7 nasvetov o tem, kako se soočiti z ljubosumnostjo preteklosti

S takšno ljubosumnostjo se je težko spopadati sama, zato se je Ženski dan obrnil na strokovnega psihologa Andreja Zaostrovskega za nasvet. Pravi, kako se znebiti ljubosumnosti njegove preteklosti.

Ljubosumje za preteklost
Fotografija: GettyImages

Ljubosumje za preteklost – kaj je to?

Ljubosumje je uničujoč občutek, ki se pojavi v odnosu do osebe, ki jo ljubiš. Izraženo je v sumljivem odnosu do predmeta ljubezni. To je lahko zakonec, kolega, prijatelj, starši, ljubljeni. In ljubosumje se pojavi, ko tisti, ki ga ljubiš, ne opravičuje tvojih pričakovanj in se osredotoča na drugo osebo. Vzrok za ljubosumje do partnerske preteklosti je lahko skrit v vaših psiholoških kompleksih ali v njegovem sumljivem vedenju.

Ljubosumje za preteklost
Fotografija: GettyImages

Zakaj je ljubosumje partnerjeve preteklosti

V psihologiji obstaja taka stvar kot “nedokončana gestalt”. Ker imamo nedokončane odnose, to prtljago pogosto prenesemo v naslednje romane. In lahko povzročijo različna občutja: jeza, zameritev, krivdo, tesnobo, ljubosumje.

Če je bilo vaše preteklo razmerje prekinjeno ali se je končalo boleče, je to “nedokončana gestalt”, ki vam preprečuje ustvarjanje novih in pozitivnih odnosov, kar povzroča ljubosumje. To je, da ste se fizično ločili s svojim preteklim partnerjem in čustveno – ne. Še vedno se počutite negativna čustva za njega: ljubosumje, jezo, zamere, vendar jih izražate in izražate v odnosu do novega človeka. In če želite to ustaviti, se morate sestati s prvim in dokončati svoj zaprti konflikt, tako da ne ovira vašega novega razmerja.

Ljubosumje za preteklost
Fotografija: GettyImages

Kako premagati ljubosumje svoje preteklosti

Nemogoče je prenehati ljubosumen, ker je ljubosumje osnovni občutek. Toda ljubosumje je mogoče nadzorovati. Če želite izvedeti, kako to storiti, potrebujete:

1. Odrasti. In potem ne gre za časovno obdobje, ampak za psihološko. Psihološko odraščati je, da prevzame odgovornost za svoje življenje, za svoje izkušnje, občutke, odločitve in premik k vaši sreči.

2. Naučite se urediti in označiti meje osebnega prostora v razmerju. Vsak mora imeti osebni prostor, njihove interese in hobije.

3. Vzemite pravilo, da se pogovorite s svojim partnerjem o tem, kaj čutite. Jezen – reci: “Jaz sem jezen”, ljubosumen – “Ljubosumen sem zate.”

Ljubosumje za preteklost
Fotografija: GettyImages

4. Zapomnite si: nihče nikomur ne dolguje nobenemu, mi smo med seboj samo zato, ker vsi od odnosa in komunikacije dobivajo pozitivna čustva.

5. Ne bojte se pustiti svojega ljubljenega, daj mu svobodo. Takoj, ko jo boste trdno držali v svojih rokah, »povežite« zase, bo vaš partner začel iskati načine, kako pobegniti od vas.

6. Spoznajte ljubosumje kot signal. Razmislite o tem, kaj delate narobe glede na vašega partnerja, zakaj premakne svojo pozornost na drugo punco ali se je začel spomniti na pretekla razmerja.

7. Če se ne znebite ljubosumnosti preteklosti vašega partnerja in prekinete razmerje, se bo ta scenarij kmalu zgodil. Boste našli novega človeka in prej ali slej boste začeli ljubosumiti z njim v preteklosti. Torej, pustite preteklost in uživajte v sedanjosti.