Antioksidanti v kozmetiki: zakaj so potrebni in kako delujejo?

Že ste že slišali za koristne antioksidante v kozmetičnih izdelkih, vendar ne veste, kako delujejo? Povemo o antioksidantih v kozmetiki, njihovem namenu in koristih za našo kožo.

Antioksidanti so posebne spojine, ki lahko zaščitijo kožo pred škodljivimi učinki in različnimi reakcijami, ki povzročajo prekomerno oksidacijo. Prosti radikali kisika proizvodov delo z neparnimi elektroni, so prisotni v vsakem organizmu, vendar prekomerna količina teh pa vodi do dermatitisa, psoriaze, pigmentacije in gube. Vzroki za takšne probleme so: zloraba sladkarij, stresa, kajenja in sončnega sevanja v velikih količinah.

Antioksidanti v kozmetiki

Antioksidanti pomagajo organizmu, da se borijo proti prostim radikalom in jih spremenijo v manj agresivne radikale in sčasoma v vodo in navaden kisik. Antioksidanti se pogosto imenujejo “gasilni aparati”, saj se zdi, da ugasnejo proste radikale in preprečujejo nastanek novih. Zato kozmetika z antioksidanti tako cenijo dermatologi in strokovnjaki lepotne industrije.

PREBERITE TUDI: Top 5 napak pri negi kože v poletnih mesecih in kaj so polne

Antioksidanti v kremah

Med znanimi antioksidanti zlasti vitamini C, P, A, F, K, mineralov cink in selen, in spojin, imenovanih metionina, glutationa, karotenoidov in citokrom C. Pomembno je vedeti, da so antioksidanti deluje tudi pri nizkih koncentracijah in v pravilnih spojinah ko se med seboj podpirajo in dopolnjujejo. Zato je v čistilnih sredstvih so dodane cele komplekse -, tako da je lažje, da se ukvarjajo s prostimi radikali, sintetizirani in obnovljena.

Antioksidante lahko vsebujejo kreme, obrazno mleko, tonne baze, balzami za ustnice in celo v šamponih in gelih za lase. Posebno koristno je uporabljati kozmetiko z antioksidanti med sončnimi opeklinami, s staranjem kože in njegovo podhranjenostjo. Naravne kreme v svoji sestavi nudijo tako antioksidativne sestavke kot rastlinske ekstrakte in naravne olja.

PREBERITE TUDI: Povejte dermatologu: kako prenehati staranje kože okoli oči

Antioksidanti

Odličen vir antioksidantov, ki se pogosto uporabljajo v proizvodnji kozmetike, ki skrbijo, so rdeče grozdje, nepozebnik, izvleček biloba ginko, izvleček lubja bora, morska krhlika, zeleni čaj, rožmarin in divjega kostanja. Učinkovito ščitijo kožo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, lajšajo draženje in srbenje, popolnoma olajšajo kožo. Poleg tega se z njihovo pomočjo, so celice posodobljene hitreje, koža postane bolj voljna in elastična, krepi krvne žile in preprečuje vnetja.

PREBERITE TUDI: Kaj je biorevitalizacija in zakaj je tako pomembno, da poleti poteka tečaj?

Zato pri posodabljanju vaše kozmetične torbe bodite pozorni na sestavo izdelkov za nego in prisotnost antioksidantov v njih – koristijo le vaši koži!