8 vaj za usposabljanje ustvarjalnega razmišljanja

Kako postati pametnejši, pametnejši, hitrejši in bolj ustvarjalen? Marie Claire je pripravila zbirko vaj za razvoj nestandardnega razmišljanja.

1. del: majhna teorija

Če verjamete v slovarje – in če ne na njih, kdo je na splošno prepričan v to državo? – beseda “ustvarjalnost” pomeni sposobnost zavesti, da ustvari (a) nekaj novega in (b) poseduje cene. Drugi del opredelitve je zelo pomemben. Ker je jasno, da lahko skoraj vsaka oseba pripravi vinil ali “Kaliplyuk” – vendar nobeden teh novih izdelkov ne bo potreboval. V latinščini obstaja glagol creare (“ustvarjati, proizvesti”), vendar ga uporablja samo za bogove. To prepričanje je bilo, da se oseba, ki ni sam izmislil: poezija, tunike oblikovanje in risanje katapult mu šepetajo duhove, ki so Grki imenujejo demoni, in Rimljani – geniji. Prvič, da je “kreativno” kozo z imenom človeka, ki ga je v XVII. Stoletju upal poljski pesnik Maciej Kazimir iz Sarbevskega. To je je bil zgodovina – prenesti in pozabiti. Nadalje informacije bodo potekale brez katerihučbenik ne more bitiuživati.

Danes je veliko teorij, pojasnjuje, zakaj nekateri pametni ljudje lahko napišete šale, pesmi in nanorobote, medtem ko drugi – ne. Najbolj triznani teoretiki ustvarjalnosti – Alex Osborn (ustvarjalec možganov napad), Edward de Bono (izumil lateralnega razmišljanja) in naša, kljub imenu, nacionalni Genrich Altshuller (TRIZ avtor, teorija reševanja inventivnih problemov). Vsi so pisali o različnih stvareh in so v praktični psihologiji povzročili veliko šol, vendar so se njihove misli v celoti ukvarjale z isto stvarjo. Uporabili bomo metafore de Bono.

1. Človeški um lahko primerjamo s peskovnikom. Če nalijemo vodo na pesek, se najprej razprostira na majhnem območju in nato začnetam ni poglobitve luknje in iti tam. Enako je z glavo. O podjetjukrivda (in splošnih podatkov) je voda, ki pušča sledi. Pit je miselni vzorec.

2. Predloge pomagajo prepoznati situacijo in se hitro odzove nanj. Dovolj je, da enkrat udarite o kaktusu, da jih nehate kupiti.

3. Zbrani skupaj, vzorci tvorijo navpično miselnost (“polje poskusov in napak”). Pomaga pri reševanju vsakodnevnih rutinskih opravil. Ko vstopimo v jamo, se informacije spuščajo in poglabljajo.

4. Vertikalno razmišljanje ubija ustvarjalnost. Oseba, ki misli z vzorci, ne more razmišljati nič novega. Ker za to morate presegati običajno razlago, prekiniti predlogo in se naučiti novih obzorij podatkov.

Vsi zgoraj omenjeni raziskovalci so razvili lastne metodologije razvoj nestandardnih, ustvarjalnih misli. De Bono je učil pustiti “vodo” vstran, zato ime njegove metode – lateralno razmišljanje (iz latinske besede “stranski”). Altshuller je ustvaril 76 protokolov za tobi prinesla misel izvenvisoko. Osborne se je oprl na kolektivni um, saj je verjel, da je skupina ljudi, ki kričijo različno smeti, na koncu pametnejša od vsakegaod svojih članov, resno razmišljanad problemom.

Toda dovolj. Pripravite možgane, zavorimo.

2. del: veliko prakse

In tukaj so obljubljene vaje. Vsak od njih je namenjen časudoločen vidik uma. Če berete in narišite svinčnik, ne samo članek, ampak in knjige, omenjene v njem, lahko postali pametnejši in še zlasti,naučiti se pripraviti. Razen šale.

Slika 1

Vidik 1: pomanjkanje samokritike

De Bono je verjel, da se ljudje postarajo s starostjo. To je zato, ker odrasli začenjajo uvajati omejitve misli. Številne rešitve problema se zavrnejo kot “neumne” ali “otroške”. Tukaj na primer slavni test s sliko (slika 1). Ko se Edward pojaviProsil sem jo, da to povem to, katera koli šolarka se imenuje40 možnosti: hiša brez cevi, kos za papirno letalo, ugriznjena čokoladica. AdultFantje se imenujejo največ 10 različnihmravlja. Praviloma so se odpeljali v vzorec geometrije in opisali sliko kot kvadrat s trikotnikom na vrhu ali okrnjeno ravnogolnik.

Si lahko predstavljate? Človek je sposoben zmanjšati treh četrtin reševanje problemov možnosti (in vse slike – to je cilj, material za razlago), preprosto zato, ker niso bili resni in menda vreden razmišljanja človeka! Odrasli niti izgovorjenasyat te možnosti, previdno pogledati in čakati na spenjalnik. Ljudje se vnaprej kritizirajo! De Bono je dejal, da je treba ta kompleks najprej odstraniti.

Vaja 1

Poskusite povezati devet točk s štirimi segmenti (slika 2). Ne morete odtrgati svinčnika iz papirja. V tem primeru lahko črta skozi vsako točko preide le enkrat.

Vaja 2

Toda to lahko storite vse svoje življenje. Bodite pravilo gledanja slik (na primer oglaševanje v reviji) in priprava ene ali dveh možnosti za kaj se dogaja v okviru. Tukaj, na primer, ženska, ki ima obraz na obrazuženska črka “T” tablet. Zakaj? Je poskušala skriti modrico od trčenja z odlitkom iz železa iz blagovne znamke “Blago za dom”? Je ena od udeležencev (tretja od leve) marša “Zahtevamo povečanje obdobja nosečnosti!”? Ali morda … Napišite svoje tri možnosti. Naj bo neumen. Toda vaša naloga je, da se naučite razmišljanje je “neumno”, nenavadno kot otrok. In ne počutite se krivega to. To je začetek ustvarjalnosti.

Slika 2

Aspekt 2: premik vhodne točke

Drugi de Bono test (slika 3) je videti takole: udeleženci naj se odločijo za risanje številke, ki jo je mogoče premakniti v štiri enake dele v enem premiku. 35% udeležencev takoj opusti, poda idejo o križu, zelo ozko v osrednjem delu, približno 3% ustvarja edinstven rezultat (Edward jih zbira). V povprečju 12% preostalih problemov ne rešuje več kot ustvarjalnostampak vse enako zanimivo – ker ta pristop k reod konca. To pomeni, da najprej iz papirja izrežite štiri enake kose in jih nato poskusite združiti na sliki. To je premik vstopne točke. Kdo je rekel, da je treba problem rešiti dosledno? In kaj, če si takoj zamislišKaj? Ali pa poskusite povezati z naključno besedo? Ali s sliko?

Vaja 3

Odpri www.dzen.yandex.ru. Poiščite gumb »Najdi«. Pomislite na nekaj problemov: mož igra poker, njegove petice so raztrgane, koža ne prikaže nobenih parcel za koledar podjetja. Kliknite na gumb. Iskalnik vam bo priskrbel naključni rezultat: besedo in sliko. Poskusite jo povezati s svojo težavo. Kako se problem nanaša na rezultat iskanja? Na primer, padla ste “pletenica”. Mogoče je možen nevaren hobi nadomeščen z varnim, tako da (ali zlomijo) njegov avto? Kaj pa pete? In tako naprej. Vprašajte nasvet od “Zen-Yandex” (samo ne glasno, da se ne počutite kot otrok). Bolj moteč odgovor, bolj bo uničil vzorec razmišljanja. In ne pozabite, brez samokritike!

Slika 3

Aspekt 3: neskončnost vprašanj

Druga veščina ustvarjalnega razmišljanja, ki jo imajo otroci boljši od odraslih, je strmina temeljev. Zakaj gromov glas? Ker se oblaki med seboj srečujejo. In zakaj se soočajo? Ker veter piha zgoraj. In zakaj ne morejo deliti? Otrok naloga – ne samo v pnevmatikah vas ven (in ne more razumeti, kaj je veselje prinesla nasilje odraslih), kako priti do predlogo. Otroci ne morejo nositi odgovorov, kot so “vedno je bilo” ali “potrebno”. “Kdo jo potrebuje?” – nadaljujejo s svojim zasliševanjem. To jim omogoča, da sto abstraktno in paradoksalno Judgment Day, kot so “Mama je prišel pijan, ker se boji, da se vozijo v dvigalu.” Tudi vi lahko.

Vaja 4

Težava tistih, ki vedo, kako igrati šah, ali vsaj vedo, kako se številke premikajo, in da se pešec pretvori v katero koli sliko in doseže zadnjo linijo. Pogoj: Črna se začne in v eni vrsti postavi mat v belega kralja. Navpično iskanje premikov ne bo pomagalo (slika 4).

Vaja 5

Verjetno poznate to igro: gostiteljica pove situacijo. Na primer oseba pride v bar in zahteva kozarec vode. Barman ga pouči na pištolo. Moški se zahvaljuje in odide. Ali pa: mož in njegova žena stop na puščavski cesti, mož gre za bencin, žena je zaklenjena. Ko se mož vrne, je mrtva, poleg nje v avtu je tujec, vrata so zaprta od znotraj. Če vprašate nedvoumna vprašanja (o “da” in “ne”), morajo udeleženci igre obnoviti sliko dogodkov. Te naloge so polne na internetu – ti se imenujejo “danets”. Naučijo se postavljati vprašanja do zadnjega, ne da bi se odrekli. Če računalniška igra ne prenaša, se usposablja na živih ljudeh, dokler zadnja ne razpravlja o problemu s kolegi ali sorodniki. Zavrniti sprejema kot odgovor “nemogoče” in “tako je sprejeto”.

Slika 4

In dovolj o tem

Medtem ko se je TRIZ, ki se večinoma uporablja za reševanje inženirskih problemov, začel pozabiti po smrti svojega ustvarjalca, razvil je metodo brainstorminga. Danes obstaja veliko tehnik (na primer Yangov postopek ali metoda 3-6-5 – v Googlu) za kreativne rešitve težav v skupini. De Bono je še vedno živ in še naprej napiše knjigo leto. Njegove učbenike je mogoče kupiti na www.debono.ru. Še posebej dobre so “resno ustvarjalno razmišljanje” in “nekonvencionalno mišljenje”. Samostojni učitelj ».

Pred in po

Aspekt 4: nadlegovanje na desni strani hemisfere

Ta članek bi bil še bolj nepopoln, če ne bi omenili, da nekateri strokovnjaki povezujejo ustvarjalnost z desno hemisfero možganov. Do petdesetih let 20. stoletja ni bilo jasno, zakaj bi oseba morala nositi oreh v glavi – in zakaj možgani ne bi smeli biti idealna kroglica ali kocka. Prve odgovore je prejel R. Sperry iz Kalifornijskega inštituta za tehnologijo. Kot rezultat poskusov na živalih je ugotovil, da hemisferi delujejo neodvisno drug od drugega. Potem zaostrila in drugi znanstveniki, zlasti J. Levy, ki je delal z epileptiki, ki so doživeli commissurotomy. – Delovanje ločiti polobli. Levy je ugotovil, da je leva hemisfera verbalna, začasna, analitična. Pravica je domiselna, brezčasna, sintetična. V ozadju njegovega dela je razložil primer Lovisa Corintha – profesionalnega umetnika, ki je pozabil, kako pripraviti, ko je tumor rasel na desni polobli.

Toda precej sočasna teorija. Profesor B. Edwards v 60-ih letih je razvil metodo poučevanja risbe, ki temelji na razmišljanju desne hemisfere. Njen tečaj omogoča osebi, da se nauči, kako pripraviti v nekaj mesecih. In tudi izboljšajte rokopise, se naučite uživati ​​v lepoti in pogledati svojega človeka s svežim, nezapletenim pogledom. Izboljšajte spomin in videli povezave med pojavami.

Če želite izvedeti, kako črpati vsaj kot avtor tega članka, kupite knjigo Edwardsa “Odkrijte umetnika”. Na srečo je bil pred kratkim spet sproščen, tako da sploh ni potrebe po prenosu stare izdaje iz www.booksgid.com.

Vaja 6

Verjetno ste naleteli na slike – iluzije: dve osebi sestavljata vazo (slika 5, vendar je na internetu veliko več). Risanje podobnih paradoksov pomaga najti povezavo s svojo desno hemisfero in razumeti razliko med dvema vrstama razmišljanja. Na levi strani pločevine narišite obraz, rekoč sebi deli: čelo, oči, nos, ustnice. Končne točke povežite z vodoravnimi črtami na desni strani lista. In zdaj – pozor! Morate narisati zrcalno podobo obraza. Zdaj poskušajte ne prenašati duševnega dialoga, ampak počasi narišite črto, ponovite v zrcalni podobi vse ovine. Ta tehnika bo vključevala vašo desno hemisfero.

Slika 5 (1)
Slika 5 (2)

Vaja 7

Najlažji način za obvladovanje risbe desne hemisfere je kopiranje konturnih risb obrnjeno navzdol (igra s sliko 6). Problem ljudi, ki mislijo, da ne morejo potegniti, je, da risajo simbole, ne slike. To pomeni, da za risanje uporabljajo levo poloblo (in to je groba napaka). Sedej, da narišete obraz, dejansko narišeta diagram: krog, dve očesi, palico, palico. Zato ne morete kopirati risb v levem polotoku: možgani prilagajajo vsako vrstico simbolu pripravljenosti. Ampak moramo spremeniti sliko – in možgani so izgubili zveze. Obrne desno polovico – in vse se začne iztekati. Preizkusite sami!

Slika 5 (3)

Vaja 8

No, če želite resno pretreseti svoje razmišljanje, izboljšajte izmenjavo električnih impulzov med polkna – poskusite z naslednjim trikom. Vzemite dve pisala (po možnosti eden od njih bo svinčnik) v različnih rokah. Poskusite, ne pohiti, z eno roko narisati trikotnik, drugi pa krog. Prve tri minute boste dobili kroge ali trukukugi, potem pa bodo roke našli pravi ritem in se lahko ločijo. Če v tistem trenutku boli glava, jo spusti in se vrne po njej po uri ali dveh ali na dan. Ko obvladate risbo z obema rokama, poskusite pisati besede. Morajo biti drugačni, vendar so sestavljeni iz istega števila črk.

Slika 6

No, to je vse. Natančneje, vse se šele začenja. Razkrite misli, ne kritizirajte se, premikajte vstopno točko, pripravite! Ne vemo, kako vam bo to pomagalo biti dober računovodja ali žena – vendar iz nekega razloga ste začeli brati ta članek, potem ko ste izvedeli, da povečuje libido in ustvarjalnost.  

  1. 7 vaj za razvoj intuicije
  2. Kdo so kristalni otroci?
  3. Kakšen kralj bo princ Charles (in zakaj ne bo prinesel Williamu)

Vir fotografije: Getty Images, pritisnite arhiv storitve