Pogovorite se? Poslanci želijo preklicati 1. september

Skupina poslancev iz LDPR je nedavno govorila z zakonodajno pobudo. Na predvečer začetka študijskega leta so predstavniki ljudstva prišli do zaključka, da bi se obisk šole lahko odložil … do 1. oktobra.

Poleg tega poslanci pojasnjujejo, da bo 1. septembra uradni dan študija ostal. Odločitev o tem, ali se bo šolsko leto začela ali ne, in njegova dokončnost za en mesec, se bo sprejela lokalno – v vsakem posameznem mestu ali regiji.

“Predlagamo, da se akademsko leto in počitnice prestavijo za mesec dni,” je dejal prvi namestnik vodje frakcije LDPR v državni Dumi Vadim Dengin v parlamentarni časopis. – To pomeni, da se leto lahko začne 1. oktobra, počitnice pa se začnejo 1. julija. Predlagamo tudi povečanje medkrajevnih počitnic “.

Poslanci so predlagali, da se odloži začetek študijskega leta
Fotografija: pixabay.com

Poslanci trdijo, da so bili o teh načrtih v regijah vprašani. Pomol, država pri nas velika in takšna tehnika bo omogočila bolj prožno pristop k odločitvi o vprašanju na začetku in zaključku študijskega leta v šolah ob upoštevanju podnebnih in drugih značilnosti konkretnega ozemlja.

Državna duma še ni obravnavala zakona, to se bo zgodilo na jesenski seji. Toda že je očitno, da bo veliko sulic zlomljeno. Javna zbornica je že nasprotovala: verjamejo, da ta predlog ni nič drugega kot poceni populizem. Toda zagotovo bodo tisti, ki podpirajo pobudo.

Mnenje “za”

Natalia Nikolaeva, mati šolske mame: “Vsako leto poznamo šolo za en teden ali celo dve. Učitelji opozorijo, praviloma jim ne moti. V septembru so cene na naseljih precej nižje, sezonska aktivnost pa upada. In cesta je cenejša. Na jugu septembra, je poleti še vedno toplo, zato poleti podaljšamo. Torej, če imamo priložnost, da zakonito ne šel v šolo, bomo srečni! “

Galina Okhotnikova, psihologinja:
Galina Okhotnikova

– Tudi tri mesece počitka za šolarje – veliko je. V večini držav v Evropi so počitnice precej krajše (glejte “In kako so.” – komentar Wday). Posledica tega je, da otroci postanejo odvračajo in se dolgo časa poučijo v izobraževalni proces. Program današnjih šolarjev je zelo bogat, otroci so preobremenjeni. Predstavljajte si, če se bo celotna količina znanja po novem zakonu morala absorbirati ne devet mesecev, temveč v osmih. Torej bodo naši otroci odrasli mučeni odrasli. In za starše dodaten mesec dopusta – to je dodaten strošek in nepotrebne težave. Moral bom razmišljati o tem, kje naj pripeti otroka do septembra.

In kako

V državah Evrope je plavajoči časovni razpored za začetek študija že dolgo potekal – od sredine avgusta do 20. septembra. To se izvaja predvsem zato, da se raztovorijo ceste, saj večina ljudi raje potuje z avtomobilom. Vendar se počitnice praviloma začnejo pozneje.

Najmanj počitek poleti v Velika Britanija – samo mesec in pol. Torej, letos so se prazniki z Britanci začeli 27. julija in se bodo končali 31. avgusta.

Še malo “zapusti” šolarje Francije. Letos so se 9. julija začeli počitnice, 4. septembra pa bodo otroci sedeli na mizi.

V Ljubljani Nemčija za začetek in konec praznikov ni jasnih datumov. Vsako zvezno okrožje se odloči zase. Vendar pa ne bo počitka tri mesece. Šolsko leto se običajno konča 20. julija in se začne v prvem, največjem drugem tednu septembra.

Ali menite, da morate prenesti 1. september?
Ali menite, da morate prenesti 1. september?
 • Ne! 1. september ni samo datum, ampak tradicija
  28,6%
 • Ne! Razmislite o diplomah – polnijo izpit vse poletje
  14,1%
 • Še ena neumnost uradnikov: samo glasno reči nekaj
  27,1%
 • Več počitnic – več delovne obremenitve. Kje več?
  5,7%
 • Zakaj ne? Otroci potrebujejo več počitka
  7,3%
 • Dobra ideja. V septembru na morju je žametna sezona
  17,2%