblek na dvorišču sta bila strogo regulirana. Seveda je na vrhu tega modnega stopnišča stala cesarica sama, katere obseg ji je težko omogočila prehod skozi vrata. Častnica in ljudje, ki so blizu sodišču, so morali spoštovati vse težnje, vendar v nobenem primeru ne bi smeli biti bolj razkošni kot suvereni. Še posebej nenavadne dandije bi lahko pričakovali hujšo poniževanje.

Catherine II Velika

Empress obleče fotografijo
Portret Catherine II, 1977.
Fotografija: Getty Images

Avtokratska pravila od 1762 do 1796.

Po Elizabeti Petrovni je rusko cesarstvo vladala Catherine II Great. Glede na to, koliko je ta dama naredila za državo, jo pogosto primerjamo z Petrom I. Zaradi svoje značilnosti železa je Catherine veliko dosegla tako v tujini kot v domačini. Ni težko uganiti, da je v modnem življenju Rusije carica naredila številne strateške transformacije, ki jih njen predhodnik ni mogel. Če je Elizaveta Petrovna slepo sledila trendom francoske mode, je Catherine II odprla kostumu nacionalno identiteto. Seveda je bilo nemogoče obrniti splošne težnje v tistem času, vendar pa je cesarjev uspelo postaviti temelje tega zelo ruskega sloga.

Empress obleče fotografijo
Kraljica Marie Antoinette v obleki s pannierjem, portret iz leta 1780.
Fotografija: Getty Images

Vlada Catherine II pade v drugo polovico 18. stoletja. V modni zgodovini je to čas, ko je rokoški slog dosegel svoj apogee v svojem razvoju. Diktator trendov je bila Francija, glavna ikona sloga pa je bila kraljica Maria-Antoinette. Obleke so še vedno na voljo z obroči, ki so velikosti povečala na zaskrbljujoče razsežnosti – stranska krila so bila tako široka, ko je ta poteza tako obleko praktično nemogoče. Nekaj ​​nepredstavljivo se je dogajalo na področju las – velikan polaganje močno prahu in okrašen s cvetjem, loki in celo umetne ptice. Številčnost trakov, čipk in nakita je nepogrešljiv atribut podobe časa Marie Antoinette.

Empress obleče fotografijo
Modni strokovnjak Diana Vriland z obleko iz časa Catherine the Great v Metropolitan Museum v New Yorku.
Fotografija: Getty Images

Catherine II v svojih garderobnih preferencah ni bila sramežljiva. Njena dvorana in obleke so bili pompusni in slovesni. Vsi so bili v mejah nagnjenosti opremljeni z lisico in steznikom. Vendar pa se je večina oblek carstva razlikovala v podrobnostih, ki se nanašajo na predpetrinski ruski slog (posnemanje Zahoda se je začelo ravno s Petrom I). Na primer, je predstavila vrhunsko obleko s sponko na sprednji strani, ki spominja na tradicionalni sarafan. Catherine, kot je Elizabeth, je ljubila čipke, vendar je bila v Franciji skoraj nična. V modi je vstopila ruska čipka, ki je ustvarjala čipke v samostanih. Najbolj priljubljene barve so bile nato pasteli – roza, lila, modra. Cesarica je ljubila tudi te odtenke, vendar so bile vse njene obleke za posebne priložnosti bele. To je bila najljubša barva Catherine the Great, ki jo je obravnavala kot tradicionalno za Rusijo. Carica se je borila proti francoskim presežkom, ki je vseboval preveč zapletene frizure in debelo ličenje, kar je bilo v Evropi priljubljeno.

Alexandra Fedorovna

Empress obleče fotografijo
Portret Alexandre Feodorovna.
Fotografija: Getty Images

Žena cesarja Nicholas I, ki je vladala od 1825 do 1855.

Charlotte iz Prusije, ki je prejela ime Aleksandra pri krstu, je bila ena izmed najlepših cesarjev iz družine Romanov. Bila je tanka, imela dolg labave oblike vratu in nepremagljivo milino. Mimogrede, Charlotte ni bila samo plemenita družina, ampak je bila prava princesa – hči pruskega kralja Frederika Williama III. Po pričevanju sodobnikov je bila Alexandra Fedorovna koket in moda. Na dvorišču za ljubezen romantičnih oblek in kroglic se je imenovala metulj ali Belo rožo. V oblačilih je cesarka želela lažje odtenke, čipke in roke. Ni presenetljivo, da so modni trendi, ki so v začetku devetnajstega stoletja preplavili Evropo, spustili v srce.

Empress obleče fotografijo
Mlada kraljica Viktorija (v portretu – 1844) je predstavila romantičen slog.
Fotografija: Getty Images

V drugi četrtini XIX stoletja na področju mode so bile velike spremembe, saj zdaj narekujejo trend namesto Francije, je bila Anglija. To je bilo posledica dejstva, da je Queen Victoria, močna in karizmatična ženska, ki je že vrsto let vplivala na celotno Evropo, prišla na oblast v Veliki Britaniji. Na področju mode, seveda, je vprašala tudi ton. Zato je stil, ki prevladuje v njenem vladavini danes, danes imenovan viktorijan. V svoji zgodnji fazi (od 1837 do 1855) je zaznamovala poudarek na romantiki.

Empress obleče fotografijo
Oblačila iz zgodnjega viktorijanskega obdobja so predstavljala bogate rokave, ki so dame izgledale kot metulji.
Fotografija: Getty Images

Na območju obleke je prišel vžigalnik krinoline, ki je nadomestil okorne fizare in obsežne krhke krila. V korist je bil še vedno tanek pas, zato stezniki niso izgubili svoje pomembnosti. Moda je vključevala odprta ramena in obsežne rokave-odbojnike. Najpogosteje so bili izdelani iz zračnega prosojnega tkanina, zahvaljujoč se ženskam, ki so krožile v plesu, izgledale kot metulji. Morda zato je cesarica, ki se je z vsemi prijetnimi novostmi pripravljena truditi, zaslužila svoj vzdevek. Alexandra Feodorovna, ki ima najboljši pas in lepa ramena, si je lahko prizadevala za vse trende viktorijanske mode. Moram reči, da primerjate portrete cesarice z zgodnjimi portreti kraljice Viktorije, lahko v slikah ujamete številne skupne značilnosti – oblačila, lasje, naglavne skrinje in nakit.

Maria Feodorovna

Empress obleče fotografijo
Portret Marije Feodorovne.
Fotografija: Getty Images

Zakonec Aleksandra III, ki je vladal od 1881 do 1894.

Mary Dagmar, po krstu, ki je postal Maria Fyodorovna, v skladu s sodobniki, je bil čudež, kot tudi – je imela kratko postave, osa pasu, 65 centimetrov in 35 velikosti po stopala. Imela je svoj edinstven stil in obleke za njo šivanje slavni Charles Worth – francoski modni oblikovalec, ustanovitelja modne hiše House z dne Worth, oče haute couture. Po prič, med Couturier in cesarico vzpostavila čudovit odnos – cesarica ni mogel pogosto potuje v Pariz, da bi poskušali na, tako slog, barvo in druge podrobnosti so pogajanja v glavnem po pošti. To sodelovanje se je začelo s šivanjem cesarske obleke za kronanje leta 1883, potem ko je Marija Feodorovna nosila še toaletne obroke na Vortu.

Empress obleče fotografijo
Portret cesarice Avstrije Elizabete Bavarske, 1882.
Fotografija: Getty Images

Konec XIX. Stoletja je v vsej Evropi še vedno prevladovala viktorijanska moda, vendar je bila že pozno. V tem času so obleke iz bujne krinoline šle po zožni poti krila in celotni volumen se je vrnil – se je pojavila vrnitev. Zdaj, obleka, v primerjavi z zgodnje viktorijanske, je postala ožja v naročju, vendar je zadnji zaradi dejstva, da ima pod krilom posebno napravo z blazino, ki ustvarja imaginarni glasnost učinek, včasih zelo pretirano. Ta garderoba Maria Feodorovna odlično dokazuje ta trend. Ohranila je vse modne trende. Obleke cesarice so bile narejene iz svile, žameta, bogatega dekorja – vezenine z biseri in vrvicami. Večina kostumov je bila prevlečena kot sestavljena – več krila, telovad in corsage. Torej, če bi spremenila eno podrobnost, bi lahko cesarka uporabljala eno obleko, ki se je pojavila večkrat.

m
Obleka s turnejo iz Charlesa Wortha, 1883.
Fotografija: Getty Images

Znano je, da je v svoji mladosti Maria Fyodorovna raje lažje odtenke – roza, bela, modra. Njena obleka za kronanje je bila izvedena v turkizi. Imperiji je bila všeč tudi vse odtenke vijolične in sivke. Vsi stranišča so bili bogato okrašeni z romantičnimi obeski, nekatere domače obleke so bile iz šivanih tkanin s florističnimi okraski. Po smrti moža je cesar spremenila barve v oblačilih. Empress Dowager je nosila črne, rjave in druge barve v temno prikritih različicah.

Empress obleče fotografijo
Portret Alexandre Feodorovna.
Fotografija: Getty Images

Žena Nicholas II, ki je vladala od leta 1894 do 1917.

Zadnja ruska cesarica je bila elegantna ženska z okusom in lastnim slogom. Zelo skrbno se je dotaknila izbire garderobe, tako da je načrt za spreminjanje obleke teden dni. Ponavadi dan Alexandra spremenila oblačil večkrat, in za večerjo je vedno nosila nekaj elegantna, čeprav je preživela večer, ne glede, in samo s svojim možem. Ne moremo reči, da je bila cesarica žrtev mode in slepo sledila vsem njenim težnjam. Z izbiro leglo je bil priložen praktičen – na primer, ko je moda po letu 1900 vključena ožja krila, Nicholas II, njegova žena ni hotela nositi, kot je bilo neprijetno, da hodi v njih. Vendar pa so se splošne težnje Aleksandra Fyodorovna še vedno spoštovale.

Empress obleče fotografijo
Alexandra Feodorovna in Nicholas II.
Fotografija: Getty Images

Konec devetnajstega in zgodnjega dvajsetega stoletja je bila Edvardova doba (vladavina kralja Edvarda VII od 1901 do 1910). Za njo je bilo značilno preoblikovanje ženske obleke v smeri tistih, ki nam danes veliko bolj poznajo. Steznik je bil še nekaj časa ohranjen, toda krila so postala ravna in turneja se je postopoma odpravila. Na začetku stoletja je obleka šla na pot hipertrofije zgornjega dela – običajno ga je nosila z bluzo z rezom, ki je ustvaril učinek spuščenega prsnega koša. Hkrati je bil pas tesno pritrjen, krilo je močno sedelo na bokih. Velika popularnost, pridobljena v Edwardovskem obdobju klobuki – je bilo veliko njihovih oblik in dekor možnosti.

Empress obleče fotografijo

Obleka Edwardovega obdobja, 1910.
Fotografija: Getty Images

Klobuk v Edwardovem slogu, 1903 leto.
Fotografija: Getty Images

Znano je, da je nad garderobo ženske Nicholas II delal več modnih oblikovalcev in krojajev. Šivanje in dvorana gala obleke ona zaupa Worth bratje (sinove oblikovalca Charles Worth) in Albert Brisach, ki je oblečen in kraljica Alexandra – žena Eduardo VII. Razkošne obleke vezene z zlatom suvereno proizvaja za ruski oblikovalec Olga in Nadia Bulbenkova Lomanova. Vsakodnevna oblačila Alexandra Fedorovna so se odločila naročiti od angleškega modnega oblikovalca Johna Redferna. Od nakitnega nakita so cesarice želeli biseri. Najpogosteje je nosila zapestnice in burbete, okrašene z biseri.