Recept za srečo: velike družine, ki navdihujejo

Eugene (40 let) in Sergeja (44 let) Radionov, 8 otrok, devet na poti

Družina Radionov živi v ogromni hiši v bližini Yekaterinburga. Ni čudno, ker bodo kmalu imeli 9. otroka! Eugene pove.

Otroci: Seme – 19 let, Katia – 18 let, Alain – 14 let, Lucia – 8 let, Philip – 6 let, Alex – 4 let, Vera – 2 leti, Dobrynya – 1 leto.

Po tem, kako je otrok postal lažji?

Sprva sva z našimi starši živela v dvosobnem stanovanju, kjer sva se v petih sobah pogoltnila s petimi otroki, in to je bilo težko. Potem so nam dali zemljo, zgradili smo svojo veliko hišo v vasi Maly Istok s skupno površino 300 kvadratnih metrov. m, kjer so se rodile še trije otroci. Od takrat so se naše težave končale. Obstaja veliko svobode, otroci hodijo, igrajo, vodimo lastno kmetijo – imamo koze in piščance. Moj mož je sam zgradil hišo, pomagal mu je najstarejši sin Semon in naši starši. V smislu denarja je država pomagala – za vsakega otroka je bil majhen kapital.

Evgenia in Sergej Radonov, velika družina, Ekaterinburg, foto
Evgenia in Sergej Radonov, velika družina, Ekaterinburg, foto
Evgenia in Sergej Radonov, velika družina, Ekaterinburg, foto

Si kdaj pomislil, da bi postal starš s številnimi otroki?

Moj zakonec in jaz nisva razmišljala o veliki družini. Njen mož ima le enega starejšega brata, v svoji mladosti pa je mislil, da ima njegova družina največ dva otroka. Toda pri 17 letih je prišel k Bogu, kot sem jaz. To sem naredil intuitivno, šel sem v tempelj, verjel sem v Boga. In njen mož je imel to, potem ko je imel nesreče s prijatelji. Njegov prijatelj je bil umorjen, resno je bil ranjen, nesavesten nekaj dni, dolgotrajno ozdravljen. In takrat je padel v roke evangelija, začel je brati in je bil narisan … Prišli so mu prijatelji, pozvali k »slabim dejanjem«, začel je zavračati. Prvih dveh let so v tempelj zasukli prst, zdaj pa spoštujejo, vendar polovica njih ni več živa …

Sergej je že 22 let diakon v protestantski cerkvi. Ne delam, povsem se posvetim vzgoji otrok. In sledimo pravilu: koliko otrok Bog daje, toliko bi bilo treba roditi. Moj mož mi je povedal, da je, ko ni bilo otrok, nato pa pogledal družine z otroki in pomislil: “Moj Bog, kako živijo?« In zdaj, oba veva, da se starši z veliko otroki ni tako težko – starejši pomagate, in mlajši igrajo vsak prijatelja in pomagajte pri razvoju.

Kako otroci živijo?

Mi, seveda, jutranja molitev, potem vsakdo gre o svojem poslovanju – starejši hodijo v šolo, in mlajši, ki nam pomagajo na kmetiji – spečemo kruh sami skrbeti za koze in kokoši. Junior teče dirko -, ki bo zbiral jajca, Alain pomaga mleko koz … Vsi otroci umijejo jedi, višji je razpored dolžnosti: nekdo pomaga postaviti stvari, da majhne, ​​nekdo, na primer, šef kuhinje.

Mož z višjim Semenom gre za zbiranje ivan-čajne trave. Na splošno poskušamo jesti prav, otroci ne pijejo sode, ne jedo majoneze, ne kupujemo klobas z veliko vsebnostjo različnih dodatkov. Po dnevnem delu pokličem vsakogar na večerjo, kjer se zahvaljujemo Bogu, nato pa starešine delajo domače naloge, mlajši pa igrajo, medtem ko moj mož in jaz delam v gospodinjstvu.

Evgenia in Sergej Radonov, velika družina, Ekaterinburg, foto
Evgenia in Sergej Radonov, velika družina, Ekaterinburg, foto
Evgenia in Sergej Radonov, velika družina, Ekaterinburg, foto
Evgenia in Sergej Radonov, velika družina, Ekaterinburg, foto
Evgenia in Sergej Radonov, velika družina, Ekaterinburg, foto
Evgenia in Sergej Radonov, velika družina, Ekaterinburg, foto
Evgenia in Sergej Radonov, velika družina, Ekaterinburg, foto

Kako drugače so vaši otroci v naravi?

Vse zelo različne. Alain, na primer, ljubi očistiti, čeprav je metla od nje odvzela! Sema zelo radi kuhanja. Katya ljubi risati, črpa portreti svinčnika, zelo kreativno dekle. Lucy Philip in Lesha vedno gredo skupaj, imajo majhno razliko v starosti, in vedno vprašajte za starejše, “kakšno pomoč?” In Dobrynia in Vera je še vedno zelo majhen, vendar pa prinašajo veliko veselje. Ne morem igrati dovolj z mlajšo Dobrynia, pogosto rečem, kako dober je!

Seveda jih vzgajajo v Bibliji, govorimo o tem, kako pomembno je, da v tem življenju naredimo pravo izbiro. Toda hkrati hodijo v navadne šole in komunicirajo s svojimi vrstniki. Trije starejši otroci so diplomirali iz glasbene šole in Alena – umetniški. Najpomembnejše je razumeti, da otroci vzamejo vzorec staršev in jih posnemajo v vse, zato morajo starši živeti dostojanstveno.

Najljubša družinska zabava?

Otroci zelo radi obiskujejo svojo babico, vsako nedeljo zapustijo z njo in ostanejo doma z malimi. Vsak mesec imamo rojstne dneve, zato se pogosto srečujemo na praznični mizi.

Zelo veselimo se potovanja v naravo z vso družino, gremo v jezera Chelyabinsk, tam pa več dni ostanejo čez noč v šotorih. Včasih gremo skupaj s prijateljem iz družine, ki že ima 11 otrok!

Kako ohraniti ljubezen?

Nekje smo skupaj z zakoncem med seboj trpeli, oproščamo za napake, tudi v navadah. In pomembno je biti zvest. To je zelo prijeten občutek, ko ste zvesti človeštvu in vam je zvest. Obstaja izgovor: “Niti trikrat prepletena nit ne bo prekinila.”

Recept za vašo srečo?

Velika družina je sreča! Majhni otroci vas čudijo s svojo čistočo in preprostimi, pa tudi starejšimi otroki – z neodvisnostjo. Uporabljajo se za pomoč staršem, ki skrbijo za mlajše. Na primer, drugi dan z mojim zakoncem je bil obletnica – 20 let zakonske zveze! In najstarejša – Semena in Katja – nas je naredila torto in pico. To je zelo lepo! Ne morem si predstavljati, kako bi lahko moj mož in jaz živeli brez naših otrok.

Ko rodite ne prvi ali celo drugič, potem je sreča materinstva neverjetna, tudi več kot takrat, ko je prvi pojav otroka v družini! In v oktobru pričakujemo, da bo družina dopolnila – devetega otroka!