Zakaj lahko na glavo novorojenčka nastanejo stožci in kakšna grožnja prinašajo zdravju

Vrste stožcev pri novorojenčku

V bistvu se izobraževanje na čelu otroka pojavi med porodom ali ker telo še ni prilagojeno novim življenjskim pogojem. Samo v 0,5% lahko pričajo o kakršnih koli resnih boleznih.

stožec novorojenčka
Med rojstvom novorojenčka se lahko pojavi kocka
Foto: Getty

Vrste stožcev v otroku:

  • generična oteklina;
  • cefalohematoma;
  • ateroma;
  • vnetje bezgavk.

Majhna oteklina, ki se enostavno premika pod kožo, če se jih dotaknete, to ni udarci, ampak limfne vozle. Če njihova velikost ne preseže graha, potem so v normalnem stanju.

Generični tumor je hematom, ki ga otrok prejema med porodom. Če ima veliko glavo in na Rozhanitsy ozke medenice, pojav udarci neizogibne. Enako se zgodi, ko je bil otrok nepravilno nameščen v maternici ob dostavi. Tovrsten tumor prehaja v 2-3 dneh ali preraste v cefalohematom. Ta nastanek se nahaja v bližini šivov kosti lobanje in ima jasne obrise.

Ateroma je podkožna maščobna guma, ki se pojavlja pod kožo, kjer je las. Se pojavi zaradi okvare presnove, v odsotnosti ali slabega zdravja otrok ali slabo okolje.

Otekle bezgavke pri dojenčkih pojavi za ušesi in na tilniku. Izhajajo iz dela imunskega sistema, ki se poskuša prilagoditi z zunanjim svetom.

Kaj storiti, če je v novorojenčku komolca?

V večini primerov stožci pri otrocih potekajo neodvisno. Generično otekanje in caffeogematon so opazili tudi v bolnišnici. Druge vrste se pojavljajo doma. V vsakem primeru pa naj otroku pokažete zdravniku. Pediatrima je treba opazovati celo nezaupljive oblike.

Potrjuje, da je treba udarec nujno zdraviti:

  • nenehno narašča;
  • okrog otekanja so pordelost in luskastost;
  • Tumor se zgosti, tvori;
  • obstaja odprta krvavitev;
  • Pojavi se gnoj.

Cefalohematoma običajno prehaja skozi 2-3 mesece, limfne vozlobe se zmanjšujejo na pol leta, in ateroma je opaziti do 3 leta. Če do tega časa kočica ne izgine ali se pojavijo drugi simptomi, bi se lahko tekočina črpala iz nabrekanja ali kirurško odstranjena.

Pogosto stožci niso nevarni za otroka, vendar jih je treba v vsakem primeru pokazati zdravniku. Prekomerna previdnost ne boli, zlasti zdravnik lahko svetuje, kako pravilno skrbeti za novorojenčka s formacijami in kako spremljati stanje stožcev.

Glejte tudi: bronhialna astma pri otrocih