19 načinov, kako se počutiti srečno

Avtor edinstvene teorije toka – »tok« kot stanje absolutne polnosti življenja – o tem, kako se naučiti vstopiti v ta »tok«, ki nas veseli.

Profesor Mihaly Csikszentmihalyi, kultni ameriški filozof in psiholog, je velik del svojega življenja posvetil študiju pojava sreče in ustanovil svojo smer na področju pozitivne psihologije, ki je vse bolj priljubljena. Njegovo znanje – ideja toka (tok), stanje celotne udeležbe, izguba občutka za čas, pomanjkanje strahu in tesnobe, razpad ega in občutek popolne polnosti življenja.

Pretok je zelo močna izkušnja, zožena. Na prvem povpraševanju po resničnosti se moramo naučiti, da ga pustimo!

1. Sreča ni nekaj, kar se nam zgodi. Moraš se naučiti biti srečen. Ne pozabite, da vsako minuto ustvarjate (ali ne ustvarjate) sreče z mislimi. Navsezadnje ste tisti, ki ste se odločili, kako se povezati s tem, kar se vam dogaja.

2. Ko sem si prizadeval za razumevanje, zakaj nekateri vedo, kako biti srečni, in drugi – ne, sem začel študirati dve skupini ljudi. Prvi so tisti, ki so izgubili vse življenje, vključno z zdravjem in ljubljenimi, toda to jih ni zlomilo. Nasprotno, jim je uspelo najti nov pomen za življenje in nove spodbude za samorazvoj. In bili so srečnejši od tistih, za katere je bila usoda všeč biti dobronamerna. Drugi so ustvarjalci: umetniki, glasbeniki, pisci. Ko so počeli svojo najljubšo stvar, se jim je zdelo, kot da nič drugega ni obstajalo – padle so v posebno državo, podobno narkotičnemu zvoku. Po dolgoletnih raziskavah sem prišel do zaključka, da sta znanje in izkušnje obeh sposobnosti nadzora nad zavestjo in nadzor nad psihično energijo.

3. Denar, bogastvo in celo zdravje ne zagotavljajo sreče. Da, lahko izboljšajo življenje, če pa ne veste, kako upravljati z energijo, potem boste še vedno nekaj zamudili. Seneca je dejal: “Dobro prosperstvo bi bilo treba, in blagoslove nesreč bi bilo treba občudovati”. Obstajata dve vrsti stresnih reakcij: nevrotični obramba, ko ste krivi ves svet spustil na vas bede, in “zrel”, obramba, ko ste sposobni premagati kaos, da vsaj v tvoji glavi je bilo v redu. Ko vam težave padejo, se naučite začasno onemogočiti jezo in na splošno čustva. Poskusite logično analizirati situacijo in preoblikovati problem, da ga boste lažje rešili s pomočjo alternativnih možnosti in strategij.

4. Naučite se zabavati vsak dan. Predlagam enostaven način. Naredite seznam primerov, v katerih ste dobro. Pomembno je, da niso preveč zapleteni – drugače boste živčni. Toda tudi ne preveč preprosto – sicer boste hitro postali dolgčas. Pomembno je, da jih res všeč, tako da med temi študijami pozabite na čas in o sebi. Poskusite vsak dan, da posvetite čas enemu od teh primerov in postopoma zapletite naloge. Torej se boste naučili vstopiti v stanje Flow.

5. Delite svoj tok z otroki, jih naučite, da uživajo življenje. Bodite pošteni z njimi, da vedo, kaj pričakujete od njih. Manj skrbi za svojo prihodnost in namesto tega poslušajte, kaj otrok misli in se počuti v tem trenutku. Ne pritiskajte na otroke in ne omejujte svoje svobode – povejte jim, da lahko delujejo po svoji presoji, vključno z zlorabo starševskih pravil, če so pripravljeni spoprijeti s posledicami. Naj se v zgodnjih letih učijo, da se zabavajo. Moja žena in jaz nikoli nismo kaznovali naših sinov, jim nismo nalagali svojih ambicij in jih prisilili, da ne jedo in ne delajo domače naloge. Vendar so od zgodnjih let imeli priložnost, da naredijo tisto, za kar so se resnično zanimali. Pogosto smo jih pohvalili in iskreno (zelo pomembno je, da otroci počutijo vse!), So bili presenečeni nad katerim koli njihovim dosežkom. (Zdaj so profesorji, in vsak je imel v svoji regiji, da postanejo slavni eno – matematik, drugi – strokovnjak za kitajsko filozofijo 4. stol.) Še en zelo pomembno, da je imela družina stik in zaupanje – potem bo otrok imel nobenih skrbi in on bo lahko vlagal svoje energija ni v psihološki samoobrambi, temveč v samo-razvoju. In samo jih ljubite – brez pogojev. Ljudje, ki se v svojem otroštvu bojijo, da se njihovi starši ne bodo všeč, v svoji odrasli dobi so tako zaskrbljeni zaradi celovitosti svojega “jaz”, da ne morejo uživati ​​v življenju.

Ne bojte se dela. Pri delu je najlažje vstopiti v stanje toka, to je – srečo.

6. Tok je občutek polnosti življenja, to je – sreča. Bolj pogosto ste v toku, manj pa je poraba energije v vašem življenju. In več radosti imaš v svojem življenju. To stanje ni tako težko naučiti. Izbral sem več pravil o toku. Prvič, tisto, kar počnete, bi bilo dobro za vas, da ne boste izgubljali energije na samopomoč. Ne potrebujete introspekcije, ker vaš Ego ni v nevarnosti. Zdi se, da »jaz« v toku pač izgine, a ko zapustiš to stanje, postane vaš »jaz« močnejši. Drugič, vi bi morali biti popolnoma osredotočeni na proces, tako da v mislih ni prostora za nepomembne informacije v tem trenutku. Tretjič: zaznava časa se spreminja. Ura se spremeni v nekaj minut in minute se lahko raztegnejo v urah. Zdi se, da padeš v ozek začasni predor, kjer je samo sedanjost prava. Četrtič: imeti morate jasno oblikovane cilje in zmožnost hitre povratne informacije. Petič: v celoti pozabite na težave in težave, kot če niso več v vašem življenju. Iz te moči in idej postane še več, zdi se, da ste povezani z neskončnim tokom enotne kozmične energije. Šesto: imate občutek nadzora nad situacijo in posledično v vašem življenju.

7. V tok lahko vnesete skoraj vsako delovno mesto – od likanja srajc do osvajanja Everesta. Plesalec ga opisuje takole: “Koncentracija postane vseobsegajoča. Misli se ne sprehaja, da ne misliti na nič drugega, popolnoma absorbira v gibanju … kot da je energija, ki teče skozi vas, se boste počutili sproščeno, samozavestni in polni energije. ” Ampak šahistnik pravi: “Imam nenavaden občutek notranjega počutja. V celoti kontroliram svoj svet, nadzorujem potek stvari in dogodkov. ” Moj znani plezalec opisuje tok: “Zelo navdihujoče – doseči nove višine v samodisciplini. Napravite telo, vse boli, potem pa pogledate nazaj in se navdušite nad sebe in kaj ste storili. To povzroča ekstazo. Če ste zmagali z dovolj bitji, je lažje zmagati na svetu. “

8. Ne bojte se trdo delati. Med delom, ne počitek, je veliko več možnosti za vstop v tok, kar pomeni – v sreči. Glavna stvar, da je bilo vaše delo raznoliko, preden ste bili zanimive, stalno bolj zapletene naloge, ki ustrezajo vašim znanjem, tako da je vaša dejavnost imela cilj in priložnost, da dobite povratne informacije.

9. Vprašajte se: kakšne so vaše nezasedene ure? Znanstveniki so izračunali, da povprečna oseba zahodne civilizacije ne porabi več kot 30 ur na teden neposredno na delovnem mestu, 10 ur na delovnem mestu, a prosti teki – igra računalnik, razburka s sodelavci. Dvajset ur na teden gre v prosti čas, od tega sedem ur – do televizije, tri ure – branje, dve uri – šport in sedem – do druženja in zabave. Še vedno je 50-60 ur budnosti. Naši predniki so imeli manj prostega časa, ne pa dejstva, da uživamo življenje bolj kot oni.

Presenečenje je odraz najčistejše oblike užitka.

10. Ko sem izvedel poskus na način “izbira izkušenj”. Izkazalo se je, da se počutimo srečno, ko delamo stvari, ki jih imamo radi, ki zahtevajo naložbe, ne denar, pač pa psihična energija, to je polna pozornost. Te stvari vključujejo: komuniciranje s prijatelji, branje, zanimivo delo.

11. Ne postanite sužnji za svoje hobije. Ne igrajte se na primer v športu (mimogrede, to je eden od najbolj dostopnih razredov »pretočnega«, če se pravilno priletiš), ker bi moral biti, ali ker je v modi. Običajne sprehode lahko prinesejo manj veselja kot članstvo v dragem fitnes klubu. Ampak ne hodite “na avtopilotu”, poskusite nadzorovati postopek. Nastavite cilj – na primer, če želite izvedeti, kako hoditi v športu, in si oglejte največje število vmesnih ciljev, ki so povezani z njim (na primer vsakič, ko povečate prevoženo razdaljo). Izmerite svoj napredek, veselite se tudi v majhnih zmagah in postopoma dvignite palico.

12. Demokrit je dejal, da je največje dobro v življenju “um brez strahu”. Egocentrični in sramežljivi so težje biti srečni. Prekomerna psihološka obramba, večna samopodoba, skrbi, kako izgledate in kaj mislijo o tebi, so vampirji vaše energije.

13. Upoštevajte osebo, ki je navdušena nad igro: popolnoma je vpleten v proces, ne misli na rezultat, njegov ego ni vključen. Vsa njegova energija je usmerjena v “tukaj in zdaj”, on je zelo dobro. Delo je enaka igra, le boljša. Veliki biokemik Linus Pauling, nagrajenec dveh Nobelovih nagrad, je ves čas trajal neprekinjeno, umrl je pri 93 letih. Enkrat mi je povedal, da sploh ne pozna občutka utrujenosti. Kje je dobil energijo? Zdi se, da deluje kot igra.

14. Poskusite najti pomen v vsem, kar počnete. Preživite svojo psihično energijo ne na dvomih, obžalovanjah, občutkih krivde ali strahu, temveč na zadevah, za katere menite, da so koristne in ki vas prosijo.

15. Bodite presenečeni. Bodite presenečeni še več. Francis Bacon, pred 400 leti, je uganil, da je presenečenje odraz najčistejše oblike užitka.

16. Naučite se po srcu – pesmi, besedila. To je način za nadzor uma – vedno lahko najdete smiselno priložnost za veselje v zabojčkih svojega spomina. Preberi verze na srce – omogočajo umu, da obdrži izkušnjo v koncentrirani obliki in, če je potrebno, natančno oblikuje, kakšno čustvo vam ne daje miru.

17. Ne porabljajte energije, ki bi poskušala izpolniti čas, da ne bi bila sam. Naučite se uživati ​​v minutah, ko ste ostali sami. So odlična priložnost, da se spoznate in poskušate nadzorovati svoj svet.

18. Tok je zelo močna izkušnja, ta pogoj povzroča odvisnost. Se spomniš, kaj se je zgodilo junaku Nabokovega romana “Zaščita Luzina”? Ne izgubite pozornosti, ne skušajte pobegniti v tok iz resničnega življenja! Naučite se ne samo, da vstopite v tok, temveč tudi, da ga zapustite ob prvem povpraševanju po resničnosti, sicer vas bo uničil.

19. Taoisti pred 2300 leti so uganili, da je edini pravilen način življenja – delovati spontano, ne razmišlja o zunanjih koristih in se združuje s svetom. Verjemite si, svoje sposobnosti, svet kot celoto in vaše mesto v njem. Delujte z zaupanjem in najboljše odločitve bodo prišle same.

  1. Tantrične prakse za tiste, ki iščejo srečo in ljubezen
  2. 10 načinov, kako biti srečen in uspešen
  3. Kako prenehati skrbeti in začeti živeti

Fotografija: Getty Images