Skrb za dojenčke: rdeče pike na otrokovem ponosu

Zunanji vzroki za rdeče lise na otrokovem ponosu

Rdečico kože ali hiperemijo lahko povzročijo različni vzroki. Potrebno je analizirati situacijo, ki pomaga otroku in normalizirati stanje kože.

rdeče pike na otrokovem ponosu
Rdeče madeže na čelo otroka – znak alergij, slabe nege ali okužbe
Foto: Getty

Če ima otrok prvič rdečo pesto, je pomembno, da se spomnite, kaj se je spremenilo v življenju novorojenčka v zadnjih 2-3 dneh. Morda ste mu kupili nove plenice ali oprane obleke z drugim detergentom. V vseh teh primerih je verjetno posebna alergijska reakcija – kontaktni dermatitis. V tem primeru se hiperemiji spremlja srbenje, skaliranje, suhost, lahko se pojavijo rdeče lise.

Obstajajo še drugi razlogi za negativne kožne manifestacije:

  • koža otroka je travmatizirana s šivi oblačil, elastičnimi pasovi plenic itd.
  • matična bolnica je prvič po začetku hranjenja jedla potencialno alergen izdelek, na primer čokolada, jajca, oreščki, ribe, jagode, agrumi, paradižnik itd .;
  • otrok je dobil novo vabo;
  • skrb za otroka je nepravilno organizirana, redko se opere, urin razjeda kožo;
  • Koža soprela od visoke temperature in vlažnosti v sobi.

Pozorni starši, praviloma, hitro razumejo, od kod prihaja rdečica. Vendar je pomembno vedeti, da obstajajo drugi dejavniki, ki povzročajo negativno kožno reakcijo. Če mama opazuje hipoalergeno prehrano, je kontaktni dermatitis na otroškem člu izključen, otroka redno opere in se ne pregreje, je treba ugotoviti notranje vzroke za nastanek madežev. Samo zdravnik lahko to naredi.

Drugi vzroki za rdeče lise

Na žalost, videz kože mladih rdečih, mokrih ali suhih pik lahko povzroči skrite, notranje vzroke. V tem primeru je težje razumeti problem.

Vzroki za rdečico na zadnjici so lahko naslednji:

  • če je dimeljska regija rdeča ob istem času kot duhovnik, morate izkljuciti drobovje ali kandidoza;
  • če bi otrok ali mati, ki je dojila, prejela antibiotike, se lahko razvije disaberkerioza;
  • rdeče pike na papežu so lahko simptom okužbe z črvi.

Če pike na zadnjici ne potekajo dlje časa ali pa se pojavijo sistematično, če se zardevanje spremlja piling, mokado, drugi simptomi, morate otroku pokazati lokalnemu zdravniku. Po testiranju bo zdravnik predpisal pediater ali specialist.

Rdečino na papežu lahko povzročijo mikro travme kože, alergija, okužba ali disbakterioza. Če sami ne morete rešiti težave, otroku pokažite zdravniku.

Poglej tudi: dojenček ne jesti materino mleko