Chalma – glavica vzhodnih sultanov

Vsebina članka:

  • Zgodovina pokrivala
  • Gradnja turbana
  • Kako narediti turban z lastnimi rokami
Kako narediti turban
Kako narediti turban?
Foto: Shutterstock

Nenavadno je turban (turban), je malo verjetno, da bi prišli do Arabcev, ampak zapuščina Judov. Domneva se, da je prva večslojni rute vezana Adam pobegniti žgoče sonce še vedno brez življenja puščavi. Mimogrede, muslimani častijo Adama ne toliko kot prvega na zemlji, ampak kot prerok Allahov.

Zgodovina pokrivala

Chalma je hitro pridobila verski pomen in postala nepogrešljiv del oblačil ortodoksnega muslimana. Na kakšen in kateri turban nositi, so napisali celo razprave. Naglavni je opisana tudi v hadith, ampak kot prepoznavni element državnik oblačil. Tako je v XIV-XVI stoletjih je bila delitev turbanom na vrsti: enostavni (čevljev), prilagojene z mehko šal postala vsakdanja klobuk, in visoke turban (Dastor) s kamni in simbolov organa – znak moči gospodarstva, kot so bile na muftijev in sultani.

Brez turbana in danes je nezaželeno obiskati mošejo in minarete, da se pojavijo na pokopališčih

Vendar pa je turban na vzhodu razširjen ne le med muslimani. Rumene oblačila so nosili Judje, modri kristjani, črni ali beli, muslimani in zelene obleke potomcev preroka Muhameda. Za nošenje turbana je bilo upoštevano in častno. Če želite vzeti turban, preden oseba izrazi svoje spoštovanje do njega, izgubi turban – sramota za vso družino.

Chalma je bila del iniciacijskega obreda: ženska je bila postavljena na ruto, fant je dobil turban

Danes je v šiitskih vasicah in v domovih pravoslavnih muslimanov vzhodnih držav mogoče najti preprost turban.

Gradnja turbana

Klasična turban sestoji iz rute, praviloma, svile in brokata in tokov – stožčasto kapico, ki spominja na Fez. Majhno zloženo tkanino vsaj trikrat in ga potegnite s stopnicami okoli pokrova, pritrdite s pomočjo sponk. Začeli smo izdelovati spodnji del oblačil, ki se prekrivajo z vsemi naslednjimi na vrhu prejšnjega. Za lepoto tkanine je mogoče dvakrat obrniti, potem ko je v središču turbana prejel značilno vezavo. V povprečju je spredaj turban je do 6-10 metrov tkanin za dovolj preprost in tri, ki jih lahko uporabite tudi bombažno perilo in nepobarvana.

V nekaterih arabskih kalifatih je bilo dovoljeno, da pustite enega od koncev tkanine ohlapno, spustite na ramena. Cilj je bil praktičen: prosti rob lahko pokriva vaš obraz iz peska, vetra in sonca v puščavi.

Chalma z mojimi rokami

V Rusiji je turban eksotičen, del novoletnega karnevalskega kostuma ali element vzhodne pravljice. Mame pogosto z veseljem oblečijo svoje sinove s šajkami in zato šivajo turban doma. Naj bo preprosto.

Potrebno bo:

  • karton
  • lepilo za oblačila
  • varnostni zatič
  • žamet
  • tanka pena
  • tanke tkanine, sintetike ali svile

Iz kartona naredite fez, majhen pokrovček velikosti tretjine otroške glave. Moralo bi biti primerno, da se prilega na tocko in ne gredo predaleč skozi lase. Papirnati fez z žametom.

Zelo primerno je uporabiti lepilo za oblačila ali lepilo

S pisalnim spenjalnikom pritrdite krpo ali tanko šal na spodnji rob fez. Sedaj jo zložite na več plasti (višina zgubane tkanine bo enaka višini vašega turbana) in za glasnost vstavite tanko peno. Pena za celotno dolžino tkanine ni potrebna, dovolj je, če naredite večji del spodnjega sloja, to pomeni, da mora biti dolžina rezalne pene enaka premeru fez.

Pritrdite lepilo okoli peresne tkanine s penasto gumo in zavijte naslednjo plast tkanine, za udobje, lahko pljuvati sloje skupaj. V središču turbana uporabite varnostni zatič, ki zbira tkanino in okrasi prostor z velikimi kroglicami. Pritrdite rob tkanine pod spodnjo ravnino. Chalma je pripravljena.

Zanimivo je tudi brati: kako očistiti suede čevlje?