20 izumov, ki bodo spremenili našo prihodnost

Pisatelji fikcije so pisali o teh pojavih v 20. stoletju, danes pa dobesedno stojimo na pragu nove dobe: izvedeni so vsi testi in eksperimenti, ostaja izvedba izuma. V vsakem trenutku lahko prihodnost postane resnična!

Diagnoza staranja
 
Pred izumljanju “tableto starosti”, skupina ruskih znanstvenikov in programerjev, ki jih futuristu, ustanovitelj “ruski transhumanist gibanje” in podjetja “KrioRus” Danila Medvedjev led, odločil, da se ukvarjajo z diagnostiko. Abstraktni koncept »starosti« se je razkril v procese, ki se v določeni dobi pojavljajo v človeškem telesu in so ti procesi zapisali v shemo. Zelo specifična. Vsaka oseba ima svojo lastno – odvisno od genetike, načina življenja, ekologije, ekonomije in številnih drugih dejavnikov – in se izračuna posamezno. Če ima takšen sistem na svojih rokah, si lahko zdravnik prizadeva predpisati pomirjevalno terapijo. Diagnoza staranja bo mogoče prenesti v letu 2015.
 
Bioadditivi za večno življenje
 
Glavni futuristična, ustanovitelj Singularity University in ideolog “večno življenje” Ray Kurzweil je prepričan tudi staranje zapleten proces, ki zajame celotno telo kot celoto, vključno z možgani. Možgani so enake mišice. Da bi bil v delovnem stanju, mora biti nenehno usposobljen in pravilno hranjen. V ta namen Ray leži dnevni vinpocetine, fosfatidil serin, acetil-L-karnitin, ginko biloba, EPA / DHA, fosfatidilholin, enako – 250 skupno dietetični dodatki svoj izum. In to je le majhen del sistema, ki ga je znanstvenik skoval in opisal pri Terry Grossmanu v najboljši trgovini “Transcend: Devet korakov za življenje dobro za vedno”. S tem, da se podpira na ta način, Ray, ki verjame v napredek, želi živeti do novih tehnologij, ki podaljšujejo življenjsko dobo. Plus deset let. Plus dvajset. Plus sto. In potem večnost – kot v matematičnem paradoksu o zajcih in želvi, ravno nasprotno.

Ecomoda

Verjetno so dobre, da bomo kmalu hoja v supergah s podplatom iz biorazgradljivih polimerov, očal iz ricinusovega semena in citronsko kislino in vrečke iz umetnega usnja na osnovi rastlinskega olja. Skratka, storili bomo vse, da zmanjšamo porabo nafte. Po mnenju Stella McCartney vstopamo v dobo revolucionarnega in okolju prijaznega načina. Pri izdelavi srajce za suho barvo za Adidas je znani britanski oblikovalec barvil tkanino brez uporabe vode in uporabil polovico kemikalij in energije.

Leče za diabetike

Sedaj je na svetu približno tri sto sedemintrideset milijonov diabetikov. In vsi morajo prsni prst vsake toliko časa, da morajo preveriti raven sladkorja v krvi (od enkrat na mesec do petkrat dnevno – odvisno od resnosti bolezni). Leče bodo prebrale informacije, ki jih vsebuje lacrimalna tekočina, in jih prenesejo na računalnik – neodvisno in absolutno brez krvi. Družbi Google in Novartis sta izrazila zaupanje, da bo takšna stvar postala mogoče v petih letih.

Roboti-zakonca

Po mnenju strokovnjaka za umetno inteligenco David Levy (avtor knjige “Ljubezen + spol z roboti, evolucija odnosov med ljudmi in roboti”) do leta 2050 lahko človek ustvari družino z robotom. Čustveni govorni robot je že mogoče kupiti na Japonskem, kmalu pa v Franciji po ceni 1500 evrov. Pepper, katerega prototip je razvil Aldebaran za SoftBank, je sposoben razumeti naša čustva in izkušnje – za razliko od večine ljudi.


Fotografija Getty Images

Organi naročiti

Leta 2012 je Nobelova nagrada za medicino prešla na projekt o regeneraciji organov. Njegov avtor je japonski raziskovalec Shinya Yamanaka. Verjame, da lahko človeško telo, tako kot avtomobil, dela toliko, kolikor je potrebno. Glavna stvar je zamenjati izrabljene dele pravočasno z regeneriranimi. Če želite to narediti, morate samo vstaviti v organ svoje celice, samo nove. Shinia Yamanaka naučili reprogramirati določene vrste celic na genetski ravni, tako da bodo postali povzroča pluripotentnimi matičnimi celicami (CSPI), in podobna naši (glavni) celice primarne. Te celice imajo sposobnost, da se, če je potrebno, preoblikujejo, tudi, da obnovijo srce, tudi okrog oči. Glavna stvar je skrbeti za vse vnaprej in predati biomaterial za shranjevanje na celični banki. V Singapurju in Dubaju je že dve takšni banki. V njih, za 47 tisoč evrov, lahko ohranimo svoje celice v pričakovanju trenutka, ko se bo regenerativna medicina končno naučila, kako jih uporabiti.

Umetna nosečnost

Najprej smo testirali umetni reproduktivni sistem, ki vključuje maternico in placento, povezan s popkovino s pomočjo katetrov. Miši in otroci, ki so se razvili skoraj pred rokom, so do eksperimentov do rojstva opravili eksperiment. V prihodnosti bo ta naprava rešila življenje številnih prezgodnjih dojenčkov in se bo uporabljala v primeru zapletene nosečnosti. Študije se nadaljujejo in morda po naslednjem dnevu bomo lahko transplantirali zarodke, zasnovane in vitro, v umetno maternico.

Kontracepcija z gumbom

Razvoj kontraceptivnega vsadka je v polnem zamahu, ki se bo vpeljal v žensko telo in se aktiviral s preprostim klikom skozi stikalo. Implant je miniaturni rezervoar, ki v šestnajstih letih (trajanje delovanja) vsak dan daje natančen odmerek progestacijskega hormona. Želite zanositi? Izklopite stikalo in po preskusu pojdite v lekarno. Raziskovanje financirajo Bill in Melinda Gates Foundation, ideja pa je ustanovitelj Microsofta. Novost naj bi se pojavila na ameriškem trgu leta 2018.

Pospešena puberteta

Starost starosti je 8 let za dekleta in 10 za dečke. Med dejavniki, ki pospešujejo zorenje, znanstveniki kličejo debelost. Maščobne celice proizvajajo leptin, kar signalizira možgane, da so bile na voljo dovolj zalog za vstop v reproduktivno dobo. Temu se doda tudi dejavnik škodljivih snovi (bisfenol A, ftalati, pesticidi), ki vplivajo na moški in ženski endokrinski sistem ter motijo ​​ravnovesje.

Laser kuhar

Kuhanje kmalu postane lažje. Vaša naloga je izbrati recept, določiti vse, kar je v hladilniku, prilagodite kamero in sledite laserskemu kazalcu. Pokazal vam bo, koliko in kar potrebujete, označite karkas, tako da boste izdelek rezali, kot rečeno v receptu, “kocke”, in ne tako grozno. Negro kuharji bodo premagali na rokah – tudi praktično.

Otrok brez sperme

Ženske lahko imajo otroka ne samo brez neposredne udeležbe moških, temveč tudi brez spermije darovalca. Kako? Eno je njegovo jajce. Druga oblika je spermatozoon zaradi induciranih pluripotentnih matičnih celic, ki se v tem primeru spremenijo v spolne celice gamete. To je 100-odstotna ženska zasnova, zaradi katere se bodo rodile samo dekleta. Dejansko lahko tako ustvarjena ženska sperma nosi samo kromosom X (nosilci Y-kromosoma so izključno moški). Pred nami je perspektiva čisto ženske družbe, ki želi govoriti glasno “za nič”. 


Fotografija Getty Images

Golden Section

Zlato bo porazil rak. V dobesednem smislu. Preprosto je: liposomi-kamikaze velikosti milijoninskega milimetra, napolnjene z zlatimi delci, implantirajo v rakave celice. Ob prihodu se lipidna membrana raztopi, zlato se odloži v tumorske celice, nato pa kovina segreje z infrardečim laserjem in rakave celice eksplodirajo pred pregrevanjem. Poslanstvo zaključeno.

Konec asfalta

Asfalt bo nadomestil sončne celice, električna vozila pa bodo lahko ponovno napolnjena na cesti. Na cestah prihodnosti zaradi vgrajenega sistema odtaljevanja ne bo nobenih lukenj, lukenj in ledu. Presežna električna energija bo poslana ogrevanju in razsvetljavi hiš. V teksturi, blizu asfalta (za boljše oprijem na tla), sončne celice lahko prenesejo obremenitve do 110 ton. Projekt se že izvaja. Financira ga US National Road Service.

Vertikalni vrtovi

Zaradi pomanjkanja prostega prostora vodoravno, bodo vrtovi in ​​vrtovi v mestu morali obvladovati navpičnico. Izgledalo bo kot nebotičnikov z 100% avtonomno oskrbo z električno energijo zaradi sončnih celic. Prva nebotičnikova kmetija bo v bližnji prihodnosti delovala v Seulu.

Psihoterapevti-avatarji

V bližnji prihodnosti bodo psihoterapevti na voljo kadar koli dneva in ponoči – v obliki avatarjev. Ampak ne, da jih ne ustavi v realnem času za oceno čustva (kot junakinje Scarlett Johansson v filmu “It”), dekodiranje algoritmi “govorico telesa” in mimiko bolnikov sedel zadaj monitorja. Prototip virtualnega terapevta je že pripravljen. Njegovo ime je SimSensei, in on je potomec Kalifornijskega inštituta za kreativno tehnologijo.

Detox pomnilnik

Čeprav zakaj porabiti denar za terapevta, če lahko samo očistite pomnilnik kot trdi disk? Raziskovalci s Tehnološkega inštituta Massachusetts (MIT) so odkrili gen Tet 1, na katerem je odvisna prisotnost ali izginotje slabih spominov. Če je ta gen onemogočen, smo obsedeni z neprijetnim dogodkom. In obratno, če se aktivira s pomočjo zdravil, zmožnost pozabljanja poveča. Raziskovalci razvijajo molekulo, ki bo pomladila spomine. To je zelo pomembno, zlasti pri post-travmatskem sindromu.

Pitna voda

Projekt Ivanka, predstavljen na Design Week v Milanu leta 2014, bo omogočil, da bi deževnica spremenila v vodo, primerno za pitje. To ni dobro samo za okolje, ampak tudi neverjetno donosno. Dovolj je namestiti vodni filter na streho, že, mimogrede, prejeli patent.

Bionične roke

Zahvaljujoč zapletenim procesom, ki bodo povezovali živčne konce na mestu amputacije udov in na stotine protez elektrod, bodo v bližnji prihodnosti nastale umetne roke in noge, ki jih nadzira moč misli. Count, polovica bitke je končana. Ostalo je, da se ob dotiku dotaknete občutka.

Digitalna neenakost

Kljub vse večji popularnosti digitalnega gibanja detoksikacije bo naš uspeh v prihodnosti še vedno določen s pripomočki. In to ni le priložnost, da pridobimo najbolj tehnično dovršeno napravo in sposobnost, da jo obravnavamo, ampak tudi pravico, da se vključi v družbo. To pomeni, da bo premikanje po socialni lestvici neposredno povezano z dostopom do informacij ali katere koli skupnosti. 

  1. 8 nenavadnih pripomočkov za hišo
  2. Going offline: kako odvreči otroka iz elektronskih naprav
  3. Maria Lemesheva: pripomočki – nov način izobraževanja