Kako pravilno začeti usposabljanje v vadbeni sobi za začetnika?

Vsebina članka:

 • Iskanje trenerja
 • Nasveti za začetnike
 • Video
Kako začeti usposabljanje v telovadnici
Kako začeti vadbo v telovadnici, da bi uspeli?
Foto: Getty

Kako pravilno začeti usposabljanje v telovadnici: prvi korak k uspehu je najti trenerja

Če ste začetnik ali se že dolgo ukvarjate s simulatorji, se ne odreči pomoči športnega inštruktorja. V telovadnici je praviloma prva strošek s trenerjem vključena v ceno naročnine. Toda tudi če skrbnik kluba ni ponudil takšne storitve, se vprašajte o priložnosti za delo s strokovnjakom.

Za 1-2 uro vas bo trener naučil:

 • varnostni inženiring;
 • specifike dela na vsakem simulatorju;
 • kako se izogniti poškodbam;
 • kako pravilno izračunati fizično obremenitev itd.

Šele po pridobitvi osnovnega znanja je smiselno začeti študirati

Začnite usposabljanje v telovadnici telovadbe: nasveti za začetnike

Začetek treninga v telovadnici za dekle se bo spremenil v pravi test, če ne poznate najpreprostejših pravil za delo na telesu. Kaj je vredno spomniti med razredu, da dosežemo ta cilj?

 1. Ura in pol pred treningom se vzdržite prehranjevanja. Največja dovoljena vsebnost je lahka prigrizek v obliki jabolka ali banane. V nasprotnem primeru bo težava v želodcu motila vadbo in zaradi telesnega stresa na polnem želodcu ni zelo koristna. Po telovadnici za vnos hrane ne nadaljujte prej kot v 30-40 minutah.
 2. Ogrevanje je standardni začetek vsakega treninga. Potem sledi glavni, udarni del. V končni – sproščujoči vaji ali raztezanje.
 3. Zmanjšajte navdušenje: prvega dne vam ni treba obvladati vseh simulatorjev in opraviti največje število pristopov v gibanju. Postopoma povečajte obremenitev.
 4. Po intenzivnem treningu moči ponavadi pride do mišičnih krčev – bolečine. Za 2-3 dni bi moral izginiti. Če bolečina traja veliko dlje, je to znak o napačni tehniki opravljanja vaj.
 5. Medtem ko delate v telovadnici, pijte vodo, da se olajšate.
 6. Izberite samo udobna oblačila za trening. Zavrni stvari, ki omejujejo gibanje.

To je vse preproste nasvete, kako začeti trening v telovadnici. Ne pozabite organizirati odmorov v 1-2 dneh med obiski športnega kluba: vsak dan je neuporaben – telesne mase potrebujejo čas za počitek. Bodite zainteresirani za strokovno literaturo o telesni pripravljenosti in izgradnji lastnega telesa, potem zagotovo kompetentno organizirate program aktivnosti v telovadnici.

Zanimivo je tudi, da se glasi: kako pravilno akrilni nohti