7 filozofskih citatov iz knjige Irwin Yalom “Vsi smo stvaritve za dan”

29. september Irwin Yalom je v Moskvi predstavil novo knjigo “Vsi smo stvar za dan.” V Ruski je delo prejelo prej kot na nobenem drugem, zato je dogodek prava svetovna premiera. Izbrali smo nekaj odlomkov, ki vam bodo pomislili.

Reality  ni samo nekaj, kar sama po sebi obstaja, ampak nekaj, kar v veliki meri vsakdo konstruira ali izumlja.

Schopenhauer ima citat, kjer primerja ljubezensko razmerje z osupljivim soncem. Ko se v poznejših letih izčrpa, nenadoma ugotovimo, kakšno je čudovito zvezdano nebo, ki jo je sonce zaprlo ali skrito.

Ja, vem, da se moj obstoj konča, vendar je bil konec vedno od samega začetka. Razlika je v tem, da sedaj cenim zadovoljstvo, da sem natančno seznanjen s tem, in sem bil srečen, da sem to delil z mojo ženo, ki jo poznam skoraj vse moje življenje.

To zveni paradoksalno, vendar žalostno ne gre za izgubo tistih, s katerimi smo imeli polno zvezo, ampak o izgubi tistih, s katerimi je bilo veliko nezadovoljstva in nedokončane dejavnosti.

Menim, da je seks mogoče klicati kot življenjsko nasprotje smrti, kajti če orgazem ni prvi pogled na življenje? Iz številnih virov vem, da so se včasih pojavile spolne občutke, da bi nevtralizirali strah pred smrtjo.

Irwin Yalom v Moskvi
Foto arhiv tiskovnih služb

Ko starši umrejo, smo vedno ranljivi, ne le zato, ker se ukvarjamo z izgubo, temveč tudi zato, ker se soočamo z lastno smrtjo. Ko postanemo sirote, nihče drug, ki nas ločuje od groba.

Zdaj edino, kar vem zagotovo,  če lahko ustvarim resnično in skrbno okolje, bodo moji bolniki našli pomoč, ki jo potrebujejo, pogosto na presenetljive načine, ki jih nikoli ne bi mogli napovedati ali zamisliti.