Zakaj se tvoje roke okužijo in kako se ukvarjajo z njim?

Vsebina članka:

 • Vzroki odrevenelosti
 • Kako se spoprijeti s otrplostjo
 • Video
Roke so neumne
Če se vaše roke redno vrtijo, se nemudoma posvetujte z zdravnikom!
Foto: Getty

Zakaj roke postanejo otrplosti: vzroki za otrplost

Glavni razlog, da hitro teče roke, – kršitev krvnega obtoka v okončinah. Pogosto po spremembi drže se krvni obtok vrača v normalno stanje. Če se odrevenelost občasno ponavlja, ne glede na udobje pozi, je vredno preveriti:

 • bolezni srca;
 • ateroskleroza;
 • stiskanje živca na območju zapestja;
 • nevralgija ramenskih ali komolčnih sklepov;
 • osteohondroza.

Ko so roke nenehno otrplosti in obstajajo angina pektoris, so to simptomi pred impulzom ali pred infarktom. V nekaterih primerih pomanjkanje vitamina B12 negativno vpliva na živčno občutljivost in povzroča otrplost različnih delov telesa.

Če so tvoje roke otrplosti, kako se spoprijeti s otrplostjo?

Zdravljenje z ljudskimi ali zdravilnimi zdravili je neučinkovito, če se ne razkrije korenine redne otrplosti okončin. Zato je smiselno, da se obrnete na zdravnike in opazujete naslednje zaporedje.

 1. Terapevt bo zbral splošno anamnezo in svetoval, naj najprej predloži osnovne analize za izjemo sladkorne bolezni in drugih bolezni.
 2. Kardiolog bo izvedel vrsto študij, s katerimi bo zagotovil, da ne bo prišlo do hudih srčnih bolezni in cirkulacijskega sistema.
 3. Nevrologi bodo najverjetneje pacientu pojasnili, zakaj so orožje otrplosti: pogosto je zastajanje živčnih končičev, ki vodijo do otrplosti rok in prstov.

Po določitvi vir vseh težav je dodeljena posamezni program zdravljenja: pri diabetes mellitus – posebno dieto, osteohondroze ali stiskanja – masažo in fizioterapijo, pri srčnih motenj – prejemanje zdravil in drugih terapevtskih ukrepov.

Če je vzrok odrevenelosti okončin kronična bolezen, se prilagodi dolgemu in sistematičnemu programu okrevanja. Hitrih rezultatov ni pričakovati.

Glavni preventivni ukrep za boj proti otekline in odrevenelost – zdrav način življenja, redne vaje, izogibanje alkohola in nikotina, rekreacije na prostem, uravnoteženo prehrano, ki bo ustrezala potrebam telesa v vseh vitaminov in mineralov.

Preberite še: kaj in zakaj so nohti rumene barve