Avokado omaka, recepti – Recepti

Recepti avokadnih omak

Za različne obroke pripravite omako iz avokada. To sadje je mehko in debelo, nasičeno z koristnimi omega-3 kisline in vitamini. V pireju je enostavno zmešati in pri mešanju z drugimi sestavinami dobite prijetno svilnato maso.

Avokado omako

Guacamole – avokadova omaka
Foto: Getty
Sestavine
Sol
1 ščepec
Lime sok
15 mililitrov
Rastlinsko olje
10 mililitrov
Peteršilj
1 sprig
Česen
1 zobozdravnik
Češnjev paradižnik
2 kosov
Avokado
1 kosov
 • Vreče: 4
 • Čas priprave: 10 minut
 • Čas priprave: 20 minut

Kako narediti avokado omako – Guacamole

Najbolj znan med zelenjavnimi omakami je guacamole – sočno ustvarjanje mehiške kuhinje. Za njeno izdelavo uporabite zelo zrele plodove avokada, paradižnika in česna. Preostale komponente se po želji razlikujejo.

Priprava:

 1. Previdno odrežite avokado na polovico, odstranite kamen. Izvlecite celulozo z žlico, ne da bi pri tem poškodovali kožo, se bo pri roki hranila.
 2. Sperite meso z vilicami ali mešalcem. Ekstrahirajte in takoj dodajte limetin sok, v nasprotnem primeru bo omaka hitro zatemnila.
 3. Izvlecite česen in gredite skozi tisk. Dodate ga lahko v trenutku, ko zmešate z mešalnikom.
 4. Zelo fino rezite češnjev paradižnik. Namesto njih lahko vzamete majhen zreli plod običajnega paradižnika.
 5. Barve listov peteršilja iz stebel, drobno sekanje.
 6. Temeljito razrežite zelenjavo in zelenjavo, sol in sezono z oljem. Bolje je, da vzamete prvo oljčno olje in dodate okus jedu.
 7. Hladimo 10 minut in služimo s sekanci, krutami ali kot dodatek glavnemu toku.

Pomembno je, da se zreli avokado kar najbolj izbere. Sadje bi bilo treba zlahka zdrobiti, vendar je preprosto vzeti staro obliko – to pomeni, da je idealen za guacamole.

Recepti avokadnih omak

Poleg znamenitega guacamola se iz avokada pripravijo tudi druge svetle in srčne omake. Večina jih pripada vegetarijanski kuhinji in prijetno diverzificira vašo prehrano.

 1. Omaka za testenine. Z mešalnikom zmešajte celulozo 1 avokada, 2 česna čreda, malo sok iz apna in rastlinskega olja. Dodamo sesekljano baziliko na zelenjavo in sol.
 2. Kislo smetano – zdrobimo avokado z vilicami in potresemo z limono, nato pa zmešamo s kislo smetano, soljo in česnom. Je idealen dodatek ribam in morskim sadežem.
 3. Oreh. Mešalnik zmešajte z 1 avokado, 2 česna česna in 50 g indijskega oreščka. Sezono z limoninim ali limetinim sokom in oljčnim oljem. Postrezite s koruznimi čipsami in toasto.

Katera koli od teh omak se shranjuje v hladilniku za največ en dan.

Omake, pripravljene na osnovi avokada, so pridobljene z gosto in maščobo. Sami so precej negovani in dobro usklajeni z lahkimi prehranskimi vegetarijanskimi jedmi. Poleg tega so služili kot samostojna prigrizek.

Preberite več: sezamovo omako